Najave 01. ožujka 2024.

Za tjedan dana počinje novi WineRi! Imamo sve detalje

Kvarner Wines, WineRi
Organizatori Ivan Antić, Žarko Stilin i Luis Petrović foto: Ivana Čutura/Kvarner Wines
gastro postao gastro.24sata.hr
Više od 100 vinara s više od 500 različitih vina stiže na ovogodišnje izdanje festivala WineRi koji počinje u petak 8. ožujka!

Sve je spremno za još jedan, najveći riječki i kvarnerski Međunarodni eno-gastro festival WineRi. Nikad veći i zanimljiviji, ovogodišnji  WineRi održava se idući petak i subotu, 8. i 9. ožujka u kongresnom centru Exportdrvo od 14 do 20 sati u organizaciji Udruženja Kvarner Wines.

Od 2017. godine organizaciju potpisuje izuzetno uspješan, entuzijastičan i sveprisutan organizatorski dvojac Žarko Stilin i Ivan Antić iz Selca koji su ove godine uz organizacijsku podršku Udruženja Kvarner Wines i partnere nadmašili sva očekivanja, te pripremaju još nekoliko odličnih kvarnerskih manifestacija kao promociju vina od autohtonih sorti vinove loze.

 

Možda vas zanima... Znamo sve detalje festivala WineRi, koji se održava 8. i 9. ožujka u Rijeci Najave

 

Više od 100 vinarija i 500 različitih vina

Na festivalu će nastupiti više od 100 vinarija s više od 500 etiketa vina i to iz Francuske, Italije, Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i svih Hrvatskih vinskih regija. Cijena ulaznice na festival iznosi 25€ na dane festivala i 20€ u pretprodaji u Vinoteci Wine&Co.

Kao najava ovoj kvarnerskoj riječkoj "odi mediteranskom načinu života" u partnerskoj vinoteci Wine&Co na riječkoj Delti održalo se niz izuzetno zanimljivih vinskih radionica. "Vino pod maskama" bila je prva, koju su u sklopu međunarodno poznatog Riječkog karnevala moderirale iznimno uspješne i javnosti vrlo poznate sommelierke i Kvarner Wines ambasadorice Lucija Matijević i Ines Matić Matešković.

Kvarner Wines, WineRi | Author: Ivana Čutura/Kvarner Wines S radionice "Vino pod maskama" foto: Ivana Čutura/Kvarner Wines

Drugu radionicu u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i Hrvatskog sommelier kluba već spomenuti uspješni dvojac sommelierki i predavačica Hrvatskog sommelier kluba nazvao je "Skrivene čari vina" i izazvala je nezapamćen interes. Na radionici su se uz vina vinara s Kvarnera predstavila i vina koja će se moći kušati na festivalu.

Jedna od najboljih hrvatskih sommelierki, višestruka prvakinja prvenstva Hrvatske i vlasnica restorana Plavi podrum, svojevrsna legenda i brend kvarnerske gastronomije Daniela Kramarić moderirala je masterclassom "Tasting the Stars" u vinoteci Wine&Co na kojem su se predstavili pjenušci i šampanjci (champagne). Daniela je svojom osobnošću dala poseban doprinos i podršku festivalu i važnosti povezivanja vinara publikom i restoraterima, a sve u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i Hrvatskog sommelier kluba.

Kvarner Wines, WineRi | Author: Ivana Čutura/Kvarner Wines U Exportdrvu sve je već spremno za novo izdanje festivala WineRi foto: Ivana Čutura/Kvarner Wines Kvarner Wines, WineRi | Author: Ivana Čutura/Kvarner Wines Izlagači na WineRi2024 foto: Ivana Čutura/Kvarner Wines

Kvarner Wines, WineRi | Author: Ivana Čutura/Kvarner Wines Žarko Stilin i Darrel Joseph foto: Ivana Čutura/Kvarner Wines

Najbolje s Kvarnera predstavljaju Monika Neral i Darrel Joseph

Dan uoči festivala, održat će se za novinare koji prate eno-gastro scenu masterclass "Najbolje s Kvarnera" koji će voditi Darrel Joseph, Decanterov ocjenjivač i izvjestitelj Decantera za Jugoistočnu vinsku Europu te odlična hrvatska sommelierka Monika Neral, Kvarner Wines ambasadorica, nositeljica zlatne ASI diplome za Italiju i Hrvatsku i finalistica sommelierskog prvenstva Hrvatske na kojem je prošle godine osvojila odlično treće mjesto.

 

Kvanrer Wines, Miroslav Palinkaš Možda vas zanima... Miroslav Palinkaš novi je predsjednik Kvarner Wines, udruženja koje okuplja vinare Kvarnera Najave

 

 | Author: Petar Kürschner Monika Neral foto: Petar Kürschner

Ovaj izuzetan vinski dvojac predstavit će regiju, terroir i 10 vina iz 10 vinarija članica Udruženja Kvarner Wines. Radionicom će se pokazati elasticitet autohtonih kvarnerskih vinskih sorti i njihova primjena u gastronomiji. Na radionici će se predstaviti vina Ružić, 2020. – pjenušavo vino – vinska sorta Jarbola, OPG Ružić, San Marino 2022. – pjenušavo vino – vinska sorta Žlahtina, Vinska kuća Pavlomir, Belica Plovanić 2023. - Belica (Verdić, Mejsko, Divjaka, Jarbola, Malvazija), Plovanić vina, Belica Kapić 2023. - Belica (Verdić, Mejsko, Divjaka), Kapić, Zlatna vrbnička žlahtina 2023. – vinska sorta Žlahtina, PZ Vrbnik, Buzina 2022. – vinska sorta Žlahtina, Nada, Hlam 9, 2021. – vinska sorta Žlahtina (orange wine), Šipun, Ambra 2018. – vinska sorta Žlahtina (orange wine), Kuća vina Ivan Katunar, Sansigot 2019. - Katunar Estate Winery i Sveta nedija 2020. – vinska sorta Žlahtina (Prošek – slatko vino) – Gospoja.

Kvarner Wines, WineRi | Author: Ivana Čutura/Kvarner Wines Radionica Tasting the Stars foto: Ivana Čutura/Kvarner Wines

Niz radionica u vinoteci Wine&Co

U dane održavanja festivala će se u festivalu partnerskoj vinoteci Wine&Co održati niz radionica i predstavljanja vinarija (Zlatno brdo, Trapan, Lunika, Sutor, Saints Hills, Krapež). U prostoru Exportdrva, gdje se održava festival, u organizaciji partnerske Udruge Srce za nju od 16 sati oba dana festivala održat će se paneli o zdravlju – "Životna snaga za endometriozu" i "Zašto je vino dobro za zdravlje".

I ove godine se WineRi24 ciljano poklapa s Womens's Weekendom te će sve sudionice i sudionici kongresa imati omogućen ulaz na WineRi. Zajednički after party 8. ožujka od 21 sat za sve koji su kupili ulaznice na WineRi će se održati u Art kvartu – Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka u organizaciji portala Stilueta, na kojem će nastupiti natjecatelj showa "The Voice Hrvatska" Sergej Božić.

Kvarner Wines, WineRi | Author: Ivana Čutura/Kvarner Wines Priprema se i odličan afterparty foto: Ivana Čutura/Kvarner Wines

Odlična prilika za B2B susrete

Kako bi se vinari i vina što bolje predstavili i približili ugostiteljima, u suradnji s Obrtničkom komorom Primorsko-goranske županije i Udruženjem obrtnika Rijeka svi ugostitelji koji se akreditiraju u komori imat će besplatan ulaz na festival. Ova mjera se pokazala kao vrlo uspješna za B2B susrete na samom festivalu, a organizatori su poslali i 300-tinjak pozivnica vinskim profesionalcima i restoraterima. Na festival se već sad akreditiralo 30-ak novinara i novinskih kuća iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Srbije.

Kroz pokroviteljstva su podršku festivalu dali Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, Ministarstvo turizma i sporta i Ministarstvo poljoprivrede. Suorganizatori i partneri festivala su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica grada Rijeke, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije, Obrtnička komora Primorsko-goranske županije i voda Römerquelle.

Udruge i organizacije koje podržavaju festival su Hrvatski sommelier klub, Women on Wine, Europski vinski viteški red, Bratovština hrvatskih vinskih vitezova, Udruga prijatel ruž, grozja i vina Belica, Udruga vinogradara, vinara i maslinara Sveta Lucija i Udruga prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola.

Kvarner Wines, WineRi | Author: Ivana Čutura/Kvarner Wines Festival WineRi prate i odlične vinske radionice foto: Ivana Čutura/Kvarner Wines

Nezaobilazno događanje za vinske profesionalce i ljubitelje vina

Međunarodni eno-gastro festival WineRi kao najveće eno-gastronomsko događanje u Gradu Rijeci i na Kvarneru, i jedan od najvećih i najznačajnijih festivala u Hrvatskoj postao je nezaobilazno događanje za sve ljubitelje vina, vinske profesionalce, HoReCa tržište i vinare koji se žele predstaviti značajnom turističkom tržištu Kvarnera.

Pozicioniran u vrijeme rane predsezone WineRi postao je s godinama motiv dolaska turista u Rijeku, ali i odličan B2B susret ugostitelja s proizvođačima kako bi se na vrijeme definirale vinske karte.

Regiji Kvarner, kao kandidatu za Europsku regiju gastronomije 2026. godine potreban je festival ovog karaktera koji istovremeno predstavlja bogatstvo regije u eno-gastronomskom smislu, ali i otvorenost za prisustvo vrhunskih proizvoda iz drugih područja na tržištu. Osim naglaska na promociji vina od autohtonih sorti vinove loze ovogodišnji festival stavlja naglasak na neophodno zdravlje i povezivanje s mediteranskom prehranom i načinom života.

Kvarner Wines, WineRi | Author: Ivana Čutura/Kvarner Wines WineRi je mjesto uživanja u vinu, učenja, ali i dobre zabave foto: Ivana Čutura/Kvarner Wines

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.