Bliži nam se 95. dodjela Oscara – neki će zbog toge probdjeti noć s nedjelje na ponedjeljak, a neki sretnici uživat će na glamuroznoj dodjeli, oni još sretniji od njih će i osvojiti prestižni pozlaćeni kipić, a nakon toga tulumariti cijelu noć na partyjima uz vrhunsku hranu i piće. Nezaobilazan party je onaj službeni – Guvernerov bal – na koji dobitnici dolaze da im ugraviraju imena u kipiće, a oni i svi ostali uživaju u vrhunskim specijalitetima slavnog chefa Wolfganga Pucka koji sa svojim timom već 29. godinu zaredom radi catering za najglamurozniju noć u godini.
"Nema većeg događanja od ovoga, i svake godine uživam u pripremi hrane za dodjelu Oscara. Svake put jednako je uzbudljivo i jako sam ponosan što imam priliku nahraniti sve te zvijezde", poručio je chef Wolfgang Puck koji sa svojim timom na Guvernerovu balu mora poslužiti 1500 ljudi. Zato ima i golem tim – 300 kuhara i pomoćnih kuhara te još njih 600 ljudi koji poslužuju goste – konobare, barmene…
Ove godine, otkrio je Puck, priprema jedan pravi klasik – govedinu Wellington, agnolotte, bouillabaisse od bakalara, a večer naravno neće proći niti bez njegovih legendarnih kanapea u obliku nagrade Oscar s dimljenim lososom. Od pića i ove godine goste čeka šampanjac slavnog oskarovca Brada Pitta – Fleur de Miraval, ali i brojna druga vrhunska vina kao i žestoka pića, kokteli…
A kako je sve više glumaca koji su vegani, chef Puck i ove je godine kreirao poseban meni za njih. Bit će čak 22 veganske opcije, a ovo su neki od elaboriranih veganskih zalogaja koje će poslužiti na Guvernerovu balu: konfitirana žuta cikla s kremom od indijskih oraščića, gastrique umakom i metvicom; juha od gljiva; jastučići od tijesta s humusom i sumacom; falafel od engleskog graška…
Bit će tu i malih zalogaja od palmina srca, mladog kokosa, krastavaca, avokada, čips od tapioke, tacosi punjeni jackfruitom, bao bunsi punjeni gljivama pirjanim u soja sosu, a mnoge će sigurno razveseliti i hrana koju najčešće jedemo uz film - kokice - ovaj put s okusom karamele i čilija. Vegani će moći prigristi i rižine krekere s tartarom od gljiva.
Što se tiče deserata, i tu je chef Puck mislio da one koji jedu isključivo namirnice biljnog podrijetla – pa će tako i slavni čokoladni kipići Oscara posprejani jestivim zlatnim prahom ove godine biti veganski, bit će tu i veganske red velvet pite, kao i kolač od crnog ribiza i kestena, te uistinu posebna pita od bresaka. Bit će tu i veganskih čokoladnih deserata, sorbeti u dva okusa (mango-marakuja te malina) i brojne druge delicije.
Gore opisani meni s namirnicama isključivo biljnog podrijetla predstavlja veliku evoluciju veganskog menija na Guvernerovu balu – prije 10 godina vegani su imali vrlo uzak izbor – veganske pizze, salatu od raštike s grilanim artičokama te salatu od cikle s ljutim orasima. Puno se toga promijenilo nakon 2020. godine kada je tadašnji osvajač glumačkog Oscara Joaquin Phoenix, inače dugogodišnji vegan i borac za prava životinja, održao značajan govor u kojem je govorio o borbi za jednakost na raznim poljima te to povezao s konzumacijom namirnica životinjskog podrijetla.