Recenzije 23. studenoga 2021.

Gdje u Zagrebu popiti (i kupiti) specialty kavu?

Osim zrna iz cijelog svijeta, ova mjesta nude i poseban ugođaj ispijanja kave foto: Instagram @karibu_kaaawa @kavantura
gastro postao gastro.24sata.hr
Što je bolje od dobre šalice kave? Ona vrhunska!

Specialty kava posebno se istaknula kao favorit sve većeg broja ljudi. Glavna aroma kave više nije jedino što je bitno iskusnim kavopijama pa u šalici omiljenog napitka traže i određenu gorčinu, kiselinu, ali i arome voća, čokolade ili slično. Kako bi svatko od nas pronašao savršena zrna s kojima će se buditi, u Zagrebu se otvorilo nekoliko coffee shopova koji prodaju i poslužuju kavu iz cijelog svijeta. Neki od njih kavu i sami prže, dok će ti drugi zrna kave dostaviti na kućni prag. 
 

kava, zrna kave Možda vas zanima... Kako sačuvati okus i svježinu kave u zrnu Špajza
 

Quahwa

Jedan od omiljenih mjesta na koje zalaze ljubitelji vrhunske kave je Quahwa, kafić i pržionica kave smješten na adresi Teslina 9. Kompaniju su osnovali još 1998. godine kada su među prvima u zemlji nudili 100 % Arabica sortu kave, a od 2016. otvoren je i istoimeni kafić u kojem možemo popiti šalicu kave iz Etiopije ili Brazila. 

Svakom zrnu kave pristupaju s poštovanjem te se trude postići najviše okusa kako prženjem, tako i pripremanjem na posebnim aparatima za kavu, ispričao nam je jednom prilikom Robert Pudić, jedan od osnivača. Ono što je posebno atraktivno i vrijedno posjeta Quahwi je tehnika kojom stručni baristi i baristice pripremaju tursku kavu u užarenom pijesku. 

Karibu Kaaawa

Još jedan coffee shop koji već godinama rado posjećujemo je Karibu Kaaawa. Ovaj mali, ali slatki kafić smješten je u blizini Parka Stara Trešnjevka, točnije u prolazu na adresi Ozaljska 34. Karibu Kaaawu otvorile su Ana Buljan i Ivana Zec, dvije avanturistice koje su inspirirane putovanjem u Afriku ostavile svoje "9 do 5" poslove i zaplovile u svijet kave. 

Cilj im je, kako kažu, približiti scenu vrhunske kave Hrvatima i promovirati pržena zrna kave malih europskih pržionica. Upravo zato osim u coffee shopu gdje kavu možemo i kušati, mješavine zrna prodaju i na web shopu te imaju i pretplatu na kavu koja svaki mjesec garantira nove okuse kave na tvom pragu. 

Cogito Coffee 

Cogito Coffee je specijalizirana pržionica vrhunske kave koju u Zagrebu možemo popiti na nekoliko mjesta - Urania na Trgu Eugena Kvaternika, Cafe u dvorištu na Žerjavićevoj 7 te na lokacijama u Varšavskoj i Deželićevoj ulici. Koliko je ovaj hrvatski brend specialty kave poseban prepoznali su ljudi diljem svijeta pa tako svoj coffee shop imaju i u Dubaiju, ali i dalekoj Philadelphiji

Osnivači ovog popularnog brenda kave su Matija Belković i Matija Hrkać koji jednostavno žive za kavu. Tim su ubrzo nakon osnutka proširili, a u ponudu su osim zrna kave dodali i cold brew kavu u limenkama kako bi u vrhunskoj kavi mogli uživati i u pokretu. 

Kavantura

Kavantura je ugodan i opušten specialty coffee shop smješten u neposrednoj blizini okretišta Savski most. Specialty kavu koju poslužuju u ležernom ambijentu kafića možeš naručiti i putem web shopa, a trenutno u ponudi imaju šest vrsta kave, od single origin do raznih blendova. Od nedavno u ponudi imaju i kavu u kompostabilnim i biorazgradivim kapsulama koje su kompatibilne Nespresso aparatima što olakšava pripremu kave, ali je čini i ekološki održivijom. 

Preslatki kafić na adresi Horvaćanska 23A poseban je i po tome što možeš birati glazbu koju želiš slušati jer imaju veliki izbor gramofonskih ploča, a uz kavu možeš prolistati i neki od brojnih časopisa ili knjiga na policama. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kavantura (@kavantura)

Broom 44

Jedno od trendi novih mjesta za ispijanje kave je brzo postao i Broom 44 koji se na Dolcu otvorio ovog ljeta. Samo ime ovog modernog coffee shopa odaje počast lokaciji i Mariji Jurić Zagorki koja je živjela u stanu iznad kafića. Minimalistički uređen prostor odjeknuo je društvenim mrežama, ali ovaj lokal nije samo lijep nego poslužuje i uistinu posebnu Prolog specialty kavu

Vlasnik i barista Vedran Peurača i sam je radio u coffee baru Prolog, jednom od najboljih u Kopenhagenu. Tajne pripreme najbolje specialty kave iz Kopenhagena je donio u Zagreb, a domaći kavoljupci to su odmah prepoznali. Na adresi Dolac 8 možeš kupiti i zrna koja ćeš pripremati doma, ali i kušati zdrave slastice. 

Kava i čokolada savršen su spoj Možda vas zanima... Zašto se u čokoladne kolače dodaje kava? Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.