Recepti Povrće 19. travnja 2024.

BEZ MESA Šarena hladetina s povrćem

Povrće
30 MIN
20 MIN
6
SREDNJE
Hladetina
Hladetina od povrća
foto: Shutterstock
Znaš li da hladetinu možeš napraviti od bilo koje vrste mesa, ne samo svinjetine, ali i povrća? Ona uz fino dozirane začine i jednostavnu pripremu može postati zvijezda svakog stola

Na spomen riječi hladetina najčešće se sjetimo hladetine od svih dijelova svinjetine - papaka, glave, kožice, ušiju, jezika, repa i komada suhog mesa - sve su to temelji najboljih hladetina koje pripremamo tijekom zime.

U hrvatskoj tradiciji hladetina je vrlo popularna nakon kolinja, po ruralnim krajevima, no mnogi nasljeđuju obiteljski recept za ovu delikatesu pa je možemo naći i na svečanim jelovnicima diljem naše zemlje.

Ovisno o krajevima, hladetinu možemo naći i od govedine, piletine, ribe pa čak i povrća. Naime, uz fino dozirane začine i povrće može postati vrlo ukusno i kompletno jelo. Slobodno dodaj povrće po svojoj želji i napravi ovaj šareni ukras svakog stola.

 

Ne gasi ekran dok kuham

Šarena hladetina s povrćem
30 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Povrtni temeljac 400 ml
  • Svježi peršin 0,25 svežanj
  • Želatina u listićima 12 kom
  • Vinski ocat 100 ml
  • Korabica 200 g
  • Tikvice 300 g
  • Mini rajčica 12 kom
  • Celer - stabljika 4 kom
  • Grašak 150 g
  • Rotkvice 1 svežanj
  • Limun 0,50 kom
  • Jogurt 250 ml
  • Sol
  • Crni papar
Postupak
  1. Želatinu namoči u hladnu vodu. Tikvice nareži na polukrugove. Korabice oguli, nareži na ploškice te metalnim rezačem za kekse izreži razne oblike. Kratko kuhaj posebno grašak, tikvice i korabice u slanoj vodi s malo octa pa ih ocijedi.


  2. Dok se skuhano povrće cijedi i hladi, zagrij temeljac. Dodaj mu ocat, limunov sok i začine.


  3. U temeljcu otopi iscijeđenu želatinu. Malo želatine razlij u 6 kalupića (cca do trećine volumena kalupa) pa odozgora složi peršin. Neka se stvrdne u hladnjaku.


  4. Pomiješaj povrće s kriškicama rajčice i začini. Rasporedi u kalupiće, zalij ostatkom želea i stavi u hladnjak.


  5. Sutradan posluži s naribanim rotkvicama, začinjenim jogurtom, solju i paprom.


Znao sve o (mesnoj) hladetini...

 

hladetina Možda vas zanima... Narodno jelo stoljetne tradicije - hladetina None Možda vas zanima... Hladetina - znate li kako se priprema slasni mesni žele? Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.