Postoje ti neki recepti koje jednostavno svatko na svijetu treba znati pripremiti, no nije lako zaslužiti tu titulu. Kriterij je rigorozan - jelo mora biti jednostavno, brzo i najvažnije fino. Upravo takvo jelo je kremasti umak od gljiva koji se savršeno slaže sa svim oblicima tjestenine. Ovaj slavni klasik je kao svog "borca" u gastro duelu izabrao Vedran Bošković, autor bloga "Začinjeno s ljubavlju".
Vedran je za pripremu umaka od gljiva iskoristio svoj adut iz rukava - MEGGLE vrhnje za kuhanje. Već dodatkom par kapi MEGGLE vrhnja za kuhanje od aromatičnih gljiva stvorio je neodoljivo kremast umak, a još kada mu dodamo svježe kuhane njoke... Brzo prelazimo na recept jer znamo da jedva čekaš doma isprobati ovo viralno jelo.
Sastojci:
- 400 g miješanih gljiva po izboru
- 2 ljutike
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice ulja
- 1 žlica MEGGLE maslaca
- 250 ml povrtnog temeljca
- 200 ml MEGGLE vrhnja za kuhanje
- 2 žlice peršina, svježeg i sitno nasjeckanog
- Paprika u prahu
- Papar
- Sol
- 400 g njoki
Priprema:
- Gljive očistite i narežite ih na ploške.
- Zagrijte ulje i maslac u tavi i pirjajte sitno sjeckanu ljutiku i češnjak dok ne postanu prozirni. Zatim popržite ploške gljiva.
- Dodajte temeljac i sastružite malo po dnu posude.
- Dobro izmiješajte i dodajte vrhnje.
- Pirjajte na srednjoj vatri tri do četiri minute.
- Dodajte papar, papriku u prahu i sol.
- Skuhajte njoke pa ih umiješajte skupa s polovicom sjeckanog peršina.
- Posipajte drugom polovicom peršina prije posluživanja.
Dobar tek!