Popularni mac and cheese, odnosno tjestenina sa sirom, omiljeno je američko jelo za utjehu. Svi ga vole, i postoje stotine i tisuće verzija ovog jela. Oni Amerikanci kojima se ne da kuhati često posežu i za gotovim verzijama.
No stvarno ne bi trebali jer ovo je jelo lako i jednostavno za pripremu i treba samo nekoliko sastojaka. A kad ga priprema slavni chef koji u njega doda svoj osobni tač, to jelo postaje dostojno vrhunskih restorana.
Takav je slučaj i s ovom verzijom čiji je autor slavni kuhar Wolfgang Puck, američki chef rođen u Austriji, koji je sa svojom tvrtkom već niz godina odgovoran za catering glavne zabave u noći dodjele Oscara – Guvernerova bala. Preciznije, oskarovci se njegovom hranom nakon dodjele časte još od 1995. godine! I svake godine posluži više od 25.000 jela, naravno uz pomoć svog vrijednog i brojnog tima.
Isprobaj njegov recept za gurmansku tjesteninu sa sirom - koju uz dodatak tartufa chef Puck često poslužuje na Guvernerovu balu - i osjećat ćeš se poput oskarovca.
Gurmanska tjestenina sa sirom
Sastojci (za 2 osobe):
- 230 g cavatelli tjestenine
- 2 žličice soli
- 2 žlice brašna
- 300 ml punomasnog mlijeka
- 30 g odležanog sira cheddara, naribanog
- 1 žlica svježe naribanog parmezana
- ¼ žlice zrna ružičastog papra, tostiranih i potom mljevenih
- ½ žlice zrna crnog papra, tostiranih i potom mljevenih
- ¼ žlice zrna zelenog papra, tostiranih i potom mljevenih
- sitno sjeckani svježi vlasac, za serviranje
Postupak:
- Zakuhaj 2 do 3 litre vode, posoli i kuhaj tjesteninu oko 8 minuta, odnosno dok ne bude kuhana al dente. Procijedi.
- Rastopi maslac, umiješaj brašno pjenjačom i prži na slaboj vatri oko 2 minute, da brašno malo poprimi zlaćanu boju. Malo po malo dodaj mlijeko uz neprestano miješanje sve dok se smjesa ne zgusne. Na kraju kuhanja umak bi trebao biti poput guste kreme.
- Dodaj cheddar i miješaj dok se ne rastopi. Umiješaj mljevena raznobojna zrna papra.
- Skuhanu tjesteninu dodaj u umak i na kraju umiješaj i naribani parmezan. Dodaj soli i papra prema ukusu i posluži posuto vlascem.
- Ovo jelo možeš i zapeći u pećnici, tako će dobiti zlaćanu hrskavu koricu i biti još ukusnije. U tom slučaju vlasac pospi tek nakon pečenja.