Recenzije 2352 prikaza 05. siječnja 2018.

Fidel Gastro: Revolucija za stolom

Julio Frangen
Zagrebačka gastronomska scena obogaćena je novim igračem, koji je svoja vrata neslužbeno otvorio u smiraj 2017., a pravo će otvorenje uslijediti za petnaestak dana! Oduševljeni smo interijerom i ozvučenjem, a to nije sve...

Smještena preko puta stanice zagrebačkog Zapadnog kolodvora, negdje između Magazinske kleti i pizzerije DG, u zgradi u kojoj je nekad bio Heruc, a danas se zove Fabrika, svjetlo dana je ugledao Fidel Gastro, restoran koji bi vrlo lako mogao obilježiti 2018. godinu. No, o tome ćemo za koji mjesec detaljnije, za sada samo prvi dojmovi, koji su više nego pozitivni....

 | Author: Julio Frangen Julio Frangen

Kao prvo, kada ga vidite izvana, želite ući unutra, kroz velika vrata i ugodno osvijetljen velik i prozračan prostor. Zatim, jednom kad ste ušli i vidjeli spoj starog drveta (i do 300 godina!), zidova od kredenaca, masivnih reflektora, zelenila i vjerojatno najboljeg ozvučenja u gradu, poželjet ćete ovdje dovesti nekoga na prvi dejt. Ali ne bilo kakav spoj, već onaj u koji stvarno puno polažete, baš ozbiljno dobar prvi utisak. Konobara ima dovoljno, ugodni su, jednobrazni i dotjerani, jelovnik i vinska karta su na finom papiru (iako bi se uvez mogao i dotjerati), a na meniju je malen ali odabran broj jela koji bi se mogli okarakterizirati kao „pomalo od svega sa svih strana svijeta“.

 | Author: Julio Frangen Julio Frangen

Čovjek koji je sve ovo pokrenuo, zamislio i organizirao otprije je poznat na hrvatskoj gastronomskoj sceni kao voditelj konobe Placa u Vrbniku na Krku, kao i istoimenom lokalu u Radićevoj ulici. Vrbnik još radi, Radićeva već par godina ne, a kada je vidio kako izgleda prostor u Fabrici, gospodin Goran Vručinić je okupio sposobne prijatelje (dizajner Nedjeljko Mikac Cak) i od golih zidova stvorio doista respektabilan lokal. „Na ovih 450 kvadrata smjestili smo caffe bar na ulazu i restoran koji se prostire na centralnom dijelu i dvije galerije, a uskoro otvaramo i dvije vanjske terase. Sve skupa, stotinjak sjedećih mjesta, s time da smo posebno brinuli da ljudi imaju sasvim dovoljno mjesta za vlastitu intimu.“, rekao je gospodin Vručinić.

 | Author: Julio Frangen Julio Frangen

„Par godina sam čekao da pronađem prostor u kojem ću moći ostvariti svoj san – raditi nešto drugačije i samo drugačije, i pokrenuti tu nekakvu revoluciju za stolom, i tako se nekako i ime lokala, kojem je kumovao Zoran Pezo – nekako nametnulo samo po sebi. Naravno da se neće dogoditi neko čudo u samim počecima dok se još uhodavamo, ali uskoro očekujte velike stvari.“

 | Author: Julio Frangen Julio Frangen

Uljuljkani sjajnim bluesom i jazzom lagano chillamo i lupkamo nožicama dok ispitujemo o pićima. Pivska lista je trenutno bazirana na Heinekenovim proizvodima sa svih strana svijeta, dok je vinska karta još u izradi, ali već ima stotinjak naslova iz Hrvatske i najpoznatijih regija planeta.

 | Author: Julio Frangen Julio Frangen

Hranidbeni lanac otvorili smo chicharronesima, ljutkastim hrskavim svinjskim kožicama s pimentom i adobo umakom. Za neiskusne, ovo je kao flips od odojka, i jako se teško zaustaviti, a vuče na vino samo tako... Od predjela tu su još i limo salata, tuna tartar i tacosi, a na vlastitim ustima isprobanim tiraditu od dimljenog Black Angusa te pogotovo sashimiju od norveškog lososa – vidi se filozofija Fidel Gastra: ovdje se jedu jako složena jela do čak 15 sastojaka, i to „odozdola“, tako da je vilica stvarno prepuna okusa.

 | Author: Julio Frangen Julio Frangen

Sashimi s mangom, mladim lukom, vlascem, čilijem, krastavcem, korijandrom i još hrpom detalja ostavio je svojom svježinom i kompaktnošću apsolutno najbolji dojam dana, cijena mu je 68 kuna.

 | Author: Julio Frangen Julio Frangen

U pripremi je i dnevna karta jela (business lunch) koja starta kroz koji dan, a cijena jela s prilogom će iznositi od 35-65 kuna. Tu su još i sirna i suhomesnata plata i dnevna juha, dok su glavna jela, u rangu od 68 kuna za wok, preko carbonare i rižota za 70, sve do pačjih prsa za 116 kuna.

 | Author: Julio Frangen Julio Frangen

Trenutni riblji hit od otvorenja je svakako file tune u soji sa sezamovim sjemenkama, wasabi majonezom, batatom, avokadom, tartarom od cikle i tune, salatice od baby špinata i daikona, te tostiranim kukuruzom šećercem s domaćim miso dresingom. Divna kombinacija boja i pun tanjur novih okusa i aroma. Sjajno.

 | Author: Julio Frangen Julio Frangen

Uz lungić, najjače mesno jelo je trenutno Nikkei beef steak s dva umaka, prženim krumpirićima i salaticom, koji dostiže i najvišu cijenu u ponudi lokala – 182 kn. Za desert, torte, brownie, tart i deserti u čašama, od 22-24 kune.

 | Author: Julio Frangen Julio Frangen

„Ovdje se ništa ne radi na ražnju, naše oružje je sous vide, ne želimo ništa spaliti... I sve ima priču, potrudili smo se i stolove postaviti u minimalističkim manirima, tak da ništa pretjerano ne odvlači pažnju od same hrane. A ona je prvoklasna, s placa u kuhinju. Ovdje se ne dolazi izlaziti, ovdje je u fokusu hrana i opći dojam koji se dobiva fuzijom interijera i glazbe, a u planu su nam i žive svirke. Smisao svega je da gost izađe zadovoljan i širi dobru vibru.“, nastavlja vlasnik lokala.

„Chef Petar Tomašević, Slavonac kojem ni riba nije strana, dapače, ima ispred staklom odijeljene kuhinje dva chef's tablea za one koji su već prorešetali meni, koji će se inače mijenjati sezonski, ili čim dođe neka friška namirnica. Deset ljudi u kuhinji brine se da sve bude ležerno, kreativno i lepršavo te da svoj dio posla odrade stvarno maksimalno pošteno. Trenutno se još uigravamo, ali do otvorenja 18. siječnja ćemo biti tip – top!“

 | Author: Julio Frangen Julio Frangen

Uglavnom, Zagreb je dobio novo mjesto s kojim se može praviti važnim, a koje nije pretjerano skupo. Za mlade ljude željne ugodnog izlaska, gurmane koji će isprobavati specijalitete šefa kuhinje, ljude koji žele biti viđeni, i one koji se žele skloniti, ili za obiteljski izlazak u kojem će dječurlija zaviriti u svaki kutak restorana iz nekog perverznog sna Julesa Vernea...

Elegantno, kulturno, svjetski, i da skratimo - vidimo se u Fidel Gastru!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.