1. Sadrži zdrave masnoće
Riba je najvažniji izvor omega - 3 masnih kiselina. Radi se o mastima koje imaju višestruko povoljno djelovanje na zdravlje, a najviše se spominju kao zaštitnici zdravlja srca te kao važna karika u razvoju mozga i vida. S obzirom da se na visokim temperaturama gube te vrijedne masti, za njihovo očuvanje predlaže se pripremati ribu kuhanjem na pari, u vodi, poširati ju ili pirjati.
Riblji brodet s umakom od šafrana
Špageti s pestom i riba kuhana na pari
2. Može se pohvaliti sadržajem vitamina
Riba je izvor vitamina A te vitamina B skupine poput vitamina B3, B6 i B12. Da bismo očuvali vitamine u ribi, kao i u slučaju omega - 3 masnih kiselina preferiraju se "nježnije" metode pripreme.
3. Bogata je određenim mineralima
Riba, kako morska tako i ona slatkovodna, smatra se izvorom vrijednih minerala poput poput željeza, cinka, selena te joda koji je neophodan za rad štitnjače. A ako sitnu ribu jedemo zajedno s kostima, tada je riba i jedan od najboljih izvora kalcija.
4. Lako se probavlja
Nakon ribljeg obroka neće se javiti osjećaj "težine" u želucu kao što se može javiti u slučaju mesa, iako se radi o namirnicama s visokim udjelom proteina. Naime, proteini iz ribe su lakše probavljivi od proteina iz mesa zbog toga jer riba ima kratka mišićna vlakna i nizak sadržaj vezivnog tkiva. Proteini u ribi su visoko vrijedni što znači da sadrže sve esencijalne aminokiseline. A kada pričamo o aminokiselinama, možemo spomenuti i kako riba svoj karakterističan okus duguje visokom udjelu slobodnih aminokiselina poput glutaminske kiseline koja da je okus umami i glicina zaslužnog za slatkasti okus.
Tuna, krumpir i povrće iz woka
5. Nema puno kalorija
Pozitivno je što je riba niskokalorična namirnica stoga se od ribe teško možemo udebljati.