Native sadržaj 02. listopada 2025.

„Pojedi me do kraja“: METRO i 24sata pokrenuli inicijativu protiv bacanja hrane

foto: Robert Anić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
U Hrvatskoj se svake godine baci oko 286 tisuća tona hrane, što pokazuje koliko je važno mijenjati naše navike. Mijenjanjem navika potrošača i restorana možemo značajno smanjiti bacanje hrane. Projekt „Pojedi me do kraja“ okupio je predstavnike institucija, medija i poduzetnika u zajedničkom cilju razvoja održivog društva.

METRO Hrvatska u suradnji s 24sata predstavio je društveno odgovorni projekt „Pojedi me do kraja, osmišljen kako bi se smanjilo bacanje hrane i promicalo iskorištavanje svih namirnica. Inicijativa odgovara na sveprisutni problem otpada hrane, s jasnom porukom da hrana ima vrijednost koju trebamo poštovati. Cilj je normalizirati pakiranje i konzumaciju ostataka hrane, smanjiti količine otpada u restoranima, potaknuti građane i poslovne subjekte na odgovorno ponašanje te promovirati planiranje obroka koje omogućuje iskorištavanje svih namirnica. 

 | Author: Robert Anić/PIXSELL foto: Robert Anić/PIXSELL

Na predstavljanju projekta govorili su predstavnici institucija i organizacija koje se godinama bave sigurnošću hrane i održivosti prehrambenog sustava u Hrvatskoj. 

 | Author: Robert Anic/PIXSELL foto: Robert Anic/PIXSELL Sanja Kolarić Kravar, načelnica Sektora za kvalitetu hrane pri Ministarstvu poljoprivrede, istaknula je da se u Hrvatskoj godišnje baci oko 286 tisuća tona hrane te da je promjena navika potrošača ključna za smanjenje tog broja. Ministarstvo poljoprivrede razvija strategiju smanjenja otpada za 30 posto do 2028. godine, a kampanje poput ove snažno doprinose tom cilju. Aktivna potpora institucija u ovakvim inicijativama znatno doprinosi osvješćivanju potrošača, ali i poduzetnika o važnosti smanjenja otpada te odgovornog odnosa prema hrani.

 | Author: Robert Anic/PIXSELL foto: Robert Anic/PIXSELL Dražen Knežević, direktor Centra za sigurnost hrane u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu, dodao je kako građani sve više vjeruju institucijama koje se bave sigurnošću hrane i problemom otpada, što potvrđuje važnost uključivanja tvrtki poput METRO-a u ovakve inicijative. 

 | Author: Robert Anić/PIXSELL foto: Robert Anić/PIXSELL Duje Prlj, voditelj razvoja kompetencija HoReCa tržišta u METRO-u Hrvatska, predstavio je aktivnosti kampanje koje uključuju suradnju s restoranima, korištenje posebnih kutija za pakiranje ostataka, digitalne sadržaje i edukativni microsite. U sklopu projekta pokrenuta je mreža restorana s posebnom oznakom, gdje gosti mogu zatražiti pakiranje ostataka obroka za ponijeti, čime dobivaju dodatni obrok, štede novac i čuvaju okoliš. 

 | Author: Pixsell/Robert Anić foto: Pixsell/Robert Anić Poznati chef Marin Medak iz restorana Rougemarin je okupljenima na praktičan način demonstrirao kako se i od ostataka hrane mogu spremiti vrhunska jela.  Okupljeni su imali priliku kušati raznolike obroke nastale od ostataka hrane koji obično završe u otpadu.

 | Author: Robert Anić/PIXSELL foto: Robert Anić/PIXSELL Mijenjanje naših svakodnevnih navika može imati veliki utjecaj na društvo i okoliš. Ova inicijativa pomaže nam osvijestiti da planiranje obroka, odgovorno ponašanje i iskorištavanje svake namirnice postanu dio naše svakodnevice, a ne rijetka iznimka. Cilj je razviti svijest da se i od ostataka može pripremiti kvalitetan i ukusan obrok, čime ne samo da štedimo novac, već i doprinosimo očuvanju okoliša i tvaranja održivog društva za nove generacije sa zdravijim navikama. „Pojedi me do kraja“ podsjeća nas da male odluke u kuhinji i restoranima imaju veliki učinak na društvo u cjelini.

Više informacija o kampanji, korisne savjete i zanimljiv nagradni natječaj možete pronaći na pojedi-me-do-kraja.24sata.hr.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.