Najave 05. studenoga 2025.

Super vijest za ljubitelje hladetine: ovo staro jelo dobilo je svoj festival

Svinjetina
30 MIN
600 MIN
10
SREDNJE
hladetina
Jedva čekamo Festival hladetine u Nedelišću
foto: Let the Baking Begin!/Pinterest
Ove subote, 8. studenoga, u Nedelišću, u srcu Međimurja, održat će se 19. izdanje manifestacije Martinje, ali i prvi Festival hladetine. Gostuje majstor kuhar Branko Ognjenović

Turistička zajednica Srce Međimurja poziva sve ljubitelje domaće hrane, vina i dobrog društva na 19. izdanje manifestacije Martinje u Nedelišću i prvi Festival hladetine. Ova gastro-vinska fešta održat će se u subotu, 8. studenoga, u dvorani MESAP Nedelišće, od 10 do 15 sati.

hladetina Možda vas zanima... Narodno jelo stoljetne tradicije - hladetina None

Već dobro uhodano, 19. Martinje u Nedelišću

Martinje u Nedelišću već je dobro poznato svim zaljubljenicima u međimurske okuse i kapljicu, a ni ove godine neće razočarati — posjetitelje očekuje uistinu bogat program, mnoštvo izlagača, degustacije i dobra zabava.

Na izlagačkom dijelu predstavit će se članovi DVVM Kluba Vinoljub, brojne udruge i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, koji će posjetiteljima ponuditi mošt, vina i tradicionalne delicije.

festival hladetine | Author: Press Martine i Festival hladetine ove se subote održavaju u Nedelišću foto: Press

Recepti za hladetinu u Međimurju se prenose generacijama

Poseban ponos manifestacije je naravno - hladetina, odnosno po međimurski "hladnetina", pripremljena po domaćim receptima koji se prenose generacijama.

Ove godine po prvi put održava se i Festival hladetine, uz izbor najbolje hladetine i gastro radionice poznatog chefa Branka Ognjenovića i Marije Kuzminski, koji će otkriti poneki kulinarski trik i pokazati kako tradicionalna jela mogu zablistati u modernom ruhu.

Za one koji ne mogu dočekati subotu, donosimo recept za slasnu međimursku hladnetinu, preuzet s portala međimurje.hr

hladetina | Author: Let the Baking Begin!/Pinterest Hladetina foto: Let the Baking Begin!/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Međimurska hlad(n)etina
30 MIN
pripreme
600 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Svinjske nožice - sušene, dimljene 1 kg
  • Svinjske kožice - dimljene 1,50 kg
  • Svinjska glava - svježa 1 kg
  • Dimljeni svinjski buncek 1 kg
  • Lovorov list 2 kom
  • Sol
  • Češnjak 3 režanj
  • Luk 2 kom
  • Papar u zrnu 10 kom
  • Mljevena paprika - slatka
  • Voda 5 l
Postupak
  1. Meso operite, stavite u posudu i zalijte sa 5 litara hladne vode. Posolite (li oprezno - dimljeno je meso slano!), dodajte lovorpapar te samo oguljene luk češnjak. Kuhajte na sasvim niskoj temperaturi, polagano, 8-10 sati.


  2. Iz hladnetine izvadite luk, češnjak, lovor i papar, meso odvojite od kostiju i narežite pa raspodijelite po zdjelama i tanjurima.

    Zalijte juhom u kojoj se kuhalo pa odozgo pospite za ukras mljevenom paprikom, odmah ili kad se stegne.


Biograd na Moru: Projekt Gastro Biograd privukao brojne posjetitelje | Author: Dusko Jaramaz/PIXSELL Chef Branko Ognjenović održat će slasnu kulinarsku radionicu foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Ceremonija krštenja mošta u podne, slasne kulinarske radionice

Točno u 12 sati slijedi omiljeni trenutak svakog Martinja - ceremonija krštenja mošta, kada mošt, uz prigodan obred i puno smijeha, postaje mlado vino

Uz čašu vina, zalogaj domaće hladetine i ritmove kulturno-umjetničkog programa, Martinje u Nedelišću i ove će godine biti nezaobilazno mjesto za sve gurmane, vinoljupce i ljubitelje dobre zabave.

🍷 Gdje i kada: MESAP Nedelišće, subota 8. studenoga, od 10 do 15 sati
🍽️ Ne propustite: Festival hladetine, izbor najbolje hladetine, radionice chefa Branka Ognjenovića i Marije Kuzminski, te tradicionalno krštenje mošta!

Hladetina Možda vas zanima... BEZ MESA Šarena hladetina s povrćem Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.