Znaš li da hladetinu možeš napraviti od bilo koje vrste mesa, ne samo svinjetine, ali i povrća? Ona uz fino dozirane začine i jednostavnu pripremu može postati zvijezda svakog stola
Na spomen riječi hladetina najčešće se sjetimo hladetine od svih dijelova svinjetine - papaka, glave, kožice, ušiju, jezika, repa i komada suhog mesa - sve su to temelji najboljih hladetina koje pripremamo tijekom zime.
U hrvatskoj tradicijihladetina je vrlo popularna nakon kolinja, po ruralnim krajevima, no mnogi nasljeđuju obiteljski recept za ovu delikatesu pa je možemo naći i na svečanim jelovnicima diljem naše zemlje.
Ovisno o krajevima, hladetinu možemo naći i od govedine, piletine, ribe pa čak i povrća. Naime, uz fino dozirane začine i povrće može postati vrlo ukusno i kompletno jelo. Slobodno dodaj povrće po svojoj želji i napravi ovaj šareni ukras svakog stola.
Ne gasi ekran dok kuham
Šarena hladetina s povrćem
30 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Povrtni temeljac
400
ml
Svježi peršin
0,25
svežanj
Želatina u listićima
12
kom
Vinski ocat
100
ml
Korabica
200
g
Tikvice
300
g
Mini rajčica
12
kom
Celer - stabljika
4
kom
Grašak
150
g
Rotkvice
1
svežanj
Limun
0,50
kom
Jogurt
250
ml
Sol
Crni papar
Postupak
Želatinu namoči u hladnu vodu. Tikvice nareži na polukrugove. Korabice oguli, nareži na ploškice te metalnim rezačem za kekse izreži razne oblike. Kratko kuhaj posebno grašak, tikvice i korabice u slanoj vodi s malo octa pa ih ocijedi.
Dok se skuhano povrće cijedi i hladi, zagrij temeljac. Dodaj mu ocat, limunov sok i začine.
U temeljcu otopi iscijeđenu želatinu. Malo želatine razlij u 6 kalupića (cca do trećine volumena kalupa) pa odozgora složi peršin. Neka se stvrdne u hladnjaku.
Pomiješaj povrće s kriškicama rajčice i začini. Rasporedi u kalupiće, zalij ostatkom želea i stavi u hladnjak.
Sutradan posluži s naribanim rotkvicama, začinjenim jogurtom, solju i paprom.