Špajza 13. veljače 2024.

Mlade malvazije su u top formi, unatoč teškoj godini

Vinistra En Primeur 2024.
Vinistrin En primeur u Esplanadi foto: Merlo De Graia
gastro postao gastro.24sata.hr
Ni globalno zatopljenje nije uspjelo naštetiti vrhunskim malvazijama istarskim. Na ovogodišnjem En primeuru, koji je udruga Vinistra organizirala u zagrebačkoj Esplanadi, svoje mlade malvazije ponudilo je čak 63 vinara!

Da je malvazija istarska omiljena među vinskim znalcima i vinoljupcima potvrdilo je 12. izdanje manifestacije En primeur u organizaciji udruge Vinistra koje se tradicionalno uoči Valentinova održalo u zagrebačkom hotelu Esplanade. Tom prigodom u Zagreb su stigla čak 63 vinara iz Istre, a njima se, kao i svake godine, pridružilo nekoliko kolega s Kvarnera, proizvođača žlahtine.

Uoči premijernog kušanja, putem prijavnog linka u udrugu Vinistra - koja prije 13 godina prva u Hrvatsku dovela ovaj tip manifestacije - stiglo je više od 600 prijava građana i vinskih profesionalaca u želji da kušaju berbu koja je najvećim dijelom još u bačvama.

 

Decanter u Hrvatskoj Možda vas zanima... Decanterov salon iduće godine u Hrvatskoj! Najave

 

Izvrstan masterclass uz kušanje mladih malvazija

Sjajna atmosfera obilježila je vinski ponedjeljak u glavnom gradu, sommelieri, vlasnici ugostiteljskih objekata, hotelijeri, vinski kritičari i novinari razmjenjivali su dojmove o mladim vinima, a sve je počelo tradicionalnim masterclassom "Malvazija s pet terroira Istre".

Masterclass je vodio već uigran tim - Kristijan Damijanić, doktor znanosti s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci i naš poznati sommelier i predstavnik Plave Lagune Emil Perdec.

Vinistra En Primeur 2024. | Author: Merlo De Graia Masterclass "Malvazija s pet terroira Istre" foto: Merlo De Graia Vinistra En Primeur 2024. | Author: Merlo De Graia Masterclass "Malvazija s pet terroira Istre" foto: Merlo De Graia Vinistra En Primeur 2024. | Author: Merlo De Graia Masterclass "Malvazija s pet terroira Istre" foto: Merlo De Graia

"Prošla je godina meteorološki bila iznimno zahtjevna s iznadprosječnim temperaturama tijekom proljeća i ljeta, ali i dugotrajnim kišnim razdobljem, posebno sredinom i krajem ljeta. Od početka rujna do sredine listopada uslijedilo je razdoblje s iznadprosječnim temperaturama i vrlo malo padalina što je pospješilo dozrijevanje grožđa, a berba je bila nešto kasnija u odnosu na prošle godine“, rekao je Kristijan Damijanić.

Mlade malvazije su odlične, unatoč globalnom zatopljenju

To je rezultiralo ugodno svježim malvazijama, srednjeg do punog tijela, izražene aromatike i naglašenih sortnih karakteristika, tipične zelenkasto-žute boja u ovom stadiju vina.

Vinistra En Primeur 2024. | Author: Merlo De Graia En primeur mladih malvazija privukao je brojne posjetitelje foto: Merlo De Graia

"Osam je malvazija na ovogodišnjem masterclassu predstavilo pet istarskih terroira. Odabrane su između rekordnih 48 uzoraka. Boje južne Istre branio je Vivoda, zapadne Damjanić i Pilato, sjeverozapadne Cattunar, sjeverne Bastian i Prelac, centralne Fakin, a istočne Fuhtar.

Globalno zatopljenje odrazilo se i na istarsko vinarstvo pa će mlade malvazije vrlo brzo dozreti. Neke su već spremna za kušanje i to je specifikum berbe 2023. za koju mogu reći da je bila dobra, vina su u odličnoj formi i siguran sam da će vinoljupci u njima uživati“, poručio je Emil Perdec.

Posebna Riedel čaša za malvaziju istarsku

A ove godine vina su se kušala iz čaša za malvaziju istarsku osmišljenih i proizvedenih prije 11 godina u poznatoj tvrtki Riedel na inicijativu nekoliko istarskih vinara i Gordana Mohora, vlasnika poznate tvrtke Miva, ovogodišnjeg Vinistrinog partera za čaše.

Vinistra En Primeur 2024. | Author: Merlo De Graia Riedel čaša za malvaziju istarsku foto: Merlo De Graia

Jubilarna Vinistra u Poreču od 10. do 12. svibnja 

"Veseli me što će čaša malvazija istarska biti službena čaša 30. jubilarne Vinistre koja se od 10. do 12. svibnja održava u dvorani Žatika u Poreču i koristim prigodu pozvati sve ljubitelje istarskih vina da nam se tog vikenda pridruže u Istri“, poručio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre na otvorenju ovogodišnjeg En primeura.

Dolaskom u Zagreb i ove je godine istarske vinare podržao Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.

Vinistra En Primeur 2024. | Author: Merlo De Graia En primeur foto: Merlo De Graia

"Bez obzira na iznimno zahtjevnu godinu, vina su vrhunska. To govori o tome da danas u Istri postoji znanje, tehnologija i oprema koja dozvoljava da ovakvu kvalitetu održavamo iz godine u godinu“ , istaknuo je Pinzan.

"Prošla je godina bila puna elementarnih nepogoda i nakon vlažnog kolovoza došao je vreli rujan koji je naštetio svim kulturama pa tako i vinovoj lozi. Unatoč tome vina su izvrsna i hvala vam na tome“, rekla je Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede, te pozvala vinare da se prijave na novu Vinsku omotnicu te na taj način dodatno opreme svoje vinarije.

 

Završila 29. Vinistra Možda vas zanima... Vinistra u 3 dana privukla više od 10.000 posjetitelja! Špajza Vinistra Možda vas zanima... Istarska malvazija i teran oduševili stručnjake u Austriji i Njemačkoj Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.