Recenzije 24. siječnja 2017.

Dani mlade paške janjetine u zagrebačkoj Kalelargi

foto: Domagoj Jakopović Ribafish
gastro postao gastro.24sata.hr
Ravnice su dom sjajnome restoranu koji je paralelno i riblji i mesni, a mi im to uopće ne zamjeramo. Dapače, uputili smo se u avanturu - jela od mlade paške janjetine!

Iako po zimi malo toga sugerira da Kalelarga radi, jednom kad uđete u ugodnu unutrašnjost i osjetite miomirise Mediterana, trenutno ćete zaboraviti na to. Preko ljeta je tu terasa, a u interijeru se pazilo na svaki detalj. Tek pokoja crno bijela slika Zadra na zidu, a ostalo sve - prepušteno uživanju u hrani. 

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

A ovdje je stvarno ima, svih vrsta i fela. Kalelarga je zamišljena kao restoran u kojem ćete jesti kao kod svoje mame, bijeg od užurbane svakodnevnice i napornog posla, krepka i zdrava hrana koja će vas napuniti i spremiti za nove uspjehe. Nakon starog vlasnika, poznatog Zuje - Ivana Zuanovića, nove gazde, Lidija i Ivan Juric, odlučili su nastaviti tamo gdje je Zujo stao, dali otvorene ruke kuharu Željku Juricu i krenuli osvajati sezonskim specijalitetima.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

Kalelarga je poznata po svojoj dvevnoj ponudi, pa ovdje možete pronaći kuhanu junetinu, teletinu ili janjetinu sa povrćem, različne gulaše, čobance, paprikaše, nekoliko vrsta grah variva, razna variva sa suhim mesom, sarmu, punjenu papriku, domaće pečenice, krvavice, buncek sa kiselim zeljem - sve ovisno o godišnjem dobu i namirnicama koje nabavljaju na placu. U ponudi su i odresci, rižota i tjestenine, a vina se baziraju na potezu Zagorje - Dalmacija.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

No, ono zbog čeka nas je privukla Kalelarga je svakako njihov praznik mlade janjetine koji počinje u siječnju i traje dok je ima. Mlada paška janjetina se ovdje radi na sve moguće načine, od peke, preko ražnja pa sve do tri specijaliteta u kojima je stvarno teško ne uživati. Počeli smo s janjećin sarmicama u raštici s palentom. Jelo kojem se definitivno treba vratiti, kompleksno, ispunjeno, bogato zelenim zdravljem raštike i miomirisima i okusina kvalitetnog mesa. Izvrsna stvar!

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

No, trebalo je probati i pastašutu s janjećim kostima i dijelovima mesa koje je ipak trebalo primiti u ruke. Žao nam je salveta, ali šteta je to ne oglodati do kraja. Takvih problema nije bilo kad smo navalili na janjeća jetrica sa šampinjonima, ali jest kad je došla ona, kraljica - janjetina s ražnja. Neka nam kažu da smo primitivni, Balkanci, ili štogod već, ali nitko na svijetu ne radi ovako slasno janjeće meso. točka.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Pladnjevi su nestajali, pala je čak i glava, za palačinke više jednostavno nije bilo mjesta. I bolje da nije bilo, nakon mlade janjetine s roštilja stane još samo pisma!

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish foto: Domagoj Jakopović Ribafish

Svaka čast više nego ugodnom osoblju Kalelarge na fantastičnim mirisima i okusima, volite li ovo meso, vrijeme je da rezervirate svoj stol na ovom linku. Pjesma, baš pjesma....

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.