Najave 14. veljače 2024.

Što povezuje japansku i dalmatinsku kuhinju? Odgovor znaju u restoranu Port 74

Port 74, Dani azijske kuhinje
Dani azijske kuhinje u restoranu Port 74 foto: Press
gastro postao gastro.24sata.hr
Sve do 6. ožujka gosti restorana Port 74 mogu uživati u Danima azijske kuhinje, s posebnim naglaskom na japansku kuhinju i svježe namirnice i mora

Nakon što su se do 5. veljače kod njih mogli kušati autentični indijski specijaliteti, u restoranu Port 74 u marini hotela Le Méridien Lav u Podstrani počeli su Dani azijske kuhinje s naglaskom na gastronomiju Japana. I to sve do 6. ožujka.

 

praveen singh Možda vas zanima... Indijski chef okuse Indije donosi u srce Mediterana Najave

 

Japanska kuhinja je najzdravija na svijetu

Uz mediteransku, japanska kuhinja smatra se najzdravijom kuhinjom svijeta, u čemu po mnogima leži tajna dugovječnosti i mladolikosti Japanaca.

Raznolikost namirnica bogatih prehrambenim vlaknima, a siromašnih masnoćom, način pripreme koji zahtijeva pedantnost i predanost, izrazitu pažnju koja se pridaje detaljima i kvaliteti hrane prepoznao je i UNESCO, uvrstivši 2013. godine japansku kuhinju na popis kulturne nematerijalne baštine.

Port 74, Dani azijske kuhinje | Author: Press Restoran Port 74 foto: Press Port 74, Dani azijske kuhinje | Author: Press Dani azijske kuhinje u restoranu Port 74 foto: Press Port 74, Dani azijske kuhinje | Author: Press Sous chef Mladen Jazidžija foto: Press

Privlačna raznolikost namirnica u azijskoj kuhinji

Upravo je raznolikost namirnica uz vještinu koju je potrebno savladati ono što je privuklo Mladena Jazidžiju, sous chefa Le Meridien Lava, azijskoj, odnosno japanskoj gastronomiji.

Nakon godina usavršavanja po brojnim restoranima svoje je mjesto pronašao u restoranu hotela Le Méridien Lav, gdje se kako kaže formirao kao kuhar, uspješno savladao sve izazove brojnih odjela te danas sa zadovoljstvom vodi brigu o svim tim odjelima i zajedno s timom stvara nove kulinarske talente.

Port 74, Dani azijske kuhinje | Author: Press Dani azijske kuhinje u restoranu Port 74 foto: Press Port 74, Dani azijske kuhinje | Author: Press Dani azijske kuhinje u restoranu Port 74 foto: Press Port 74, Dani azijske kuhinje | Author: Press Dani azijske kuhinje u restoranu Port 74 foto: Press

Od sushija do japanskog cheesecakea

U sklopu dana azijske kuhinje u restoranu Port 74 posjetitelji će moći isprobati sushi, i to razne vrste kao što su maki i nigiri, ali i sashimi. Tu je i pileća teriyaki salata, spicy salata od lososa, tajlandski rezanci pripremljeni na razne načine i zanimljivi deserti kao što je japanski cheesecake. Pripremili su i posebnu ponudu za Valentinovo - Azijski jelovnik za dvoje.

“I Japan i Dalmacija mogu se pohvaliti bogatom ponudom i raznolikošću ribe. Primjerice, sushi i sashimi primjer su jednostavnosti, čistoće sastojaka. Naime, minimalizam u japanskoj kuhinji dopušta da esencija plodova mora zasja do kraja slično kao u dalmatinskim jelima gdje jednostavnost pripreme naglašava svježinu ulova.

Japanski način pripreme hrane sljubljen s bogatstvom dalmatinskih plodova mora, stvara izvanredno iskustvo objedovanja", poručuje sous chef Jazidžija.

Port 74, Dani azijske kuhinje | Author: Press Sous chef Mladen Jazidžija foto: Press Port 74, Dani azijske kuhinje | Author: Press Restoran Port 74 foto: Press Port 74, Dani azijske kuhinje | Author: Press Dani azijske kuhinje u restoranu Port 74 foto: Press Port 74, Dani azijske kuhinje | Author: Press Dani azijske kuhinje u restoranu Port 74 foto: Press

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.