Da je malvazija istarska omiljena među vinskim znalcima i vinoljupcima potvrdilo je 12. izdanje manifestacije En primeur u organizaciji udruge Vinistra koje se tradicionalno uoči Valentinova održalo u zagrebačkom hotelu Esplanade. Tom prigodom u Zagreb su stigla čak 63 vinara iz Istre, a njima se, kao i svake godine, pridružilo nekoliko kolega s Kvarnera, proizvođača žlahtine.
Uoči premijernog kušanja, putem prijavnog linka u udrugu Vinistra - koja prije 13 godina prva u Hrvatsku dovela ovaj tip manifestacije - stiglo je više od 600 prijava građana i vinskih profesionalaca u želji da kušaju berbu koja je najvećim dijelom još u bačvama.
Izvrstan masterclass uz kušanje mladih malvazija
Sjajna atmosfera obilježila je vinski ponedjeljak u glavnom gradu, sommelieri, vlasnici ugostiteljskih objekata, hotelijeri, vinski kritičari i novinari razmjenjivali su dojmove o mladim vinima, a sve je počelo tradicionalnim masterclassom "Malvazija s pet terroira Istre".
Masterclass je vodio već uigran tim - Kristijan Damijanić, doktor znanosti s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci i naš poznati sommelier i predstavnik Plave Lagune Emil Perdec.
Masterclass "Malvazija s pet terroira Istre"
Masterclass "Malvazija s pet terroira Istre"
Masterclass "Malvazija s pet terroira Istre"
"Prošla je godina meteorološki bila iznimno zahtjevna s iznadprosječnim temperaturama tijekom proljeća i ljeta, ali i dugotrajnim kišnim razdobljem, posebno sredinom i krajem ljeta. Od početka rujna do sredine listopada uslijedilo je razdoblje s iznadprosječnim temperaturama i vrlo malo padalina što je pospješilo dozrijevanje grožđa, a berba je bila nešto kasnija u odnosu na prošle godine“, rekao je Kristijan Damijanić.
Mlade malvazije su odlične, unatoč globalnom zatopljenju
To je rezultiralo ugodno svježim malvazijama, srednjeg do punog tijela, izražene aromatike i naglašenih sortnih karakteristika, tipične zelenkasto-žute boja u ovom stadiju vina.
En primeur mladih malvazija privukao je brojne posjetitelje
"Osam je malvazija na ovogodišnjem masterclassu predstavilo pet istarskih terroira. Odabrane su između rekordnih 48 uzoraka. Boje južne Istre branio je Vivoda, zapadne Damjanić i Pilato, sjeverozapadne Cattunar, sjeverne Bastian i Prelac, centralne Fakin, a istočne Fuhtar.
Globalno zatopljenje odrazilo se i na istarsko vinarstvo pa će mlade malvazije vrlo brzo dozreti. Neke su već spremna za kušanje i to je specifikum berbe 2023. za koju mogu reći da je bila dobra, vina su u odličnoj formi i siguran sam da će vinoljupci u njima uživati“, poručio je Emil Perdec.
Posebna Riedel čaša za malvaziju istarsku
A ove godine vina su se kušala iz čaša za malvaziju istarsku osmišljenih i proizvedenih prije 11 godina u poznatoj tvrtki Riedel na inicijativu nekoliko istarskih vinara i Gordana Mohora, vlasnika poznate tvrtke Miva, ovogodišnjeg Vinistrinog partera za čaše.
Riedel čaša za malvaziju istarsku
Jubilarna Vinistra u Poreču od 10. do 12. svibnja
"Veseli me što će čaša malvazija istarska biti službena čaša 30. jubilarne Vinistre koja se od 10. do 12. svibnja održava u dvorani Žatika u Poreču i koristim prigodu pozvati sve ljubitelje istarskih vina da nam se tog vikenda pridruže u Istri“, poručio je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre na otvorenju ovogodišnjeg En primeura.
Dolaskom u Zagreb i ove je godine istarske vinare podržao Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije.
En primeur
"Bez obzira na iznimno zahtjevnu godinu, vina su vrhunska. To govori o tome da danas u Istri postoji znanje, tehnologija i oprema koja dozvoljava da ovakvu kvalitetu održavamo iz godine u godinu“ , istaknuo je Pinzan.
"Prošla je godina bila puna elementarnih nepogoda i nakon vlažnog kolovoza došao je vreli rujan koji je naštetio svim kulturama pa tako i vinovoj lozi. Unatoč tome vina su izvrsna i hvala vam na tome“, rekla je Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede, te pozvala vinare da se prijave na novu Vinsku omotnicu te na taj način dodatno opreme svoje vinarije.