Recenzije 17. svibnja 2019.

Gaz Oakley - isprobali smo što i kako kuha najpoznatiji vegan na svijetu

foto: bio&bio
gastro postao gastro.24sata.hr
Najpoznatiji veganski chef nedavno je posjetio Zagreb, a mi smo imali prilike isprobati jedan od njegovih specijaliteta. Tko je ovaj šarmantan Englez i što nam je sve otkrio prilikom svog posjeta, otkrijte u nastavku.

Gaza Oakleyja na društvenim mrežama možete pronaći pod imenom Avantgarde Vegan, a ono što priprema toliko je primamljivo da su pred njegovim jelima poklekli čak i najveći mesojedi među posjetiteljima 16. rođendana bio&bio prodavaonica, na čijoj je proslavi upravo ovaj planetarno popularan vegan pripremao slasne zalogaje. 

 

 | Author: bio&bio foto: bio&bio

Baš sve okupljene zabavio je svojom pričom o počecima, kolegicama i kolegama blogerima udijelio pokoji savjet vezan za blogersku karijeru, a onda se bacio na kuhanje. 

"Prije sam jeo meso, no osjećaj nakon svakog obroka koji bih konzumirao naprosto nije bio onaj koji sam želio za sebe i svoje tijelo. Onda sam gotovo preko noći iz prehrane izbacio meso, počeo kuhati s onime što bih pronašao u hladnjaku i bila su to najbolja jela koja sam ikad pripremio. Nakon njih se nisam osjećao teško, imao sam više energije, a kada sam ih počeo pripremati tako da izgledaju lijepo, shvatio sam da bi ih mogao fotografirati i sve to objaviti na svom Instagram profilu", opisao je Gaz početak svoje karijere.

Dodao je i kako je najvažnije biti ustrajan i kreativan, a zatim ekipi s domaće food blogerske scene savjetovao da nikada ne odustaju od onoga što rade, čak i kada im se ljudi smiju. Da se on uvrijedio na svaku kritiku, dodao je, danas ne bi bio ovdje. A dospio je zbilja daleko.

 | Author: bio&bio foto: bio&bio

Gaz je autor dvije veganske kuharice, 100% Vegan i Vegan Christmas, već godinama vodi YouTube kanal te piše blog. Uz to, jedno je od najpopularnijih jela u veganskom svijetu, a ima i ogromno iskustvo u kuhinjama nekih od prestižnih londonskih restorana. 
Veganstvu se okrenuo onog trenutka kada je postao svjestan okrutnosti u mesnoj industriji.

"Sjećam se kada sam isprobao svoje prvo vegansko jelo. Osjećao sam se kao da mi je nekakav teret pao s ramena i znao sam da više ne želim biti dio te okrutnosti koju u svijetu proživljavaju životinje uzgajane za hranu. Jelo koje sam pripremio bilo je prepuno novih, drugačijih, svježih okusa", govorio je Gaz dok je u improviziranoj kuhinji bistroa Zrno pripremao jedno od svojih omiljenih jela.

Otkrio nam je i kako je najprije pokušao uvjeriti sve svoje prijatelje da se prebace na veganstvo, no kasnije, kada je otvorio blog i na Instagram profilu krenuo s objavom svojih jela, shvatio je da ljudi sami dolaze k njemu, bez nagovaranja i uvjeravanja. Danas su čak i njegovi roditelji vegani.

 | Author: bio&bio foto: bio&bio

Na druženju povodom 16. rođendana bio&bio trgovina, Gaz je pripremao jelo koje je oduševilo baš sve prisutne. Da nismo znali kako u jelu nema mesa, ne bismo to nikada pogodili. Za svoj je recept koristio kruhovac, plod izrazito popularan među veganima upravo zato što na najrealističniji način imitira meso. U Južnoj Aziji ovaj je plod dio gotovo svakodnevne prehrane stanovništva, a ova tropska voćka uskoro bi se mogla pronaći i na policama naših trgovina.

 

Možda vas zanima... Čudesna voćka koja bi mogla spasiti čovječanstvo Špajza

 

Gazov wrap od kruhovca i gljiva u listu salate predstavlja savršeno izbalansiran, zdrav i ukusan obrok, a želite li ga pripremiti i sami, recept vam donosimo u nastavku. Također, Gazovu kuharicu 100% vegan u kojoj se, između ostalih, nalazi i recept za ovo jelo, možete pronaći u knjižari Planetopija. Mi smo je se već dočepali i moramo priznati da su nas fotografije Gazovih jela naprosto oduševile. Već planiramo pripremu nekog od njegovih slasnih veganskih sendviča.

 | Author: bio&bio foto: bio&bio

Umak za roštilj

Za oko 200 ml (3/4 šalice) trebat će vam:

  • 120 ml (1/2 šalice) kečapa od rajčice
  • 2 žličice javorovog sirupa
  • 2 žlice tamari ili shoyu umaka
  • 1 žlica bijelog vinskog octa
  • 1/4 žličice kajenskog papra
  • 1/4 žličice dimljene paprike
  • 1/4 žličice češnjaka u prahu
  • 1/4 žličice senfa u prahu
  • 1-2 kapi tekućeg dima

Postupak pripreme:

  1. Dodajte sve sastojke u lonac s debelim dnom i miješajte na slaboj vatri. Zapravo samo trebate pustiti da se okusi pomiješaju. Zagrijavajte oko 4 minute.
  2. Uklonite s vatre, ostavite da se ohladi oko minutu, zatim ulijte u sterilizirane staklenke ili posude i čuvajte u hladnjaku. Može stajati do tjedan dana.

Kruhovac i shiitake gljive s umakom za roštilj u zelenoj salati

Kruhovac (nangka ili jackfruit) je čarobno voće – puno hranjivih tvari i iznenađujuće mesnate teksture – i često ga uspoređuju sa svinjetinom! Prekriveno gustim, dimljenim umakom za roštilj, pomiješano sa shiitake gljivama i umotano u zelenu salatu, ima nevjerojatan okus.

Za pet osoba trebat će vam:

  • 2 x 400 g konzerve mladog kruhovca u vodi/rasolu
  • 1 žličica sjemenki komorača, tostiranih i mljevenih
  • 1 žličica sušene kadulje
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1 žličica kajenskog papra
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1 žličica šećera
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1 crveni luk, sitno nasjeckan
  • 120 g (1 ½ šalice) shiitake gljiva, odstranjenih tvrdih stabljiki i tanko narezanih
  • 240 g (1 šalica) umaka za roštilj

Za posluživanje:

  • 4 glavice mlade zelene salate
  • šarena salata od kupusa
  • tostirani indijski oraščići

Postupak pripreme:

  1. Najprije ocijedite kruhovac i osušite ga kuhinjskim papirom. Vidjet ćete da je u trokutastim komadima – odstranite tvrdu sredinu, zatim rukama natrgajte mekane dijelove u veću zdjelu. Naići ćete na sjemenke, njih također odstranite.
  2. Kada ste stavili sve meke, elastične dijelove u zdjelu, dodajte začine i šećer. Dobro promiješajte da svaki komad voća bude prekriven.
  3. Sada zagrijte veliku tavu s neprianjajućim dnom na srednjoj vatri. Dodajte kokosovo ulje, zatim luk i gljive.
  4. Pirjajte oko 3 minute, neprestano miješajući.
  5. Neka luk i gljive postanu potpuno zlatni i karamelizirani jer će to dodati odličan okus.
  6. Kada dobiju zlatnu boju dodaje začinjeno voće i pirjajte još 2-3 minute, dok sve ne dobije boju i dok se šećer lijepo ne karamelizira.
  7. Dodajte umak za roštilj, dobro promiješajte i smanjite vatru. Pirjajte 8-10 minuta na laganoj vatri, često miješajući.
  8. Poslužite pirjano voće s umakom za roštilj u listovima salate, dodajte na vrh salatu od kupusa i tostirane indijske oraščiće.

Šarena salata od kupusa

Ova raznobojna salata nevjerojatan je dodatak mnogim jelima, pogotovo smotuljcima s kruhovcem.

Za 3-4 osobe trebat će vam:

  • 100 g (2 šalice) tanko narezanog crvenog kupusa
  • 3 mrkve, oguljene i naribane
  • 1 crveni luk, tanko narezan
  • šaka korijandra, sitno nasjeckanog
  • 6 žlica veganske „majoneze“
  • po prstohvat morske soli i papra

Postupak pripreme:

  1. Dobro pomiješajte sve sastojke u velikoj zdjeli.
  2. Provjerite je li dovoljno začinjeno, pa poslužite.

Dobar tek!

 | Author: bio&bio foto: bio&bio

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.