737 prikaza 18. travnja 2016.

Pjenice od mesa ili ribe kojima se ne može odoljeti

pašteta
Thinkstock
Mogli bismo ih nazvati paštetama da nisu tako božanstveno pjenaste i tope se u ustima.

Po strukturi su sličnije slatkoj kremi nego nekom slanom jelu, ali upravo je u tome tajna slanog moussea i pjenica. Kralj pjenica bio je Napoleonov kuhar Antonin Careme. Vol-au-vent je predjelo koje je on prvi počeo pripremati za pariške uglednike tako što bi ispekao košarice od lisnatog tijesta i punio ih pjenicama ribljih i mesnih okusa. I danas su omiljene kombinacije hrskavog lisnatog tijesta i slanih laganih okusa u svim oblicima.

Iako izgledaju komplicirano, zapravo ih je jako jednostavno pripremiti, pogotovo danas kad svako kućanstvo ima blender, uspravni ili barem štapni mikser. Baza paštete je najčešće maslac ili neka druga masnoća, a za pjenicu vam treba pjenušavost koju ćete najjednostavnije postići tučenim vrhnjem, naravno, bez dodavanja šećera.

Omiljene su namirnice za ovo jelo različite ribe, od lososa, preko orade i brancina do srdele, pa i rakova. Često se ribi u pjenicama pridružuje neko otmjeno piće, poput pjenušca ili aromatična vina, pa su ti mali zalogaji prava plima okusa i mirisa. Najpoznatija i najomiljenija slana pjenica na našim prostorima je pjenica od bakalara. No nisu samo ribe i meso pogodni za pjenice: mladi bob, šparoge ili avokado zadivit će vas okusom, bojom i teksturom. Najjednostavniju pjenicu pripremite od omiljenog kremastog sira koji začinite mirisnim travama i primiješajte mu nekoliko žlica tučenog vrhnja.

Pjenica od srdela

pjenica-sardine | Author: Stockfood Stockfood

Sastojci:

  • 2 konzerve sardina u maslinovom ulju
  • 70 g maslaca
  • žlica vina
  • Limunova soka prema želji
  • žlica nasjeckanog peršina
  • sol
  • papar
  • 1 dcl vrhnja za šlag
  • paket lisnatog tijesta

Priprema:

  1. Lisnato tijesto razvaljajte, okruglim kalupom režite ga na krugove. Posložite krugove tijesta u lim za pečenje obložen masnim papirom.
  2. Preko tijesta položite drugi masni papir i pritisnite laganim teretom, na primjer, grahom, da se tijesto previše ne napuhne. Pecite u pećnici na 180°C dok tijesto poprimi zlatnosmeđu boju.
  3. Ocijedite srdele i dobro ih očistite od kostiju i kože. Stavite ih u uspravni mikser i miksajte s maslacem dok dobijete jednoličnu smjesu.
  4. Dodajte potom vino i limunov sok te sol i papar, pa opet dobro miksajte. Da kraju dodajte i tučeno vrhnje, pa miksajte dok se svi sastojci prožmu. Ohladite.
  5. Složite krug tijesta pa na njega stavite sladoledarskom žlicom kuglicu pjenice, pa poklopite drugim tijestom i opet stavite kuglicu pjenice.

Ukrasite svježim cvijećem i začinima, te poslužite. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.