gastro postao
Kremasto punjenje od sira s rajčicama na vrhu i hrskavim lisnatim tijestom na dnu, ova pita san je svih ljetnih snova.
Tržnice, trgovine i vrtovi puni su rajčica svih oblika i vrsta. Iskoristite ih u punom sjaju spajajući ih s hrskavim lisnatim tijestom, slatkastim lukom, puno sira i zapecite u pećnici kako bi dobili finu koricu. Pita od rajčica sjajna je ideja za brzi ručak tijekom tjedna ili kao slani prilog koji ćete poslužiti na svojoj zabavi u vrtu dok se na roštilju peče fino meso. Možete je odnijeti i prijateljima, sigurni smo da će im se svidjeti. Količine prilagodite kalupu u kojem pečete i koje su vam potrebne.
Potrebno vam je:
- 1 paket prhkog tijesta
- Rajčice
- 2 žlice maslaca
- 1 luk
- Češnjak
- Mascarpone
- Mozzarella
- 1 jaje
- 1 žumanjak
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Stavite tijesto u lim i napravite rupice vilicom pa pecite kratko u pećnici, dok ne počinje dobivati boju.
- Za to v rijeme napravite punjenje tako da najprije narežete rajčicu na ploške, posolite ju pa je stavite između dva papirnata ručnika i ostavite da stoji 10 minuta.
- Na srednjoj vatri otopite malo maslaca pa mu dodajte luk.
- Pirjajte dok ne postane zlatne boje, oko 5 minuta.
- Dodajte češnjak pa pirjajte još minutu.
- Začinite soli i paprom.
- U posudi pomiješajte mascarpone, naribanu mozarelu, jaje i žumanjak.
- U kalup u kojem je tijesto najprije stavite ploške rajčice, zatim sloj luka i na kraju smjesa sireva i jaja.
- Na vrhu posložite ostatak rajčica i pecite dok one ne dobiju lijepu boju, a tijesto postane hrskavo.
- Lagano ohladite prije posluživanja.
Dobar tek!