Zaljubili smo se u prirodan okus prekrasno dizajniranih i pakiranih prirodnih sokova i sirupa Agropošta, i razgovarali s direktorom i vlasnikom Pavlom Švaićem:
Otkud uopće ideja i interes za proizvodnju sokova i ime firme?
Branje jestivog bilja nam je obiteljski hobi. Supruga i ja smo se jedan dan vozili prema Ljubljani i komentirali sirup od kadulje koji smo probali kod tete Zorke. Kako nam se jako svidio, tako smo odlučili i mi krenuti u biznis, iako smo na tržište prvo izašli s bazgom. Ime i ideju o pošiljci iz prirode i mirisu praznika kod bake smislio je prijatelj Neven Rinčić, a kasnije je brend dorađen u Nizozemskoj.
foto: Privatni album
Koliko dugo postojite, gdje se nalazite i što sve proizvodite?
Šest godina proizvodimo sirupe, počeli smo u obiteljskoj kući na Jablanovcu, sada imamo pogon u Zagrebu, a uskoro se ponovno selimo jer nam je postalo tijesno. Proizvodimo sirupe, prirodne, a dio smo počeli i ekološki certificirati. Radimo bazgu, malinovac, limun, kadulju, lavandu i mentu.
Možda vas zanima...
Oprez! Zbog čega biste trebali izbjegavati gazirane sokove
None
Gdje nabavljate sirovinu?
Bazga dolazi iz Like i s Moslavačke gore. Kadulju beremo u Šibenskom zaleđu, lavanda je s jedne eko plantaže u Međimurju, maline su iz Orešja i Like. Domaći limun je teško nabaviti, nešto još i uspijemo, ali većina dolazi iz Španjolske, međutim koristimo samo određene sorte i 1. klasu. Mentu otkupimo od par uzgajivača.
foto: Privatni album
Koja vam je misao vodilja?
Želimo proizvoditi sirupe najviše kvalitete, kako po sastavu tako i po organoleptičkim (miris, okus, boja) svojstvima. Želimo vratiti prirodne sokove na scenu, da se pije sok od pravog voća i bilja, a ne da boja, miris i okus dolaze iz epruvete.
S kojim se problemima suočavate?
Trenutno nam je najveći problem veličina pogona, ali to ćemo riješiti. Na domaćem tržištu to je definitivno naplata. Mala smo firma, trenutno nas je osam, većinom u proizvodnji. Kako raste posao, tako raste i količina administracije koju treba voditi - HACCP, sigurnost, knjigovodstvo… bit će lakše kada još malo narastemo pa zaposlimo osobe specijalizirane za te stvari.
foto: Privatni album
Kako uspijevate preživjeti?
Tako da 90% izvozimo. Harrods, Hilton, Trump resorts, Bijenkorf, Hermitage Amsterdam - neka su od mjesta gdje možete susresti naše proizvode. Kod nas ih možete nabaviti po manjim trgovinama, kafićima, suvenirnicama, hotelima…
Gdje se vidite za pet godina?
Nadam se da ćemo uspješno plasirati proizvode u još nekoliko zemalja kao što nam je to uspjelo u Nizozemskoj, i da će to dovesti do daljnjeg rasta, ali i da ostanemo craft proizvod.
Možda vas zanima...
Top 5 osvježavajućih sokova za vrele ljetne dane
Recepti
Što nam novoga spremate?
Sirup od šumske i obične jagode.
Recite našim čitateljima - zašto trebaju probati Agropoštu?
Prije svega jer je fina, nema nikakvih aditiva, strogo se kontrolira podrijetlo svih sirovina, i na kraju - jer se u proizvodnju ulaže puno ljubavi, truda i znanja.