22. travnja 2016.

Konačno "Ne" pretjerivanju: Saznajte koliko vam je hrane dovoljno za jedan obrok

normativi.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Odrednice s kojima nikada nećete skuhati previše, a nećete ni ostati gladni.

Prilikom pripreme različitih jela bitno je znati dobro baratati količinama određenih vrsta namirnica potrebnih za određeni broj osoba. Stvari su jednostavne kada radite po unaprijed poznatom receptu, međutim, za svakodnevna jednostavna jela najvažnije je dobro procijeniti mjeru. Jer, nije dobro kada skuhamo previše, a još je veća tragedija ako vam gosti ili ukućani ostanu gladni. Stoga, evo nekoliko savjeta za procjenu normativa za neke često korištene namirnice.

Žitarice

Krenut ćemo od jednostavnih primjera, primjerice tjestenine. Najčešće korištena mjera za tjesteninu je 100 g po osobi. Ako kuhate špageti dostupni su vam i posebni mjerni elementi u obliku krugova koji vam olakšavaju procjenu količine špageta za određen broj osoba. Kada je riječ o riži, naše bake su obično koristile šalicu za kavu po osobi, a time se možemo koristiti i danas, međutim, bitno je da ne uzmete veliku šalicu. Obično je za jednu osobu dovoljno 60 g riže jer ona značajno nabubri kuhanjem.

Slična je situacija i sa drugim žitaricama koje višestruko povećavaju volumen kuhanjem ili namakanjem u kipućoj vodi, npr. kuskus, bulgur, kvinoja, proso - obično koristimo 50-60 g po osobi. Kada pripremamo muesli ili žitarice za doručak za jednu porciju dostajat će 30 g ili pola šalice. Kada koristimo kruh kao prilog obroku, obično serviramo 25 – 60 g po osobi. Jutarnje pecivo za doručak obično teži 60 g za jednu osobu.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Uradi sam: bademovo mlijeko | Author: Stockfood foto: Stockfood

Mlijeko i fermentirani mliječni proizvodi (jogurt, kefir, acidofil) obično se za jednu osobu poslužuju u količini od 2 – 2,5 dcl. Porcija sira obično iznosi 30 – 50 g, a ako pripremate degustaciju sireva umjesto večere i ne poslužujete druga jela, možete računati da će vam trebati i do 100 g po osobi.

Meso, riba i jaja

Odrezak treba težiti 100-150 g za žene ili skromnije jelce, a za muškarce se odresci kreću između 250 do čak 400 g. Slično se normativi formiraju primjerice kada se priprema roštilj u našim krajevima, obično se po osobi uzima 300-400 g mesa. Razni naresci i kuhana šunka obično se poslužuju u količini od 30 – 50 g po osobi. Kada je riječ o ribi, količina varira ako je riječ o sitnoj ribi koja se jede s kostima, ribi koju tek treba očistiti ili već pripremljenom ribljem fileu. Ako je file spreman za termičku obradu, obično se po osobi uzima oko 160 – 200 g po osobi. Sitnija riba koja se prži u ulju bit će dovoljna u količini od 80 g po osobi. Morski plodovi poput hobotnice, kozica, škampi obično se koriste u količini od 60 g jestivog dijela ili ½ šalice. Mahunarke se često koriste kao glavno jelo u obliku raznih hranjivih variva (npr. grah, leća, slanutak) i ako se priprema takvo jelo onda treba računati da je po osobi obično potrebno 90 g mahunarke u suhom obliku. Tofu, sir od soje ili seitan, prerađevina od soje obično se koriste u količini od 80 – 100 g za jednu porciju. Po obroku obično se koriste 2 cijela jaja za jednu osobu, ako je riječ o kokošjim jajima. Prepeličja jaja primjenjuju se u dvostruko većoj količini.

Voće i povrće

Za zeleno lisnato povrće kao normativ se uzima minimalno 100 g, a kada se poslužuje kao lisnata salata, obično se poslužuje 50 g salate. Jedna rajčica srednje veličine po osobi može se poslužiti kao salata. Kao normativ za svježe voće uzima se vrijednost od približno 100 g, dok je za sušeno voće prosječna porcija 25 g. Za orašaste plodove doza je obično još manja – od 10 do 20 g. Sjemenke se obično koriste samo za posipanje i koristi se količina od dvije male žličice.

Masti i ulja

Kada se koriste kao dodatak jelima, masti i ulja primjenjuju se u količini od 10 – 15 g po osobi za određeni obrok. To je ujedno količina koja odgovara dvije male žličice ili jednoj velikoj žlici, a odnosi je na razne vrste ulja, maslac i margarin.

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • curiosity 14:00 12. Veljača 2017.

    to je sve super, ali sto za one koji su visi od metar i 50? tako kazu meso velicine dlana, krumpir velicine sake...pa se ja pitam dobro otkud onda da namaknemo sve kalorije koje nam trebaju?

  • Avatar Iva Jugović
    vanillaiva@gmail.com 13:04 22. Travanj 2016.

    Tjestenine ja mjerim 70-75g po osobi i ako ne jedeš samu tjesteninu već s njom neki umak i salatu, bude i previše. Od 250 g suhog graha ja napravim grah s kobasicama za dvoje odraslih i dvoje djece za dva ... prikaži još! dana. 3 jaja s šparogama i kobasicama je dovoljno za dvoje.