Najave 09. veljače 2024.

Znamo sve detalje festivala WineRi, koji se održava 8. i 9. ožujka u Rijeci

Udruženje Kvarner Wines za 8. i 9. ožujka najavljuje novo izdanje festivala WineRi foto: WineRi Press
gastro postao gastro.24sata.hr
Udruga Kvarner Wines još od 2017. marljivo radi na organizaciji sve boljeg i boljeg međunarodnog festivala WineRi na koji stiže sve više gostiju iz inozemstva. Festival će se održati 8. i 9. ožujka u riječkom Exportdrvu

Ovogodišnji međunarodni eno-gastro festival WineRi koji organizira Udruženje Kvarner Wines održat će se 8. i 9. ožujka u Kongresnom centru Exportdrvo u Rijeci i otvoren je za sve posjetitelje od 14:00 do 20:00 sati.

Kao najava festivala u poznatoj riječkoj vinoteci Wine&Co u suradnji s Udruženjem Kvarner Wines, Turističkom zajednicom Kvarnera i Hrvatskim sommelier klubom održati niz radionica – 8. veljače već je održana radionica 'Vino pod maskama', 14. veljače, na Valentinovo, u planu je radionica 'Zagrlimo čašu', dok nas 22. veljače očekuje radionica 'Zašto sommelier?'.

Kavrner Wines, WineRi | Author: Kvarner Wines Najava festivala WineRi foto: Kvarner Wines

Stiže slavni Darrel Joseph

Tjedan dana kasnije, 29.2 veljače slavna hrvatska sommelierka i vlasnica vrhunskog restorana Plavi podrum u Voloskom Daniela Kramarić održat će masterclass, dok će 7. ožujka, dan uoči otvorenja festivala, masterclass održati Darrel Joseph.

Na dane održavanja festivala će se u vinoteci Wine&Co u prijepodnevnim satima održati niz promocija i prezentacija vinarija koje će nastupiti na festivalu, a u kinodvorani Exportdrva će u 16 sati oba dana udruga Srce za nju u suradnji s udrugom Women on Wine održati panel rasprave 'Životna snaga za endometriozu' i 'Zašto je vino dobro za zdravlje'.

 

Kvanrer Wines, Miroslav Palinkaš Možda vas zanima... Miroslav Palinkaš novi je predsjednik Kvarner Wines, udruženja koje okuplja vinare Kvarnera Najave

 

I ove godine WineRi se poklapa s Women's Weekendom koji se istovremeno održava Art kvartu Benčić u Exportdrvu što će dodatno obogatiti sadržaj festivala te će za sve sudionike Womens's Weekenda biti osiguran besplatan ulaz na festival.

Više od 100 izlagača i 500 vinskih etiketa

Ovaj, jedini riječki, eno -gastro festival ove godine okuplja više od 100 izlagača s više od 500 etiketa vina iz Hrvatske, Francuske, Italije, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije, dok će Primorsko-goransku županiju predstavljati svi članovi Udruženja Kvarner Wines.

Kvarnersku vinsku reprezentaciju tako čine iz Zvoneće (Matulji) OPG Ružić s vinom Jarbola, Vinarija Kapić iz Matulja i s Kastva OPG Rubeša s vinima Plovanić (Belica), iz Vinodola Vinska kuća Pavlomir, s Vrbnika Kuća vina Ivan Katunar, Poljoprivredna zadruga Vrbnik, Vinarija Šipun, Poljoprivredna zadruga Gospoja, Katunar Estate Winery i Vinarija Nada.

Kavrner Wines, WineRi | Author: Kvarner Wines Najava festivala WineRi foto: Kvarner Wines

Humanitarni karakter festivala

Festival, kao i svaki do sada, ima humanitarni karakter te će se pomoći udruzi Srce za nju koja skrbi o prijevozu žena oboljelih od karcinoma te će svi posjetitelji festivala moći prigodno donirati udrugu.

Organizatori vjeruju da će ovogodišnji broj posjetitelja uvelike nadmašiti prošlogodišnji i da će festival postati mjesto susreta i okupljanja proizvođača s jedne strane, te vinskih profesionalaca, zaljubljenika u vino i vinski svijet i ugostitelja s druge strane, odnosno da će manifestacija postati u pravom smislu novinarskih riječi „oda mediteranskom načinu života“.

Pokrovitelji festivala su Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica grada Rijeke, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije i voda Römerquelle.

 

Kvarner Wines Možda vas zanima... Autohtone kvarnerske sorte vina u središtu pozornosti Najave

 

Mjesto okupljanja (kvarnerskih) vinara

"Presretan sam što je ovaj sjajan vinski festival koji je postao mjesto okupljanja kvarnerskih vinara i prijatelja iz Hrvatske i susjednih zemalja i polako postaje festival vina od autohtonih sorti Kvarnera i Jugoistočne Europe, odnosno naglasak je stavljen upravo na vina od autohtonih sorti vinove loze.

Ove godine imamo čast najaviti vina iz više od 100 vinarija sa preko 500 etiketa vina što predstavlja veliki uspjeh u organizaciji i činjenicu da su Kvarner i WineRi prepoznati od vinara", rekao je Miroslav Palinkaš, predsjednik Udruženja Kvarner Wines koje organizira festival WineRi.

 | Author: WineRi Press Odlična atmosfera na jednom od ranijih izdanja festivala WineRi foto: WineRi Press

"Primorsko-goranska županija sa zadovoljstvom je preko našeg Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj i ove godine podržala organizaciju prvog međunarodnog eno-gastro festivala koji promovira našu regiju kao atraktivnu gastronomsku i enološku destinaciju.

Ovakva okupljanja odlična su prigoda da širokoj publici pokažemo najbolje s bogate vinske karte autohtonih sorti ovog podneblja, krčkog i vinodolskog kraja, kastavštine, bakarskih prezida. Tradicija vinske kulture utkana je u živote lokalnoga stanovništva, a posebno onih koji su se vinu i potrazi za vrhunskim enološkim doživljajima posvetili profesionalno", istaknuo je pak dožupan primorsko-goranski Petar Mamula.

 

Kvarner Wines na Štrudlafestu Možda vas zanima... Uz najbolje štrudle odlično pašu sjajna kvarnerska vina Špajza

 

WineRi - respektabilna manifestacija

"Ova i slične manifestacije svakako predstavljaju jedan od pokazatelja gospodarskog rasta i razvoja našeg grada, kao i zajedničkih nastojanja za unapređenjem kvalitete postojeće turističke ponude koja sve više čini Rijeku privlačnom destinacijom. Pružanjem potpore ovakvim događanjima Grad Rijeka potiče daljnji razvoj urbanog turizma s naglaskom na cjelogodišnjem turizmu.

Uz brojne investicije i investitore, ali i sve veće brojke gostiju i posjetitelja, doista mislim da idemo u dobrom smjeru", poručio je, uz ostalo, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović dodavši kako se Wine Ri kroz godine razvio u respektabilnu manifestaciju.

Kvanrer Wines, Miroslav Palinkaš | Author: Ivana Čutura Vinar Miroslav Palinkaš, novi predsjednik Udruženja Kvarner Wines foto: Ivana Čutura

"Brend Turističke zajednice Kvarnera Kvarner Wines, kojim uspješno potičemo i promoviramo vinski turizam na Kvarneru, bit će dijelom ove odlične vinske priče. Ovaj festival upravo je ono gdje Kvarner Wines možemo istaknuti i stručnoj publici i medijima i našim gostima – potrošačima.

WineRi se u posljednjih nekoliko godina etablirao kao najznačajniji vinski festival na Kvarneru, koji je postao mjesto susreta svih sudionika u vinskom turizmu. Izuzetno smo zadovoljni što se ovo odvija u godini u kojoj Kvarner kao destinacija eno-gastronomije nosi titulu kandidata za Europsku regiju gastronomije u 2026. godini, a zahvaljujući i ovom događanju kao jednom u nizu procesa u razvoju kvarnerske eno-gastronomije uskoro očekujemo i službeno proglašenje titule.

 

WineRi Možda vas zanima... Sve je spremno za WineRi, kvarnersku vinsku feštu Najave

 

Veseli nas da je festival privukao ovako veliki broj izlagača iz Hrvatske i međunarodnog okruženja, što također doprinosi imidžu destinacije kao boutique destinacije vinskog turizma. Stoga će Turistička zajednica Kvarnera i ove godine ponovno na festival dovesti studijske grupe novinara te sudjelovati u organizaciji masterclassa o autohtonim sortama Kvarnera pod nazivom 'Najbolje s Kvarnera' te drugim edukativnim radionicama i sadržajima kojima se obogaćuje ovaj vinski festival", napomenula je voditeljica projekata Turističke zajednice Kvarnera Renata Vincek.

Katarina Kukolj, predsjednica Udruge Srce za nju zahvalila se organizatorima što su prepoznali rad Udruge i podržavaju njihove aktivnosti te najavila 2 panela koja će se održati 8. i 9. ožujka u 16 u Exportdrvu. Jadranko Smokrović, direktor vinoteke Wine&Co, istaknuo je pak važnost suradnje i podrške organizatorima vinskih festivala i sudjelovanja distributera te najavio radionice koje će se održati u Vinoteci Wine&Co. 

Festival WineRi održava se od 2017. godine, a ovako je bilo na prvom izdanju...

 | Author: Kvarner Wines Kvarner se može ponositi odličnim vinima, koja marljivo promovira udruga Kvarner Wines foto: Kvarner Wines

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.