Špajza 04. rujna 2023.

Uz najbolje štrudle odlično pašu sjajna kvarnerska vina

Kvarner Wines na Štrudlafestu
Žarko Stilin, Zoran Pribičević i Luis Petrović na radionici Kvarner u čaši na Štrudlafestu foto: Dora Jurinčić
gastro postao gastro.24sata.hr
Radionica "Kvarner u čaši", održana na Štrudlafestu, privukla je brojne ljubitelje i poznavatelje kvarnerskih vina, ali i one koji će to tek postati

Štrudlafest koji se po 4. put održao u selu štrudle Jaškovu od 1. do 3. rujna, i ove je godine privukao nekoliko tisuća posjetitelja. Udruženje Kvarner Wines i Turistička zajednica Kvarnera organizirali su u sklopu Štrudlafesta radionicu sa degustacijom nazvanu "Kvarner u čaši – priča o zaboravljenim kvarnerskim sortama vinove loze" koja je na otvorenome privukla veliki broj sudionika.

 

Kvarner Wines Možda vas zanima... Autohtone kvarnerske sorte vina u središtu pozornosti Najave

 

Radionicu su vodili ambasador brenda Kvarner Wines i direktor Udruženja Kvarner Wines Žarko Stilin i sommelier 1. razine Luis Petrović koji su u sat vremena predstavili najznačajnije kvarnerske sorte vinove loze poput žlahtine, sansigota, trojišćine, jarbole i kupaže belica i vina od njih. Izuzev predstavljanja vina od autohtonih kvarnerskih sorti vinove loze organoleptički je analizirano čak 10 vina s Kvarnera te su se predstavile osnove vinske kulture poput otvaranja butelja, organoleptike, držanja čaše, sljubljivanja vina i hrane...

 | Author: Dora Jurinčić Kvarner Wines na Štrudlafestu - vinska radionica na otvorenom foto: Dora Jurinčić

Radionica je otvorena s čak 3 pjenušca Maličić vinarije Šipun, Ružić vinarije Ružić i Plovanić vinarije Plovanić vina. Kako se proizvodi vino, a kako pjenušac, koje su karakteristike pjenušaca proizvedenih tankovskom, a koje tradicionalnom metodom, temperatura posluživanja, način otvaranja i slične teme dotaknute su prilikom kušanja pjenušaca.

Nakon pjenušaca radionica je nastavljena kušanjem Zlatne vrbničke žlahtine PZ Vrbnik i žlahtine Gospoja te žlahtine One Vineyard Selection Kuće vina Ivan Katunar. Žlahtina kao najvažnija sorta vinove loze Kvarnera od koje se proizvodi vino tako je predstavljena s čak 5 etiketa. Pjenušava, mirna, odležana i na kraju slatka iz Vinarije Nada Novi Poret.

 | Author: Dora Jurinčić Zoran Pribičević i Luis Petrović foto: Dora Jurinčić

Ružičasto vino je predstavljeno iz Vinske kuće Pavlomir Ružica Vinodola koje iako je napravljen od sorte cabernet sauvignon zbog svojih nagrada i priznanja zaslužuje biti u reprezentativnom predstavljanju Kvarnera. Crna vina predstavljena su od sorte sansigot Vinarije Šipun i Plavac mali iz vinarije Katunar Estate Winery kao vino od autohtone hrvatske sorte vinove loze iz najsjevernijeg vinograda ove sorte koji se nalazi na otoku Krku.

 | Author: Dora Jurinčić Luis Petrović foto: Dora Jurinčić

 | Author: Dora Jurinčić Kvarner Wines na Štrudlafestu foto: Dora Jurinčić

 

WineRi Možda vas zanima... Sve je spremno za WineRi, kvarnersku vinsku feštu Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.