Recenzije 25. travnja 2022.

Arigato ima nove proljetne japanske delicije koje moraš isprobati

Restoran Arigato predstavio je proljetne novitete, a mi smo ih sve isprobali foto: Filip Palovčik
gastro postao gastro.24sata.hr
Restoran Arigato predstavio je proljetne novitete, a mi smo ih sve isprobali

Arigato nam je odmah nakon otvaranja vrata postao jedan od omiljenih mjesta u Zagrebu, a autentične japanske delicije koje pripremaju dobile su proljetno ruho. Uz jela koja smo već probali, kao što su tempura i ramen, u ponudi imaju novitete kojima će se svaki ljubitelj japanske kuhinje veseliti. 

Tu su nova predjela, koje glavno jelo, ali i ono što sladokusci najviše vole - deserti. Sva nova jela prilagođena su sezoni i kao i uvijek, pripremljena od domaćih namirnica u kombinaciji sa sastojcima koji dolaze ravno iz Japana. Prvo jelo koje nas je oduševilo je tofu agedashi, jelo koje je ovu pomalo običnu namirnicu pretvorilo u zvijezdu jelovnika. Tofu sam po sebi nema nešto puno okusa, no ovaj pripremljen u kuhinji restorana Arigato pršti aromama, posebno kada ga nadopunimo kombinacijom dashija i soja umaka. 

 | Author: Filip Palovčik Tofu agedashi foto: Filip Palovčik

Gyoze punjene mesom već smo nahvalili, no sada su u ponudu došle i gyoze s kozicama, nešto lakše i nježnije jelo prikladnije proljetnim danima. Okus kozica uistinu je intenzivan, a u svakom zalogaju osjeti se svježina namirnica. Također moramo napomenuti da su i same gyoze poprilično izdašne, ne sitne i minijaturne kao što možemo pronaći u brojnim drugim azijskim restoranima.

Za sve ljubitelje ribe, na meniju se nalaze dva nova riblja jela koja nećeš moći preskočiti. Teriyaki losos poslužen na salatici s dodatkom edamamea, preliven gustim umakom na bazi soja umaka, mirina, sakea i šećera nešto je čemu ćemo se sigurno vraćati opet i opet (i opet). Ako biraš samo jedno jelo s menija koje ćeš probati za gablec ili ranu večeru, neka to svakako bude losos teriyaki. 

 | Author: Filip Palovčik Teriyaki losos foto: Filip Palovčik

Drugo riblje jelo koje smo probali je svojevrsni riblji ceviche s kiselkastim umakom i hrskavom daikon repom. Kiseline iz umaka savršeno su obradile ribu i s pikantnim dodacima začina čine osvježavajuću cjelinu. Jelo je to idealno za proljetne dane, a vjerujemo kako će donijeti i posebnu dozu svježine i tijekom ljeta. 

 | Author: Arigato Riblji ceviche foto: Arigato

Ovoga puta odlučili smo isprobati nekoliko deserata kako bi vidjeli što se to slatko u proljeće jede u Japanu. Tema proljetne ponude slastica je matcha čaj, a uz to smo kušali i puding od crnog sezama. Puding nije previše sladak i aroma sezama je taman osjetna da u njoj uživamo bez da nam se čini kao da jedemo čisti sezam. Isto možemo reći i za puding od matcha čaja koji nas je osim okusom osvojio i jarko zelenom bojom koja je pokazatelj da je matcha kvalitetna. Mochi sladoled je poslužen sa sladoledom od matche i svatko tko je probao mochi znat će u njemu uživati, a onima koji nisu svakako preporučujemo da osjete tu jedinstvenu teksturu slastice. 

 | Author: Filip Palovčik Mochi sladoled, puding od crnog sezama i puding od matcha čaja foto: Filip Palovčik

Kao šlag na kraju došla je torta od sira i matcha čaja upotpunjena indijskim oraščićima koja je naš favorit među desertima. Kombinacija je to novih i poznatih okusa, a rezultat osvježavajući kolač o kojem ćemo maštati do idućeg posjeta. 

 | Author: Filip Palovčik Torta od sira i matcha čaja upotpunjena indijskim oraščićima foto: Filip Palovčik

Dolaskom sunčanih dana, u proljetnom meniju možeš uživati i na terasi restorana Arigato, a najavljuju nam kako će se uskoro restoran pretvoriti i u pravu malu galeriju te ćemo uz finu hranu moći uživati i u umjetninama. Arigato ostaje jedan od naših omiljenih japanskih restorana u gradu, a ako želiš rezervirati svoje mjesto za ugodno druženje i finu hranu, nazovi 01/4633 543 i osiguraj svoju dnevnu dozu Japana. 
 

Možda vas zanima... Znamo gdje isprobati autentične japanske specijalitete Recenzije
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.