gastro postao
Sjajne bezmesne lazanje za koje će se tražiti tanjur više.
Kremaste, s puno sira i nezamislivo dobrim bešamel umakom s bosiljkom. Da, ove lazanje s butternut tikvom zbilja imaju sve to. Jednostavne su za pripremu, ne sadrže meso i za njih se gotovo uvijek traži tanjur više. Pripremite ih pa brk omastite kremastim slojevima čistog vege užitka.
Potrebno vam je:
- 1 butternut tikva
- ½ šalice vode
- 50 g maslaca
- 2 žlice brašna
- 3 šalice mlijeka
- 12 kom listova za lazanje
- 2 ½ šalice mozzarelle
- 5 žlica parmezana
- Bosiljak
- Muškatni oraščić
- Sol, papar
Priprema:
- Na ulju pirjajte nasjeckanu tikvu.
- Posolite i popaprite pa prekrijte poklopcem i kuhajte tako oko 20 minuta, dok tikva ne omekša.
- Ohladite pa ubacite u blender i usitnite.
- Otopite maslac i dodajte brašno.
- Kada dobijete grudice, zalijte toplim mlijekom i miješajte dok ne postane gusto.
- Smanjite vatru, pa dodajte muškatni oraščić i papar.
- Odvojite nekoliko žlica umaka, stavite ga ublender i dodajte nekoliko listova bosiljka pa blendajte.
- Kada dobijete zeleni umak, prebacite ga u preostali umak i pomiješajte.
- Tjesteninu za lazanje možete prethodno malo prokuhati, ali i ne morate.
- Namastite maslacem kalup pa na dno stavite nešto bešamel umaka s bosiljkom, prekrijte tjesteninom koju zatim premažite pireom od tikve.
- Pospite sirom i bešamelom.
- Ponavljajte postupak dok vam ne ponestane namirnica.
- Po vrhu pospite mozzarellu.
- Pecite oko 40 minuta na 180 stupnjeva.
Dobar tek!