Najave 02. listopada 2023.

U Zagrebu se održava velika završnica uistinu posebnog gastro natjecanja

Silvija i Vedran Habel
Silvija i Vedran Habel foto: Goran Stanzl/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Zagreb će od 4. do 8. listopada biti epicentar gastronomske euforije zahvaljujući održavanju polufinalnih gala večeri te velikog finala u kojima se u kuhanju i pripremi koktela te njihovu posluživanju natječe 30 natjecatelja, osoba s invaliditetom, iz čak 24 europske zemlje

Sve je spremno za veliku završnicu jednog uistinu posebnog gastro natjecanja koje će se od 4. do 8. listopada održati u Zagrebu! Riječ je o 3 polufinala te velikom finalu natjecanja Cupid's Spoon Europe, koje po prvi put, u organizaciji Udruge UNUO predvođene Vedranom i Silvijom Habel, okuplja osobe s invaliditetom iz cijele Europe koji se natječu u pripremanju i posluživanju hrane te pripremanju i posluživanju napitaka.

 

UNUO Možda vas zanima... Jedinstveno gastro natjecanje koje svima daje jednaku priliku Najave

 

Dobrodošle donacije

U restoranu Puntijar na Gračanskoj ulici u Zagrebu, 4., 5. i 6. listopada održat će se 3 polufinala, jedinstvena događaja, koja će predstaviti kuharske talente među osobama s invaliditetom iz Europe. Prvih 20 pozivnica za svaku od polufinalnih gala večera dostupno je svima koji žele podržati projekt uz dobrovoljni prilog od 100 eura, za podršku Udruzi UNUO, koja je organizirala ovo jedinstveno natjecanje.

Svoju pozivnicu možete preuzeti uplatom donacije putem žiro-računa Udruge s naznakom za koju polufinalnu večer donirate i kojoj želite prisustvovati ili preko GoGetFunding kampanje s istom naznakom te bar koda na Cupid´s Spoon web stranici.

 | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Cupid's Spoon Europe foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Profesionalni mentori

Svaka večer obuhvaća nezaboravno gastro iskustvo sa 7 raznolikih sljedova i 3 koktela za uzvanike, koji će biti kreativno pripremljeni od strane 7 kuhara i 3 barmena, osoba s invaliditetom iz različitih zemalja, članica EU. Kroz 3 polufinalne i finalnu gala večeru natjecatelje će voditi profesionalni mentori i barmeni do proglašenja ukupnog pobjednika ovogodišnjeg natjecanja, nakon čega svi sudionici putuju u Rim 11. listopada na audijenciju kod pape Franje kojem će predati zastave svojih država.

Tijekom polufinalnih večeri, stručni žiri će birati najbolja jela i koktele koji će proći u finale. Punih devet dana natjecatelji i njihove osobe u pratnji boravit će u našem glavnom gradu, družiti se međusobno, izmjenjivati iskustva, posjetiti Muzej iluzija, Zoološki vrt i uživati u organiziranom turističkom obilasku Zagreba.

 

Cupid's Spoon Europe Možda vas zanima... Cupid's Spoon Europe: Hrvatsku će u velikom finalu predstavljati Ivan Vuk i Đuro Horvat! Najave

 

Prve večeri, 4. listopada natjecat će se sudionici iz Bugarske, Švedske, Češke, Danske, Cipra, Ukrajine i Luksemburga, druge večeri, 5. listopada, za ulazak u veliko finale borit će se natjecatelji iz Hrvatske, Latvije, Estonije, Španjolske, Mađarske, Slovenije i Nizozemske. Treće večeri, 6. listopada, u polufinalu nastupaju Austrija, Italija, Portugal, Litva, Grčka, Malta, Slovačka i Rumunjska.

U Zagrebu se, na platou ispred bazilike Sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, početkom kolovoza petero natjecatelja borilo za prolazak dalje, a kartu za polufinale i, nadajmo se i veliko finale, osvojili su, podsjećamo, Ivan Vuk i Đuro Horvat

Cupid's Spoon Europe | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Ivan Vuk i Đuro Horvat - hrvatski predstavnici u polufinalu natjecanja Cupid's Spoon Europe foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Veliko finale

6 talentiranih kuhara i 3 majstorska barmena suočiti će se s izazovom i boriti za prestižnu titulu najboljih na finalnoj gala večeri 08. listopada u 14 sati na jezeru Granešina u Ugostiteljsko-edukativnom centru inkluzije. Apostolski nuncij mons. Giorgio Lingua uručit će najboljima Amorove žlice, priznanja u unikatnoj izradi Zlatarnice Dodić.

Okusi Europe, snaga inkluzije

Na istoj lokaciji, posjetitelji će moći uživati u Cupid´s Spoon Street Food Festivalu, gdje će polufinalisti i mentori iz učilišta Aspira pripremiti finger food delicije. Ovaj festival je donacijskog karaktera, a sva prikupljena sredstva biti će namijenjena podršci osobama s invaliditetom.

Događanju će se pridružiti partnerske organizacije koje se bave osobama s invaliditetom sa svojom prezentacijom radova i djelovanja, pa će posjetitelji imati priliku između ostalog okusiti rezance od koprive, te popiti vrhunsku kavu u prirodnom okruženju jezera Granešina.

 | Author: UNUO Cupid's Spoon Europe gastro kamion parkirat će se u Granešini gdje će se 8. listopada održati veliko finale, ali i Cupid's Spoon Europe Street Food Festival foto: UNUO

Uspjeli u misiji inkluzije

Udruga najosjetljivijih u osposobljavanju – UNUO, u veljači 2023. krenula je s realizacijom Cupid´s Spoon Europe natjecanja, prvog europskog natjecanja u ugostiteljstvu namijenjenog osobama s invaliditetom. UNUO tim kojeg čine Silvija i Vedran Habel te Marina Jug putovali su proteklih 6 mjeseci i predstavili Cupid´s Spoon Europe natjecanje kao hrvatski proizvod u 23 države članice EU i u gostujućoj Ukrajini.

U svakoj državi tražio se najsposobniji predstavnik (osoba s invaliditetom) u kuhanju i pripremi koktela koji će nastaviti natjecateljsko putovanje na polufinale i finale u Zagrebu. Putem su ih sustizali brojni izazovi, jer su krenuli bez financijske pomoći tako što su Vedran i Silvija entuzijastično, kako to inače u ovakvim misijama biva podigli hipoteku na svoju kuću i krenuli u prvu zemlju, otok Cipar.

 

Cupid's Spoon Možda vas zanima... Silvija i Vedran Habel: "Nitko s našeg natjecanja nije otišao bez zadovoljnog osmijeha na licu" Špajza

 

S vremenom su se pojedini donatori uključili, putem im mnogi pomagali smještajem, hranom i gorivom, pa je putovanje uspješno privedeno kraju iako se činilo neizvedivim s obzirom na uvjete. No hipoteka i dalje nije otplaćena, ni gastro kamion u kojem su se odvijala natjecanja, pa ovaj hvalevrijedan projekt i ljudi iza njega i dalje trebaju podršku.

"S obzirom na to da smo pokrenuli jednu ogromnu priču koja pospješuje vidljivost osoba s invaliditetom u gastronomiji, što do sada nitko nije pokrenuo, jako smo zadovoljni. Naši dojmovi pomiješani su i s tugom i sa srećom.

Tužni smo što nailazimo na slične situacije kao u Hrvatskoj gdje postoje organizacije koje kvalitetno rade s osobama s invaliditetom, a jednako kao i kod nas ne dobivaju dovoljno prilika za zaposlenjem. S druge strane sretni smo što smo pokrenuli Cupid`s Spoon natjecanje koje je sve više prepoznato kao dobra prilika za vidljivost kako organizacija/institucija tako i njihovih korisnika", rekli su nam nedavno u intervjuu Silvija i Vedran Habel.

 | Author: UNUO Marina Jug foto: UNUO  | Author: UNUO Cupid's Spoon Europe - gastro kreacije natjecatelja diljem Europe foto: UNUO  | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Cupid's Spoon Europe foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Izazov koji ostavlja trag

Ovaj projekt prvog europskog gastro natjecanja za osobe s invaliditetom obećava da će ostaviti neizbrisiv trag u svijetu gastronomije. Povećanjem vidljivosti osoba s invaliditetom i širenjem socijalne svijesti o njihovim sposobnostima, UNUO tim nastoji postaviti Cupid´s Spoon Europe natjecanje kao tradicionalni događaj osoba s invaliditetom ne samo diljem Europe nego i svijeta s inicijativom koja je potekla iz Hrvatske.

To je poziv svima da prepoznaju snagu i talent koji se krije u svakom od nas, bez obzira na prepreke koje se mogu pojaviti na putu. UNUO tim zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pridonijeli ostvarenju ovog projekta.

 | Author: UNUO Cupid's Spoon Europe - gastro kreacije natjecatelja diljem Europe foto: UNUO

Kako ti možeš pomoći

Za održavanje ovog natjecanja članovima udruge UNUO potrebna velika financijska sredstva, a uz donacije sponzora potrebno je prikupiti još novca koji se može donirati putem online Go Get Funding kampanje. I nemojte se ustručavati ako možete odvojiti samo euro, dva jer iz udruge UNUO poručuju – svaka donacija puno im znači, posebno kad je od srca. 

 

Ozren Kanceljak Možda vas zanima... Kuhanjem pomažu osobama s invaliditetom Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.