Špajza 31. svibnja 2017.

Čudesna voćka koja bi mogla spasiti čovječanstvo

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Priprema se u slatkim varijantama dok u slanima postiže okus sporo pečene svinjetine, čudesni kruhovac voćka je novog doba!

Ovo veliko okruglo voće zbilja bi moglo spasiti čovječanstvo, potvrđuju znanstvenici. Naime, bodljikava voćka koja može težiti čak i do tridesetak kilograma prepuna je kvalitetnih, hranjivih tvari te je odličan sastojak čitavog niza različitih jela.
 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Naziva se još i jackfruit, a raste na ogromnim grmovima ponajviše u Južnoj Aziji. Smatra se izrazito hranjivim, a to dokazuje i činjenica da jedan plod prosječne težine do tri kile može prehraniti peteročlanu obitelj.

Da je riječ o izrazito korisnoj tropskoj voćki govori i činjenica kako je upravo ovaj neobičan plod bogat vitaminima, mineralima, vlaknima i ugljikohidratima. Također, dobar je izbor vlakana, proteina, kalcija i željeza. 

Osim izvanrednih svojstva, kruhovac je i poprilično svestran. Naime, koristi se za pripremu slanih i slatkih jela i grickalica, a pripremi li se na ispravan način, okusom može podsjećati čak i na sporo pečenu svinjetinu.
 



Od njega se danas najviše proizvodi čips dok mljeveni kruhovac donosi brašno koje se zatim najčešće koristi za pripremu tjestenine. Uz to, može se koristiti i kao zamjena za pšenicu ili kukuruz. Odličan je dodatak različitim džemovima, sladoledu, slanim povrtnim jelima, pa čak i juhama.

Postoji nekoliko stotina vrsta kruhovca te nije svaka pogodna za jednako uživanje, no stanovnici toplijih tropskih krajeva dobro raspoznaju svaku sortu ove domaće biljke te znaju koja je pogodna za pojedino jelo. Tako su neke vrste pogodne za kuhanje, pečenje i prženje dok se druge bolje snalaze kada ih se ukiseli poput zimnice. 

Da bi stvar bila još bolja, grm kruhovca nevjerojatno je lagano uzgojiti. Ne zahtijeva previše truda pa će tako tek povremeno zalijevanje od sjemena napraviti čudesnu novu superhranu. 
 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.