Najave 16. travnja 2024.

Najbolje malvazije imaju Bastian i Deklić!

Vinistra, Svijet malvazija, ocjenjivanje vina
Na ocjenjivanje je pristiglo rekordnih 740 uzoraka
foto: Merlo De Graia
Velika iznenađenja na Vinistrinom ocjenjivanju! Dodijeljeno je najviše platinastih medalja do sada, najbolje malvazije imaju Bastian i Deklić koji je uz Benvenutija i šampion među teranima. Titulu Best in Show ponijela je grčka Monemvasia Malvasia iz 2011.

Bastian ima najbolju svježu malvaziju, a Deklićeva malvazija iz 2020. najbolja je odležana malvazija. Oba su vina dobila 95 bodova, platinaste medalje i prvi put titulu šampiona na Vinistrinom ocjenjivanju, dok je je grčka Monemvasia-Malvasia iz 2011. najbolje ocijenjena malvazija s osvojenom titulom Best in Show na 15. izdanju Svijeta malvazija, održanog 10. i 11. travnja u Poreču.

Vinistra, Svijet malvazija, ocjenjivanje vina Možda vas zanima... Na Svijet malvazija stigle i 3 malvazije iz Australije! Najave

Deklić ima i najbolji teran

Vina Deklić dvostruki su šampion, sa 92 boda ovu su prestižnu titulu osvojili i u kategoriji najboljeg mladog terana na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, dok je bod više i titulu šampiona među zrelim teranima osvojio Benvenutijev teran Livio Benvenuti iz 2020.

Sa 95 bodova Refošk 2023. slovenske Vinske kleti Kralj šampion je u kategoriji mladih, a s osvojena 93 boda Refošk 2015. slovenske vinarije Bordon u kategoriji zrelih refoška.

Vinistra, ocjenjivanje vina | Author: Merlo De Graia Carolina Gilby - predsjednica ocjenjivačke komisije foto: Merlo De Graia

Vinistra, ocjenjivanje vina | Author: Merlo De Graia Vinistrino ocjenjivanje vina foto: Merlo De Graia

Od 6 platinastih malvazija s više od 95 bodova 4 su iz Hrvatske

Čak 6 malvazija prešlo je prag od 95 bodova i zaslužilo platinastu medalju. Među njima su Malvazija istarska Selection 2023. Vina Siljan, Malvazija istarska Kadum 2023. Vina Kadum, Malvazija Korona Sur Lie 2019. Vina Franković, Filomena 2022. vinarije Anđelini, La Vanda 2018, B-Istra, slovenske ekološke vinarije Besednjak, i Na'jm Malvasia delle Lipari 2022., talijanske vinarije Cantine Colosi.

Platinastu medalju osvojila su i 2 istarska muškata: sa 97 bodova San Salvatore 2019. Benvenuti vina, a sa 95 bodova Muškat žuti 2023. Vina Siljan.

U kategoriji jakih alkoholnih pića platinastom medaljom okitili su se Šinjora barrique 2021. - Komovica, Destilerije Frane te Aura Teranino 2024. i Aura Medenica 2024., destilerije Aura. Sva tri destilata dobila su visokih 95 bodova.

Vinistra En Primeur 2024. Možda vas zanima... Mlade malvazije su u top formi, unatoč teškoj godini Špajza

Vinistra, ocjenjivanje vina | Author: Merlo De Graia Vinistrino ocjenjivanje vina foto: Merlo De Graia

Izvrsna vina unatoč zahtjevnoj godini

"S veseljem ističem kako je broj platinastih medalja veći nego prošlih godina. Posebno nas veseli što su čak 3 svježe istarske malvazije osvojile platinastu medalju. To samo potvrđuje izvrsnost autohtone sorte malvazije istarske, usprkos zahtjevnoj berbi 2023. godine", istaknuo je Luka Rossi, predsjednik udruge Vinistra.

Podsjetimo, u Poreč je na 15. Svijet malvazija i 30. Ocjenjivanje vina i jakih alkoholnih pića pristiglo rekordnih 740 uzoraka vina, od toga 340 malvazija iz 11 zemalja te 75 uzoraka jakih alkoholnih pića.

Udruga Vinistra najavila je objavu ostalih rezultata do kraja tjedna na web stranici, a odličja će se vinarima dodijeliti uoči jubilarne 30. Vinistre koja se održava od 10. do 12. svibnja.

Vinistra, Svijet malvazija, ocjenjivanje vina | Author: Merlo De Graia Vinistrino ocjenjivanje vina foto: Merlo De Graia

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.