Recenzije 29. veljače 2024.

Ako tražiš posebno iskustvo posjeti radionicu spajanja vrhunskih čokolada i vina

TAMAN chocolates, vinoteka Moments
"VINO I ČOKOLADA: izazovi i užici sparivanja" foto: Press
gastro postao gastro.24sata.hr
TAMAN artisan chocolates i vinoteka Moments u suradnji s Podrumom Mladina pokrenuli su novu radionicu sljubljivanja čokolade i vina. Bili smo među prvim gostima - ovo iskustvo nećemo zaboraviti

Krajem prošle godine "kupili" su me odličnom radionicom uparivanja njihovih čokolada i koktela omiljenog zagrebačkog Express bara, a sada već kreću s novim radionicama u kojima spajaju vino i čokoladu. Sanja Vladović i Stiv Kahlina iz sjajnog domaćeg brenda artisan čokolada TAMAN Artisan Chocolates – ovaj put udružili su se sa sjajnim timom vinoteke Moments i direktorom Podruma Mladina Danijelom Šarušićem i osmislili još jedno divno iskustvo za pamćenje.

 

Miksologija: sparivanje koktela i čokolada Možda vas zanima... Nauči kako spojiti čokoladu i koktel Najave

 

Razbijanje predrasuda

Naravno, morala sam među prvima isprobati ovo iskustvo jer uparivanje vina i čokolada za mene je dosad značilo – komad tamne čokolade i neko crveno vino, bez puno obaziranja na sorte (i vina i kakaa), vrste čokolade i sve ostalo što utječe na ukupnu senzaciju. I naravno, ovi sjajni ljudi odmah su razbili moje predrasude i očekivanja neobičnim kombinacijama iz kojih smo svi mogli puno naučiti.

Možda najsličnije mojim očekivanjima prije dolaska na radionicu bilo je prvo sparivanje gdje su se dvije čokolade sa sličnim postotkom kakaa sljubile uz crni pinot. Sve ostalo bilo je preludo, prezanimljivo i potpuno novo iskustvo. Od kombinacije mliječne čokolade s dva bijela vina, trufflesa s bijelim vinom ili pak bijele čokolade s pjenušcem…

Osim vrhunskih čokolada i vina koje smo kušali, jako mi se svidjela i odlična, opuštena atmosfera na radionici. U takvoj atmosferi i oni najsramežljiviji bez problema će ostalima prepričati svoje dojmove i doživljaje, pa će iskustvo biti još bolje, a i organizatorima su iskustva polaznika sjajna povratna informacija.

TAMAN chocolates, vinoteka Moments | Author: Press Stiv Kahlina foto: Press TAMAN chocolates, vinoteka Moments | Author: Press "VINO I ČOKOLADA: izazovi i užici sparivanja" foto: Press TAMAN chocolates, vinoteka Moments | Author: Press "VINO I ČOKOLADA: izazovi i užici sparivanja" foto: Press

6 sljedova, 8 kombinacija

A sada krenimo redom, pa trebaju vam i neke konkretne informacije, a ne samo moj subjektivan dojam… Vođene degustacije "VINO I ČOKOLADA: izazovi i užici sparivanja" polaznicima donose 6 sljedova sa 8 različitih kombinacija vina, čokolada i čokoladnih trufflea.

Riječ je o iznimnoj suradnji jer vinoteka Moments u Masarykovoj ulici u svojoj ponudi ima neka od najprestižnijih vina (a odsad i odabrane TAMAN Artisan Chocolates proizvode), a TAMAN Artisan Chocolates se ističu na tržištu po studioznom i beskompromisnom pristupu radu s čokoladom.

 

Možda vas zanima... TAMAN predstavlja prve "bean to bar" čokolade! Najave

 

Na predstavljanju radionice degustaciju su vodili pokretači TAMAN Artisan Chocolates Stiv Kahlina, čokolatijer i chocolate maker i Sanja Vladović, certificirana kušačica čokolade (IICCT Level 2) te direktor vinarije Podrum Mladina Danijel Šarušić, čija su 3 vina uvrštena u degustaciju.

Volimo sklad, ali i izazove

Fokus radionice nije usmjeren samo na skladna i ukusna sparivanja, nego i na izazove s kojima se susrećemo prilikom sparivanja, a već u prvom slijedu sudionici imaju priliku naučiti više o sličnostima procesa izrade vina i čokolade te koliko je utjecaj terroira i proizvodnih procesa prisutan u okusima vina, ali i čokolade.

TAMAN chocolates, vinoteka Moments | Author: Press "VINO I ČOKOLADA: izazovi i užici sparivanja" foto: Press TAMAN chocolates, vinoteka Moments | Author: Press "VINO I ČOKOLADA: izazovi i užici sparivanja" foto: Press

"Izuzetno me vesele sparivanja naših bean-to-bar čokolada, proizvedenih od kakaovca kontroliranog podrijetla, s vrhunskim vinima, a posebno kad to sljubljivanje možemo razviti zajedno s vinarom koji je proizveo vino, kao što smo ovo prigodom imali priliku s vinima vinarije Erdoro.

Tada uvijek dođe do razmjene puno informacija i znanja o procesima proizvodnje koji se kod vina i čokolade podudaraju u iznenađujuće mnogo koraka. Sparivanja razvijena na taj način dobivaju jednu novu kvalitetu, ne samo organoleptičku, već i ljudsku“, objasnio nam je Stiv Kahlina.

TAMAN chocolates, vinoteka Moments | Author: Press "VINO I ČOKOLADA: izazovi i užici sparivanja" foto: Press TAMAN chocolates, vinoteka Moments | Author: Press "VINO I ČOKOLADA: izazovi i užici sparivanja" foto: Press

Tamna čokolada uz crni pinot, bijela uz pjenušac

U prvom slijedu sljubili smo bean to bar čokoladu Filipini, proizvedenu od posebno selektiranog kakaa Mana. Uz ovu čokoladu izrazite voćnosti sljubili smo crni pinot Erdoro iz 2021. Bio je to možda i najklasičniji pairing u kojem je voćnost iz čokolade odlično parirala voćnosti iz vina. Isto vino potom smo sljubili uz bean to bar čokoladu Indonezija koja također ima oko 74 %kakaa.

Uz TAMAN mliječnu čokoladu s kokosom, limunom i limunskom travom koja sadrži 35% kakaa i 32 % maslaca sljubili smo prvo aromatični viognier Paul Jaboulet s aromama bijelog voća i citrusa. Ovaj pairing malo mi se ipak više svidio od sljedećeg, u kojem smo istu čokoladu spojili sa sivim pinotom Erdoro.

To smo pak vino u sljedećem slijedu spojili s TAMAN truffleom cremino badem s lavandom i rogačem. Dok se ovaj divni cremino kompleksnog okusa topio u ustima prelili smo ga s malo sivog pinota i nastao je divan spoj kojeg se još vrlo dobro sjećam.

TAMAN chocolates, vinoteka Moments | Author: Press "VINO I ČOKOLADA: izazovi i užici sparivanja" foto: Press TAMAN chocolates, vinoteka Moments | Author: Press "VINO I ČOKOLADA: izazovi i užici sparivanja" foto: Press

Nakon toga stigao je još jedan slastan izazova spajanje traminca Hugel i TAMAN trufflea cremino lješnjak s mješavinom začina. Dobra i uspješna taktika – aromatični traminac spojiti s čokoladom u kojoj se, uz lješnjake, osjete začini poput đumbira, muškatnog oraščića, papra…

Za peti slijed poslužen je TAMAN truffle cremino lješnjak s cvijetom soli i hrskavim biskvitom, uz fenomenalno španjolsko vino Marques de Murrieta Reserva (od sorti tempranillo, graciano, mazuelo i garnacha). Ne znam što mi je bilo bolje, vino ili čokolada, pa se zaključak nametnuo sam po sebi – najbolji su zajedno!

I za kraj, pairing za pamćenje – bijela čokolada s limunom i bourbon vanilijom uz pjenušac Terra Falconis (napravljen klasičnom metodom od sorti crni, sivi i bijeli pinot te chardonnay). Prefina bijela čokolada i slasni svježi pjenušac bili su izvrstan spoj.

 

Možda vas zanima... Nove TAMAN Artisan Chocolates za izbirljiva nepca Najave

 

TAMAN chocolates, vinoteka Moments | Author: Press Sanja Vladović foto: Press

Kompleksnost okusa 

“Zaista sam uživao razvijajući ova sljubljivanja zajedno sa Sanjom, Stivom i timom vinoteke Moments. Dojmila me se kompleksnost okusa i aroma bean-to-bar čokolada, kao i sofisticiranost TAMAN Gourmet čokolada i trufflesa te kako različite čokolade ističu različita svojstva naših vina.

Jako se veselimo suradnji s TAMAN Artisan Chocolates jer osim zajedničke radionice o sljubljivanju vina i čokolada, u ponudi naše vinoteke Moments ćemo imati i njihove proizvode. Posebno smo ponosni što će se u našoj vinoteci moći se kupiti i TAMAN trufflesi. koji inače nisu prisutni u redovnoj maloprodaji“, rekao je Danijel Šarušić.

TAMAN chocolates, vinoteka Moments | Author: Press Danijel Šarušić foto: Press

Edukativni karakter

Kao i na svim dosadašnjim TAMAN radionicama, poanta nije samo uživati u savršeno sljubljenim sljedovima, već su njihove radionice poznate po svom edukativnom karakteru i voditelji uvijek potiču polaznike na propitkivanje ustaljenih mišljenja te ponuditi im novi pogled na čokoladu.

"Kroz radionicu polaznicima želimo osvijestiti izazove sparivanja vina i čokolade kako bi u konačnici dobili još više užitka. Želimo da se, osnaženi znanjem koje ćemo podijeliti s njima, upuste u osobno putovanje istraživanja različitih uparivanja vina i čokolada te da se pritom ne boje prekršiti koje pravilo usput", poručila je Sanja Vladović, certificirana kušačica čokolade.

Prvi termin ove sjajne radionice "VINO I ČOKOLADA: izazovi i užici sparivanja" je već danas (29. veljače) u 18.30, a nakon toga prvi sljedeći 14. ožujka u isto vrijeme, na istom mjestu – zagrebačkoj vinoteci Moments. Radionica traje oko 2 sata, i bit će to, garantiram, najbolje provedena 2 sata. Kotizacija za 1 osobu je 60 eura, što je sasvim OK cijena za sve što se dobije – od sjajnih iskustava i novih (kombinacija) okusa do novih znanja koje predavači nesebično dijele. Prijave su moguće na linku.

TAMAN chocolates, vinoteka Moments | Author: Press "VINO I ČOKOLADA: izazovi i užici sparivanja" foto: Press

 

Možda vas zanima... Druga limitirana serija TAMAN bean to bar čokolada dostupna je u prodaji Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.