Nakon što su se do 5. veljače kod njih mogli kušati autentični indijski specijaliteti, u restoranu Port 74 u marini hotela Le Méridien Lav u Podstrani počeli su Dani azijske kuhinje s naglaskom na gastronomiju Japana. I to sve do 6. ožujka.
Japanska kuhinja je najzdravija na svijetu
Uz mediteransku, japanska kuhinja smatra se najzdravijom kuhinjom svijeta, u čemu po mnogima leži tajna dugovječnosti i mladolikosti Japanaca.
Raznolikost namirnica bogatih prehrambenim vlaknima, a siromašnih masnoćom, način pripreme koji zahtijeva pedantnost i predanost, izrazitu pažnju koja se pridaje detaljima i kvaliteti hrane prepoznao je i UNESCO, uvrstivši 2013. godine japansku kuhinju na popis kulturne nematerijalne baštine.
Privlačna raznolikost namirnica u azijskoj kuhinji
Upravo je raznolikost namirnica uz vještinu koju je potrebno savladati ono što je privuklo Mladena Jazidžiju, sous chefa Le Meridien Lava, azijskoj, odnosno japanskoj gastronomiji.
Nakon godina usavršavanja po brojnim restoranima svoje je mjesto pronašao u restoranu hotela Le Méridien Lav, gdje se kako kaže formirao kao kuhar, uspješno savladao sve izazove brojnih odjela te danas sa zadovoljstvom vodi brigu o svim tim odjelima i zajedno s timom stvara nove kulinarske talente.
Od sushija do japanskog cheesecakea
U sklopu dana azijske kuhinje u restoranu Port 74 posjetitelji će moći isprobati sushi, i to razne vrste kao što su maki i nigiri, ali i sashimi. Tu je i pileća teriyaki salata, spicy salata od lososa, tajlandski rezanci pripremljeni na razne načine i zanimljivi deserti kao što je japanski cheesecake. Pripremili su i posebnu ponudu za Valentinovo - Azijski jelovnik za dvoje.
“I Japan i Dalmacija mogu se pohvaliti bogatom ponudom i raznolikošću ribe. Primjerice, sushi i sashimi primjer su jednostavnosti, čistoće sastojaka. Naime, minimalizam u japanskoj kuhinji dopušta da esencija plodova mora zasja do kraja slično kao u dalmatinskim jelima gdje jednostavnost pripreme naglašava svježinu ulova.
Japanski način pripreme hrane sljubljen s bogatstvom dalmatinskih plodova mora, stvara izvanredno iskustvo objedovanja", poručuje sous chef Jazidžija.