Najave 09. svibnja 2024.

Vinistra proslavila 30. rođendan!

vinistra
Tri dosadašnja predsjednika Vinistre - Ivica Matošević, Luka Rossi i Nikola Benvenuti
foto: Merlo De Graia
U petak 10. svibnja otvara se 30. jubilarna Vinistra! Svečana dodjela medalja najboljim vinarijama s Vinistrinog ocjenjivanja uvod je u manifestaciju koje će do nedjelje Poreč pretvoriti u epicentar vinskog svijeta

Tradicionalna dodjela nagrada vinarima i proizvođačima jakih alkoholnih pića koji su svoje uzorke poslali na 30. Vinistrino ocjenjivanje i 15. Svijet malvazija, sinoć je u hotelu Parentium Plave Lagune bila u slavljeničkom tonu.

Rođendansku tortu zajednički su rezala tri dosadašnja predsjednika udruge VinistraIvica Matošević, Nikola Benvenuti i Luka Rossi i tako obilježili 30. jubilej istarske udruge vinogradara i vinara, ali i najatraktivnije izložbe vina u regiji koja se otvara sutra i traje do nedjelje (od 10. do 12. svibnja), u porečkoj dvorani Žatika.

30. Vinistra - najava Možda vas zanima... Sve je spremno za 30. Vinistru, najveću regionalnu vinsku manifestaciju Najave

Istra - jako dobar brend

"Prošle smo godine obilježili 30. godišnjicu od osnutka Istarske županije. I to je period kada možete podvući crtu i vidjeti što se sve napravilo. Sigurno je da smo na području poljoprivrede napravili veliki iskorak u našoj regiji.

Tu prije svega mislim na vinogradare i vinare, kao i uljare i druge proizvođače. Danas je Istra jako dobar brend i na to možemo biti ponosni, a velika zasluga ide upravo vama. Odabrali smo razvoj koji se temelji na dodanoj vrijednosti i kvaliteti.

Citirat ću prvog predsjednika Vinistre Ivicu Matoševića - to je bila ta naša romantika, a danas mi je drago što je to postao jedan jako dobar i kvalitetan biznis. Drago mi je što vidim jako puno mladih ljudi koji su se toga prihvatili što garantira dobru i kvalitetnu budućnost.

U Istarskoj županiji imali ste partnera od samih početaka i mislim da smo u zadnjih nekoliko godina napravili velike iskorake“, poručio je župan Istarske županije Boris Miletić.

vinistra | Author: Merlo De Graia Tri dosadašnja predsjednika Vinistre - Ivica Matošević, Luka Rossi i Nikola Benvenuti foto: Merlo De Graia

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić rekao je kako je grad s udrugom vinogradara i vinara Istre partner od njezinih početaka te da se u vrijeme izložbe Vinistra traži krevet više, a ova vinska manifestacija danas ima veliko značenje za gospodarski razvoj Istre i Poreča.

Tajna uspjeha je u zajedništvu

"Vinistra danas funkcionira kao moderna organizacija s jasnom strategijom i planovima, kontinuirano ulažemo u podizanje kvalitete, jačanje identiteta i konkurentnost istarskih vina. I dalje ćemo održavati sinergiju svih naših članova jer nas je upravo zajedništvo dovelo tamo gdje smo danas - na vinsku kartu svijeta", rekao je predsjednik udruge Vinistra Luka Rossi te pozvao sve ljubitelje vina u Žatiku u kojoj je ukupno 125 izlagača od čega čak 85 vinara.

Vinistra, Svijet malvazija, ocjenjivanje vina Možda vas zanima... Najbolje malvazije imaju Bastian i Deklić! Najave

Među njima su i ovogodišnji osvajači odličja s Vinistrinog ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića i Svijeta malvazija na kojima je dodijeljeno ukupno 15 platinastih, 178 zlatnih i 78 srebrnih medalja. Podsjetimo šampionske titule osvojile su vinarije Bastian za najbolju svježu malvaziju, Deklić za odležanu malvaziju i mladi teran, Benvenuti za zreli teran, Vinska klet Kralj iz Slovenije za mladi refošk, a Bordon također iz Slovenije za zreli refošk. vinistra | Author: Merlo De Graia Vinistra 2024 - dodjela priznanja, svi nagrađeni foto: Merlo De Graia

vinistra | Author: Merlo De Graia Vinistra 2024 - dodjela priznanja_Best in Show foto: Merlo De Graia vinistra | Author: Merlo De Graia Vinistra 2024 - dodjela priznanja_šampioni foto: Merlo De Graia

Grčka Monemvasia-Malvasia iz 2011. najbolje je ocijenjena malvazija s osvojenom titulom Best in Show, a vlasnici vinarije sinoć su na dodjeli nagrada istaknuli kako već 20 godina šalju uzorke na ocjenjivanje u Istru, potaknuti lijepom istarskom pričom i prijateljstvom s prvim predsjednikom Vinistre Ivicom Matoševićem.

Posebna priznanja

Oznaku IQ – istarska kvaliteta ove je godine dobilo 27 vinara za malvazije iz berbe 2023. i sedam vinara za teran, berbe 2021. Također, posebna priznanja dobile su vinarije Cattunar, Kozlović i Benvenuti, koje su do sada osvojile najviše šampionskih titula, svaka od njih po sedam.

Luka Rossi dodijelio je i posebne zahvalnice vanjskim suradnicima udruge Katarini Radoli, Petru Šegonu, Maji Laginji, Krešimiru Juričiću, tajniku udruge od 2009. do 2022. te Miljenku Bošnjaku, jedinom ocjenjivaču na svih 30. Vinistrinih ocjenjivanja.

Vinistra En Primeur 2024. Možda vas zanima... Mlade malvazije su u top formi, unatoč teškoj godini Špajza

vinistra | Author: Merlo De Graia Vinistra 2024 - dodjela priznanja_Krešimir Jurčić i Luka Rossi foto: Merlo De Graia vinistra | Author: Merlo De Graia Vinistra 2024 - dodjela priznanja foto: Merlo De Graia

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.