Recenzije 15. svibnja 2018.

CROMAKASE - mediteranski sushi menu s najboljim hrvatskim namirnicama

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan od najpopularnijih i najcjenjenijih zagrebačkih restorana Time domaćoj gastro sceni upravo je ponudio jedinstveni CROMAKASE menu koji se najlakše može opisati kao fuzija jadranskih okusa i japanskih tehnika pripreme jela. Nekoliko sljedova sa samo najboljim hrvatskim namirnicama prati i pomno odabrani hrvatski wine pairing za potpunu autentičnost.

Riječ omakase u grubo označava koncept u kojem gosti ne naručuju sami, već izbor jela prepuštaju kuharu koji zatim priprema najbolje namirnice s kojima u tom trenu raspolaže. Time Restaurant & Bar tako se upustio u neobičnu gastro avanturu koja baš nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a vlasnik Davor Bienenfeld otkrio je kako je ostvario veliki san jer je gostima ponudio nešto već dobro poznato poput sushija, ali isključivo s domaćim namirnicama.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Omakase se ovdje prigodno naziva Cromakase jer su glavni sastojci redom hrvatski specijaliteti poput mekane i sočne paške janjetine, jadranske sipe, gofa, kvarnerskih škampa, dalmatinske kozice te tune s Ugljana, a za kraj desert priprema mladi i talentirani chef Robert Hromalić koji stoji iza Time pastry shopa u Teslinoj 7 o čijim slasticama Zagreb bruji od samog početka, a uskoro se očekuje otvorenje još jedne slastičarne u neposrednoj blizini restorana na lokaciji bivšeg Tostera.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Ovo je samo jedna od verzija Cromakasea jer je omakase tradicionalno podložan promjeni u skladu s namirnicama koje su taj dan stigle u kuhinju, a ponuda će svakako dodatno obogatiti domaću restoransku scenu na jedinstven način.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Što se jelo na predstavljanju menija?
Jedno od predstavljanja Cromakase menija održano je prošlog petka, a 6 ukusnih sljedova za goste je pripremio cijenjeni sushi chef Rene Cehman. Večera je započela s trakicama od svježe jadranske sipe s tapioka perlama, sokom od krastavaca i jabuke te tobikkom, dok je klobuk glumila pločica bijele čokolade s marakujom. Posebnost ovog jela ležala je i u kremi od kulena i kokosa, a uz ovaj slijed savršeno je pasala čaša pjenušavog Meneghetti Classic vina iz Zapadne Istre.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Uslijedio je carpaccio od gofa s mladim lukom i ikrom ribe poletuše, cvijetom soli i šarenim paprom te osvježavajućim ponzu umakom, a St. Hills Frenchie vino bilo je savršeni izbor uz ovaj slijed.

Na tanjure je kao treći slijed stigao rep kvarnerskog škampa na riži s biskom od škampa te gunkan od jadranskih kozica s Nori algom i tartarom od kozica. Nježnost okusa ovog slijeda odlično se nadopunila s čašom „ponosa Dalmacije“ - Pošip Stina Majstor vina izrazite mineralnosti i kombinacije svježine i voćnosti s jedne te punoće i lagano barikiranih nota s druge strane.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Za hrvatskom tunom poludjeli su i u dalekom Japanu gdje je upravo ona jedan od premium proizvoda na svjetski poznatoj Tsuki tržnici, a Time ju je u jednom slijedu ponudio na tri načina: kao carpaccio s emulzijom agruma, motarom, kaparima, inćunima i maslinama, sirovi nigiri s chilijem i limetom te nigiri s dimljenom potrbušinom. Tunu je pratilo Orange Tomac Amfora vino narančaste boje s područja Samoborskog gorja, proizvedeno biodinamikom i čuvano u ručno proizvedenim amforama.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Kako omakase ne bi bio isključivo riblji, pobrinuo se predzadnji slijed s kosanim fileom od sirove paške janjetine na riži omotanom algama te posipan mladim lukom. Maslinovo ulje, ružmarin, limun, vlasac i loj pobrinuli su se za istinski okus Mediterana u ovom slijedu. Uz janjetinu je posluženo Meneghetti Red vino.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Što je večera bez deserta?
Kao što smo već naglasili, za šesti i posljednji slijed pobrinuo se talentirani slastičar Robert Hromalić koji je gostima ponudio čak nekoliko deserata: Creme Brulee od limuna - kandirani kumkvat punjen kremom od limuna, crumble, yuzu gel s mentom, marshmallow od limuna, zatim sladoled od rogača s jagodama u sirupu od vanilije i pestom od bosiljka, popularni Tris s bademima, lješnjacima i orasima te Rhum baba biskvitni kolač namočen u rumu i sirupu od naranče, limete, limuna i vanilije s Valrhona čokoladom duplo fermentiranom s marakujom.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Savršeno aranžirano, dizajnirano, ukusno i vrhunski sljubljeno, u centru metropole - vrijeme je da se prošećete do restorana Time i sami se uvjerite u ovo. Mi smo i opet - oduševljeni.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.