Sve je spremno za još jedan, najveći riječki i kvarnerski Međunarodni eno-gastro festival WineRi. Nikad veći i zanimljiviji, ovogodišnji WineRi održava se idući petak i subotu, 8. i 9. ožujka u kongresnom centru Exportdrvo od 14 do 20 sati u organizaciji Udruženja Kvarner Wines.
Od 2017. godine organizaciju potpisuje izuzetno uspješan, entuzijastičan i sveprisutan organizatorski dvojac Žarko Stilin i Ivan Antić iz Selca koji su ove godine uz organizacijsku podršku Udruženja Kvarner Wines i partnere nadmašili sva očekivanja, te pripremaju još nekoliko odličnih kvarnerskih manifestacija kao promociju vina od autohtonih sorti vinove loze.
Više od 100 vinarija i 500 različitih vina
Na festivalu će nastupiti više od 100 vinarija s više od 500 etiketa vina i to iz Francuske, Italije, Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i svih Hrvatskih vinskih regija. Cijena ulaznice na festival iznosi 25€ na dane festivala i 20€ u pretprodaji u Vinoteci Wine&Co.
Kao najava ovoj kvarnerskoj riječkoj "odi mediteranskom načinu života" u partnerskoj vinoteci Wine&Co na riječkoj Delti održalo se niz izuzetno zanimljivih vinskih radionica. "Vino pod maskama" bila je prva, koju su u sklopu međunarodno poznatog Riječkog karnevala moderirale iznimno uspješne i javnosti vrlo poznate sommelierke i Kvarner Wines ambasadorice Lucija Matijević i Ines Matić Matešković.
Drugu radionicu u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i Hrvatskog sommelier kluba već spomenuti uspješni dvojac sommelierki i predavačica Hrvatskog sommelier kluba nazvao je "Skrivene čari vina" i izazvala je nezapamćen interes. Na radionici su se uz vina vinara s Kvarnera predstavila i vina koja će se moći kušati na festivalu.
Jedna od najboljih hrvatskih sommelierki, višestruka prvakinja prvenstva Hrvatske i vlasnica restorana Plavi podrum, svojevrsna legenda i brend kvarnerske gastronomije Daniela Kramarić moderirala je masterclassom "Tasting the Stars" u vinoteci Wine&Co na kojem su se predstavili pjenušci i šampanjci (champagne). Daniela je svojom osobnošću dala poseban doprinos i podršku festivalu i važnosti povezivanja vinara publikom i restoraterima, a sve u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i Hrvatskog sommelier kluba.
Najbolje s Kvarnera predstavljaju Monika Neral i Darrel Joseph
Dan uoči festivala, održat će se za novinare koji prate eno-gastro scenu masterclass "Najbolje s Kvarnera" koji će voditi Darrel Joseph, Decanterov ocjenjivač i izvjestitelj Decantera za Jugoistočnu vinsku Europu te odlična hrvatska sommelierka Monika Neral, Kvarner Wines ambasadorica, nositeljica zlatne ASI diplome za Italiju i Hrvatsku i finalistica sommelierskog prvenstva Hrvatske na kojem je prošle godine osvojila odlično treće mjesto.
Ovaj izuzetan vinski dvojac predstavit će regiju, terroir i 10 vina iz 10 vinarija članica Udruženja Kvarner Wines. Radionicom će se pokazati elasticitet autohtonih kvarnerskih vinskih sorti i njihova primjena u gastronomiji. Na radionici će se predstaviti vina Ružić, 2020. – pjenušavo vino – vinska sorta Jarbola, OPG Ružić, San Marino 2022. – pjenušavo vino – vinska sorta Žlahtina, Vinska kuća Pavlomir, Belica Plovanić 2023. - Belica (Verdić, Mejsko, Divjaka, Jarbola, Malvazija), Plovanić vina, Belica Kapić 2023. - Belica (Verdić, Mejsko, Divjaka), Kapić, Zlatna vrbnička žlahtina 2023. – vinska sorta Žlahtina, PZ Vrbnik, Buzina 2022. – vinska sorta Žlahtina, Nada, Hlam 9, 2021. – vinska sorta Žlahtina (orange wine), Šipun, Ambra 2018. – vinska sorta Žlahtina (orange wine), Kuća vina Ivan Katunar, Sansigot 2019. - Katunar Estate Winery i Sveta nedija 2020. – vinska sorta Žlahtina (Prošek – slatko vino) – Gospoja.
Niz radionica u vinoteci Wine&Co
U dane održavanja festivala će se u festivalu partnerskoj vinoteci Wine&Co održati niz radionica i predstavljanja vinarija (Zlatno brdo, Trapan, Lunika, Sutor, Saints Hills, Krapež). U prostoru Exportdrva, gdje se održava festival, u organizaciji partnerske Udruge Srce za nju od 16 sati oba dana festivala održat će se paneli o zdravlju – "Životna snaga za endometriozu" i "Zašto je vino dobro za zdravlje".
I ove godine se WineRi24 ciljano poklapa s Womens's Weekendom te će sve sudionice i sudionici kongresa imati omogućen ulaz na WineRi. Zajednički after party 8. ožujka od 21 sat za sve koji su kupili ulaznice na WineRi će se održati u Art kvartu – Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka u organizaciji portala Stilueta, na kojem će nastupiti natjecatelj showa "The Voice Hrvatska" Sergej Božić.
Odlična prilika za B2B susrete
Kako bi se vinari i vina što bolje predstavili i približili ugostiteljima, u suradnji s Obrtničkom komorom Primorsko-goranske županije i Udruženjem obrtnika Rijeka svi ugostitelji koji se akreditiraju u komori imat će besplatan ulaz na festival. Ova mjera se pokazala kao vrlo uspješna za B2B susrete na samom festivalu, a organizatori su poslali i 300-tinjak pozivnica vinskim profesionalcima i restoraterima. Na festival se već sad akreditiralo 30-ak novinara i novinskih kuća iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Srbije.
Kroz pokroviteljstva su podršku festivalu dali Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, Ministarstvo turizma i sporta i Ministarstvo poljoprivrede. Suorganizatori i partneri festivala su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica grada Rijeke, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije, Obrtnička komora Primorsko-goranske županije i voda Römerquelle.
Udruge i organizacije koje podržavaju festival su Hrvatski sommelier klub, Women on Wine, Europski vinski viteški red, Bratovština hrvatskih vinskih vitezova, Udruga prijatel ruž, grozja i vina Belica, Udruga vinogradara, vinara i maslinara Sveta Lucija i Udruga prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola.
Nezaobilazno događanje za vinske profesionalce i ljubitelje vina
Međunarodni eno-gastro festival WineRi kao najveće eno-gastronomsko događanje u Gradu Rijeci i na Kvarneru, i jedan od najvećih i najznačajnijih festivala u Hrvatskoj postao je nezaobilazno događanje za sve ljubitelje vina, vinske profesionalce, HoReCa tržište i vinare koji se žele predstaviti značajnom turističkom tržištu Kvarnera.
Pozicioniran u vrijeme rane predsezone WineRi postao je s godinama motiv dolaska turista u Rijeku, ali i odličan B2B susret ugostitelja s proizvođačima kako bi se na vrijeme definirale vinske karte.
Regiji Kvarner, kao kandidatu za Europsku regiju gastronomije 2026. godine potreban je festival ovog karaktera koji istovremeno predstavlja bogatstvo regije u eno-gastronomskom smislu, ali i otvorenost za prisustvo vrhunskih proizvoda iz drugih područja na tržištu. Osim naglaska na promociji vina od autohtonih sorti vinove loze ovogodišnji festival stavlja naglasak na neophodno zdravlje i povezivanje s mediteranskom prehranom i načinom života.