Najave 04. prosinca 2025.

Zima u Le Bistrou nikad nije bila slasnija

le bistro, esplanade, zima, božić
Le Bistro zagrebačkog hotela Esplanade ima novi zimski meni, a nudi i prigodna blagdanska jela
foto: Arhiva hotela Esplanade
Nove jelovnike potpisuje sjajna Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić, a tu su čak dva: zimski meni te blagdanski meni

Dimljene kozice s pekmezom od dunje i čilija, njoki od cikle i prženog ružmarina, kroketi od vrganja s crumbleom od čvaraka, puževi i orzotto, krem juha od kestena s mousseom od lješnjaka, rižoto s lisičarkama i tartufima, ragout od sipe, file bakalara s bijelim grahom, jelen s dimljenim višnjama i umakom od klekovih bobica, hrskave rolice s confitom od patke, desert od oraha s karameliziranim jabukama te creméux od kestena - hrabri su okusi, sezonski spojevi i prepoznatljiv autorski potpis kojim chefica Ana Grgić Tomić pretvara Le Bistro hotela Esplanade u adresu slasnih, chic favorita koji osvajaju već na prvi zalogaj.

fooling around, esplanade Možda vas zanima... Od odličnog street food na Oleander terasi do sezonskog menija... Božić u Esplanadi nikad nije bio slasniji Najave

le bistro, esplanade, zima, božić | Author: Arhiva hotela Esplanade Predivan blagdanski ugođaj u Le Bistrou foto: Arhiva hotela Esplanade

Esplanade | Author: Bruno Fantulin Photography Kultni Esplanade zapečeni štrukli bez kojih ne možemo zamisliti zimu foto: Bruno Fantulin Photography

"Sezona je uvijek najbolji vodič"

Osim novog à la carte jelovnika, tijekom prosinca u ponudi je i poseban blagdanski meni s jelima od bakalara i blagdanskim slasticama — jednostavno neodoljivo!

Novi à la carte meni stiže baš u pravo vrijeme za gradska blagdanska druženja s društvom i poslovne susrete sa suradnicima. U prostoru gdje se pariški šarm susreće s ležernom zagrebačkom svakodnevicom, Ana ponovno pomiče granice bistro kuhinje, a njezin menu otkriva kombinacije okusa i tekstura koje će vas osvojiti na prvi pogled — i još više na prvi zalogaj.

le bistro, esplanade, zima, božić | Author: Arhiva hotela Esplanade Dimljene kozice, pekmez od dunje i čilija, velouté od kozica, crumble od korijandera foto: Arhiva hotela Esplanade

le bistro, esplanade, zima, božić | Author: Arhiva hotela Esplanade Kroketi od vrganja, pesto od suncokretovih sjemenki i timijana, marmelada od vrganja, crumble od čvaraka foto: Arhiva hotela Esplanade le bistro, esplanade, zima, božić | Author: Arhiva hotela Esplanade Puževi s krunom od anisa, orzotto s pestom od začinskog bilja, pjena od peršina, prah peršina, hrskava zob foto: Arhiva hotela Esplanade

Dimljene kozice u kombinaciji s pekmezom od dunje i čilija zavodljivo otvaraju menu i odmah podižu očekivanja. Kroketi od vrganja donose modernu interpretaciju šumskih okusa, obogaćenu pestom od suncokretovih sjemenki i timijanom te hrskavim crumbleom od čvaraka, koji jelu daje neočekivanu dubinu.

Kolekcija predjela uključuje i puževe s anisom, poslužene uz orzotto s biljnim pestom, teksturalno zanimljivu pjenu, prah od peršina i hrskavu zob. Jakobove kapice dolaze u baršunastom veloutéu od buče i naranče, s kremom od cvjetače, pestom od bučinih sjemenki i dekorativnim tuileom od buče.

le bistro, esplanade, zima, božić | Author: Arhiva hotela Esplanade Školjke sv. Jakova, velouté od buče i naranče, krema od cvjetače, pesto od bučinih sjemenki, tuile od buče foto: Arhiva hotela Esplanade le bistro, esplanade, zima, božić | Author: Arhiva hotela Esplanade Krem juha od kestena, mousse od lješnjaka, carpaccio od kestena foto: Arhiva hotela Esplanade

Za hladne dane tu je i pravi comfort food: topla krem juha od kestena s mousseom od lješnjaka i carpacciom od kestena — tanjur koji grije i mirisom i okusom.

“Sezona je uvijek najbolji vodič. U hladnijim danima fokusirala sam se na jasnoću okusa, na teksture koje daju karakter i na tehnike koje ističu kvalitetu namirnice.

Volim kada je jelo skladno složeno, kada svaki element ima svoje mjesto i tanjur izgleda jednostavno, iako u sebi nosi puno promišljanja. Hladnije razdoblje donosi specifičan raspon aroma i željela sam da se to osjeti u svakom jelu i zalogaju,” ističe chefica Ana Grgić Tomić.

zinfandel's, ana grgić tomić, esplanade Možda vas zanima... Ana Grgić Tomić predstavila je novi à la carte jelovnik Zinfandel’sa Najave

le bistro, esplanade, zima, božić | Author: Arhiva hotela Esplanade Kremasti rižoto s lisičarkama, javorov sirup, tartuf, svježi timijan- Lili Bašić photo foto: Arhiva hotela Esplanade

le bistro, esplanade, zima, božić | Author: Arhiva hotela Esplanade Ragout od sipe i začinskog bilja, sotirani kelj s čilijem, velouté od dimljenog batata i meda, hrskavi batat foto: Arhiva hotela Esplanade le bistro, esplanade, zima, božić | Author: Arhiva hotela Esplanade Zapečeni file bakalara u korici od začinskog bilja, bijeli grah s paprikom i čilijem, juha od bakalara foto: Arhiva hotela Esplanade

Senzacionalna, balansirana glavna jela

Glavna jela otkrivaju Aninu vještinu u balansiranju bogatih sezonskih okusa. Ragout od sipe spaja aromatično bilje, sotirani kelj, baršunasti velouté od dimljenog batata i meda te hrskavi batat, stvarajući slojevito jelo puno karaktera. Zapečeni file bakalara u mirisnoj korici od začinskog bilja dolazi uz bijeli grah s paprikom i čilijem te juhu od bakalara - spoj koji će vas zasigurno oduševiti.

File jelena s dimljenim višnjama te raskošnim umakom od klekovih borovnica i notom bora gurmanski je slijed za istinske hedoniste. Na jelovniku ostaju naravno i kultni favoriti: bečki odrezak s kremastim pire krumpirom, ručno kosani tatarski biftek, neizostavni zapečeni štrukli (koji mogu biti i bez glutena), kao i francuska juha od luka prema izvornom receptu te hrskava Cezar salata - klasici koji već godinama ne silaze s top liste Le Bistroa.

le bistro, esplanade, zima, božić | Author: Arhiva hotela Esplanade File jelena, dimljene višnje, umak od klekovih bobica, ulje bora, krema od pastrnjaka, hrskavi pastrnjak foto: Arhiva hotela Esplanade le bistro, esplanade, zima, božić | Author: Arhiva hotela Esplanade Njoki od cikle i prženog ružmarina, gel od šipka, pjena od paškog sira i paljenih pinjola foto: Arhiva hotela Esplanade le bistro, esplanade, zima, božić | Author: Arhiva hotela Esplanade Biftek, karamelizirani tartar od celera i mrkve, salata od lista celera i peršina, demi-glace s kuminom foto: Arhiva hotela Esplanade

Senzacionalni zimski deserti

Za kraj tu su tri promišljena i zavodljiva slatka trenutka. Mousse od oraha s makovim biskvitom, kremom od skute, karameliziranim jabukama i hrskavim orasima donosi savršenu jesensku harmoniju okusa.

Za slojevit i intenzivan doživljaj tu je topli brownie od banane i kave s tahinijem, karameliziranim bananama i crumbleom od smeđeg maslaca. A za nešto laganije, ali ledeno: semifreddo s kupinom, ganacheom od kupina, spužvom od lješnjaka i tonke te finim sirupom od bosiljka — desert koji će vas zasigurno osvojiti.

le bistro, esplanade, zima, božić | Author: Arhiva hotela Esplanade Semifreddo s kupinom, sirup od bosiljka, spužva s lješnjakom i tonkom, ganache od kupina foto: Arhiva hotela Esplanade le bistro, esplanade, zima, božić | Author: Arhiva hotela Esplanade Mousse od oraha, krema od skute, biskvit od maka, karamelizirane jabuke, hrskavi orah i bijela čokolada foto: Arhiva hotela Esplanade le bistro, esplanade, zima, božić | Author: Arhiva hotela Esplanade Kesten crémeux, crumble od lješnjaka, ganache od tamne čokolade, ušećereni kesten foto: Arhiva hotela Esplanade

Blagdani u Le Bistrou: bakalar i neodoljive slastice

Osim à la carte jelovnika, chefica Ana Grgić Tomić, od 4. prosinca donosi posebni blagdanski meni koji spaja tradiciju i moderne okuse. Tradicionalni namaz od bakalara u spoju s domaćim briošem od začinskog bilja prava je poslastica, dok klasične favorite poput bakalara na bijelo ili crveno ne treba posebno predstavljati.

Jastučići punjeni kremom od bakalara i sušenom rajčicom s veloutéom od sušene rajčice i bosiljka odličan su zimski zalogaj koji poziva na još. Za hrskavi twist tu su kroketi od dimljenog bakalara i pečene bamije u maslinovom ulju i začinskom bilju - klasik koji dobiva potpuno novu dimenziju okusa.

Svakako treba kušati i nove blagdanske slastice u Le Bistrou! Sladoled od oraha s hrskavim briošem, gelom od dimljenih šljiva i poširanim šljivama u rumu — prava je senzacija. Hrskava tortica s medenjacima i sabayoneom od mandarina te biskvit s cimetom i marmeladom od jabuka, vina i začina vratit će vas u toplinu doma, dok Esplanadin tradicionalni božićni kolač s čokoladom, začinima, orašastim i suhim voćem sa svakim zalogajem donosi eksploziju blagdanskih aroma.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.