Recenzije 17. veljače 2022.

Znamo gdje isprobati autentične japanske specijalitete

; Zagreb je bogatiji za još jedan japanski restoran, no moramo priznati kako nam je "na prvi griz" postao jedan od omiljenih foto: Anita Mihalak
gastro postao gastro.24sata.hr
Zagreb je bogatiji za još jedan japanski restoran, no moramo priznati kako nam je "na prvi griz" postao jedan od omiljenih

Restorana koji nude azijske jela u Zagrebu svakako ne manjka, no na gastro sceni svoje mjesto našao je još jedan. Nedavno je na adresi Berislavićeva 18 svoja vrata otvorio Arigato, bistro koji nudi autentičnu japansku kuhinju. Kao veliki ljubitelji azijske, a posebno japanske kuhinje, odmah smo se zaputili isprobati sezonski meni. 

Arigato nije još jedan asian fusion restoran

Vlasnik restorana je gospodin Soichiro Minami koji je svoj japanski dom prije 20 godina zamijenio onim u New Yorku gdje je stekao bogato ugostiteljsko iskustvo. Sada je svoju ljubav prema japanskoj tradicionalnoj hrani predstavio domaćoj publici u obliku projekta koji se zove Arigato. Sama filozofija restorana je vrlo jasna - u ugodnom ambijentu po pristupačnim cijenama želja im je ponuditi prave okuse Japana. To znači da se na meniju neće pronaći klasična asian fusion jela, nego su okusi koje nude uistinu autohtoni. 

Kako bi okusi stvarno bili izvorni japanski, začine i posebne sastojke koji jelu daju azijski štih nabavljaju direktno iz Japana dok su meso, povrće i slične namirnice domaćeg uzgoja. Nama se cijela priča čini vrlo zanimljivom pa smo morali isprobati što se nalazi na meniju. 

 | Author: Anita Mihalak Arigato restoran; foto: Anita Mihalak

Meni će se mijenjati svake sezone

Ponuda jela koju trenutno možemo zateći na meniju neće još dugo biti ista. Naime, u razgovoru s voditeljem Sašom Radošem saznali smo da će se sa svakom sezonom mijenjati i meni kako bi pratili sezonsku ponudu namirnica. Isto tako, kako bi približili restoran domaćim posjetiteljima, za početak su uvrstili nama dobro znana jela poput proljetnih rolica ili gyoza. S vremenom će u ponudu dodati još više tradicionalnih jela koje nismo imali priliku često probati u Zagrebu. 

Jela koja poznajemo, ali u drugačijem ruhu

Za početak smo morali probati proljetne rolice i gyoze koje često susrećemo na menijima azijskih restorana, no moramo priznati da su ove pripremljene u verziji Arigato kuhinje uistinu drugačije. Dok su gyoze bile savršeno meke s gornje i hrskavo pečene s donje, meso s misom u punjenju je bilo odlično uravnoteženih okusa. Dashi umak savršeno se slaže s okusima mesa i đumbira u gyozama, a oduševila nas je i količina samog punjenja. 

 | Author: Anita Mihalak Gyoza i proljetne rolice; foto: Anita Mihalak

Baš kao i s gyozama, kod proljetnih rolica svidjelo nam se što su uistinu rolice, a ne samo mali prepečeni komadići rižinih listova s tek kojom trakicom mrkve kakve pronalazimo u mnogim restoranima. Mljeveno meso, gljive i stakleni rezanci savršeno su upakirani u hrskavu rolicu na koju ćemo se svakako vratiti ubuduće. 

Napokon prava tempura i dostojan ramen

Tempura je uistinu jedno jednostavno jelo pa je zanimljivo kako ga brojni restorani uspiju krivo pripremiti. To nije slučaj u Arigatu. Tempura koju smo dobili sastoji se od nekoliko komadića bijele ribe, kozica i sezonskog povrća omotanih u taman hrskavi omotač koji nije natopljen uljem. Jednostavno smo uživali u svakom zalogaju, a još više kada bi hrskavu kozicu ili komadić ribe umočili u slasni umak. 

 | Author: Anita Mihalak Tempura; foto: Anita Mihalak

Iako bi o ovoj savršeno hrskavoj tempuri mogli napisati cijeli članak, vrijeme je bilo da probamo jelo za koje se svi najviše raspituju - ramen. Postoji mnogo inačica ramena koje smo probali u Zagrebu, neki su slasni i posrkali smo ih u trenu dok su neki okusom uistinu slični ramenu iz vrećice pa nas je zanimalo što će nas dočekati u Arigatu. Na naše veselje, ramen je bio izvrstan!

U Arigato ponudi nalaze se dva izdanja ramena, tradicionalni i spicy ramen Tantanmen. Kako se Arigato diči tradicionalnošću jela, odlučili smo se i za takav ramen. Temeljac od svinjetine, svinjsko carsko meso, rezanci, poriluk i soja spojili su se u slasnu toplu juhicu koja nas je zagrijala u trenu. U svakom sastojku osjeti se trud i iskustvo gospodina Minamija koji nam je o svakom jelu pričao s istim žarom. Svakako jedan od boljih ramena koje smo probali u Zagrebu, a svakako i cjenovno najprihvatljiviji. Za zdjelicu tradicionalnog japanskog ramena potrebno je izdvojiti tek 75 kuna

 | Author: Anita Mihalak Tradicionalni japanski ramen; foto: Anita Mihalak

Najzabavniji prilog i desert koji se ne preskače

Ako voliš da je hrana u restoranu ne samo fina nego i vrlo fotogenična, svakako isprobaj prženi lotos. Osim što je vrlo jedinstvene teksture i okusa, ovaj prilog je kao stvoren za fotkanje. A odličan za fotkanje je i desert - mochi sladoled. Mochi je meni jedan od najdražih slatkiša koje sam probala, a kada ga spojimo s finim sladoledom dobijemo desert kojem ne mogu odoljeti. Tanki sloj aromatiziranog tijesta od rižinog brašna omotan oko kuglice sladoleda istog okusa savršen je način kako zaokružiti Arigato iskustvo. Uz kuglicu sladoleda od matcha čaja dobili smo mochi sladoled od čokolade i od bijelog čaja. 

 | Author: Anita Mihalak Mochi sladoled i prženi lotos; foto: Anita Mihalak

Japanski restoran koji se isplati posjetiti 

Možemo potvrditi da Arigato nije smo još jedan japanski restoran u nizu nego je svakako onaj za koji se trebaš odlučiti ako tražiš izvrsnu kvalitetu autentičnih japanskih jela po odličnoj cijeni. Jedno od najskupljih jela na meniju je upravo tempura za koju je potrebno izdvojiti 110 kuna, a ostala jela kreću se oko 50 do 70 kuna. Uz to trebamo napomenuti da je prostor izrazito ugodan i topao pa je idealan za opušteni ručak s kolegama ili večeru s najdražima. Mi ćemo se sigurno vratiti isprobati i ostale specijalitete, a do tada smo se od gospodina Minamija i gospodina Radoša oprostili uz jedinu prigodnu riječ - arigato!

Možda vas zanima... Probali smo pizzu s pistacijom u restoranu Al Dente Recenzije Možda vas zanima... Mr. Moo: Isprobali smo dva menija u restoranu o kojem svi pričaju Recenzije
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.