Najave 12. travnja 2024.

Na Svijet malvazija stigle i 3 malvazije iz Australije!

Vinistra, Svijet malvazija, ocjenjivanje vina
Veliko ocjenjivanje vina - Vinistra i Svijet malvazija
foto: Merlo De Graia
Novi rekordi na Vinistrinom 30. Međunarodnom ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića i 15. svjetskom natjecanju malvazija na koje je prijavljen rekordan broj uzoraka do sada. Rezultati se očekuju idući tjedan

"Ocjenjujte izvrsnost i kvalitetu, nagradite vina u kojima biste rado uživali u društvu vama drage osobe", tim je riječima Caroline Gilby, predsjednica ocjenjivačke komisije Vinistrinog Međunarodnog ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića i Svijeta malvazija otvorila ova dva iznimno cijenjena događaja na vinskoj sceni koja se održavaju u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna od 9. do 12. travnja.

Vinistra En Primeur 2024. Možda vas zanima... Mlade malvazije su u top formi, unatoč teškoj godini Špajza

U Poreču se ocjenjivalo 740 uzoraka, 40 više nego lani

"Od tog broja čak je 340 malvazija iz 11 zemalja. Za usporedbu prošle godine ih je bilo 317 iz sedam zemalja. Ove godine malvazije su nam stigle iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Španjolske, Portugala, Grčke, Crne Gore, Srbije, Njemačke, a imamo i dvije premijere – jednu malvaziju iz Makedonije i tri malvazije iz Australije.

Vinistra, Svijet malvazija, ocjenjivanje vina | Author: Merlo De Graia Vinistra, Svijet malvazija, ocjenjivanje vina foto: Merlo De Graia

Sve se pristigle malvazije već treću godinu bore za titulu Best in Show, najbolje malvazije na svijetu. Rekordan je i broj uzoraka jakih alkoholnih pića, ocjenjuju se pića samo iz Istre i Kvarnera, a pristiglo ih je 75, dok ih je lani bilo 57. Ove je godine u Poreč stiglo 50 ocjenjivača i 20 vježbenika iz 15 zemalja“, istaknuo je predsjednik udruge Vinistra Luka Rossi.

Vinistra, Svijet malvazija, ocjenjivanje vina | Author: Merlo De Graia Luka Rossi i Caroline Gilby foto: Merlo De Graia

Na čelu komisije je slavna Caroline Gilby

Slavna britanska vinska stručnjakinja Caroline Gilby već je 10 godina na čelu ocjenjivačke komisije, i kaže kako joj je iznimna privilegija biti dio ovog ocjenjivanja koje potvrđuje da kvaliteta vina iz godine u godinu raste, ali i samopouzdanje vinara.

"Činjenica da je prijavljeno najviše vina do sada, čak i nakon teške 2023., a to je uistinu ogromno priznanje za udrugu Vinistru i potvrda da je riječ o profesionalnom i dobro organiziranom natjecanju. Željela bih istaknuti i vrlo uspješnu suradnju s Vinistrom kao organizacijom koja ove godine slavi 30. rođendan.

Nije bilo lako osnovati udrugu 1994. na ovim prostorima, a udruga Vinistra je primjer kako pridonijeti prosperitetu vinske regije poput Istre. Čestitam svima koji su uključeni od početka. Ovo je mala regija u velikom vinskom svijetu i teško je ostaviti dojam, no to je udruzi Vinistra itekako pošlo za ruko", poručila je Gilby koju je udruga Vinistra nagradila plaketom za poseban doprinos suvremenom istarskom vinarstvu.

Vinistra, Svijet malvazija, ocjenjivanje vina | Author: Merlo De Graia Caroline Gilby foto: Merlo De Graia Vinistra, Svijet malvazija, ocjenjivanje vina | Author: Merlo De Graia Na ocjenjivanje je stigao rekordan broj uzoraka malvazija foto: Merlo De Graia

Slavljenička atmosfera na jubilarnoj 30. Vinistri

Na Međunarodnom ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića i Svijetu malvazija tradicionalno se najavljuje Vinistra, najiščekivanija vinska manifestacija u regiji, koja ove godine slavi jubilarnu 30. obljetnicu pa će u porečkoj dvorani Žatika od 10. do 12. svibnja atmosfera biti slavljenička.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić istaknuo je kako Vinistra nije samo sajam nego i brend za grad Poreč, ali i čitavu Istru. Zahvalio se svim vinarima, članovima udruge Vinistra koji su u proteklih 30 godina bili uključeni u ovu prekrasnu istarsku vinsku priču. Danas kada govorimo o istarskim vinima, govorimo o sinonimu kvalitete, a u vrijeme Vinistre u Poreču je sve popunjeno do posljednjeg mjesta, rekao je gradonačelnik, a to je potvrdio i direktor TZ grada Poreča Nenad Velenik.

Vinistra, Svijet malvazija, ocjenjivanje vina | Author: Merlo De Graia Luka Ross, Loris Peršurić, Nenad Velenik i Emil Perdec foto: Merlo De Graia

"Nije mala stvar najaviti jubilarno 30. izdanje Vinistre i 15. Svijet malvazije, sad već tradicionalno u našem hotelu Parentium. Plava Laguna s ponosom ističe višegodišnje partnerstvo s Vinistrom, a puna tri desetljeća međunarodne izložbe vina dokaz su rasta istarskih vinara i domaće proizvodnje.

Istarska vina na vinskim kartama naših hotela lako nalaze put do naših gostiju koji i time dobivaju zaokružen turistički doživljaj. Zahvaljujući i Vinistri, Istra se kao vinska regija čvrsto utvrdila na vinskoj karti svijeta, a time pridonijela i promociji destinacije“, istaknuo je Emil Perdec, food & beverage manager Plave Lagune, poznate porečke hotelijerske kompanije, ali i dugogodišnjeg partnera Vinistre.

Vinistra Možda vas zanima... Istarska malvazija i teran oduševili stručnjake u Austriji i Njemačkoj Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.