Recenzije 03. svibnja 2019.

Cartina: Visoka Mediteranska kuhinja s pogledom na Trogir

foto: Cartina
gastro postao gastro.24sata.hr
Od ove sezone menu restorana Brown Beach bit će usklađen s prepoznatljivim interijerom prezentirajući i na 'pjatu' autentičnost Mediterana s modernim odmakom.

Vukovarac Alen Đukić nakon 15 godina staža u nekoliko domaćih, i vrhunskim stranim restoranima, ovog se proljeća profesionalno skrasio u restoranu Cartina, trogirskog Brown Beach House Hotela. Riječ je o najfotogeničnijem hotelu na obali kojeg klijentela osim jedinstvenog dizajna, bira prvenstveno zbog prepoznatljive energije i odlične no nepretenciozne usluge.

 | Author: Cartina foto: Cartina

Početak tjedna u ovom kutku Dalmacije prošao je u znaku Đukićevog prezentacijskog menija za par odabranih gostiju, Alenovih kolega.

No za razumijevanje njegovog kulinarskog izričaja neophodno je poznavati njegov profesionalni razvoj. Naime, već nakon par godina staža u tada najpoznatijim zagrebačkim restoranima, znao je da ako želi biti vrhunski chef mora učiti od najboljih, a to je podrazumijevalo i odlazak u inozemstvo. Prvih godina boravka u Nizozemskoj usavršavao se kod Petera Koehna, francuskog majstora zaslužnog što je poznati nizozemski restoran „De Karpendonkse Hoeve“ čak 38 godina u nizu zadržao Michelin zvjezdicu. Nakon par godina postaje dio tima u kuhinji roterdamskog restorana s dvije Michelin zvjezdice, „Parkheuvel” pod palicom chefa Erik van Looa. Po povratku u Hrvatsku surađuje s Priskom Thuring u Dubravkinom putu, a u viškoj Loli potpisuje menije u kojima je uživala ekipa hita „Mamma mia 2“, pa se tim putem među velikim obožavateljima Alenovih 'pjatanci' našla i Meryl Streep.

 | Author: Cartina foto: Cartina  | Author: Cartina foto: Cartina

Priznaje kako je utjecaj mentora, chefova francuskog porijekla, ostavio jasan utjecaj na njegov rad no ističe i kako je raditi u Hrvatskoj posebna privilegija. „Gdje god radim, uvijek koristim autohtone namirnice koje se uzgajaju na 50 do 100 kilometara od restorana stoga je rad u Hrvatskoj posebna privilegija. Primjenjivanje ponajboljih suvremenih tehnika kulinarstva s našim namirnicama daje fantastične rezultate.“ – pojasnio je.

 | Author: Cartina foto: Cartina  | Author: Cartina foto: Cartina

U pojedinom jelu koristi tri do najviše pet namirnica, pokušavajući izvući maksimum iz svake pa je tako u njegovim jelima autohtona namirnica prepoznatljiva, iako pripremljena i prezentirana na vrlo suvremen način. Okusi su jasni, čisti, a kombinacija jedinstvena.

Prezentirani degustacijski menu sastojao se od sedam sljedova. Salata od sipe s koromačem, narančom i puknutim vinaigrettom bio je savršen uvod u cijelu priču koja se nastavila sous vide jajem kuhanim na 65 stupnjeva s pireom od tartufa, krokantom pancete i uljem sušene rajčice. Nakon filea gofa pečenog na koži slijedila je majstorski pripremljena sous vide hobotnica marinirana na dimljenoj paprici s bulgurom kuhanim na kurkumi. Potom odličan steak alla Robespierre, a za desert topla krema od sira i citrusa s toplim višnjama…

 | Author: Cartina foto: Cartina  | Author: Cartina foto: Cartina

Okusi postignuti kombinacijom vrhunskih suvremenih kulinarskih tehnika i kvalitetnih namirnica s potpisom Alena Đukića u ovoj prilici oduševili su istinske znalce, chefa Hrvoja Zirojevića i Čedu Kovačevića. Vjerujemo da će jednak dojam ostaviti i na sve koji ovog proljeća za finu večeru odaberu restoran Cartina, trogirskog Brown Beach Hotela.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.