Recepti 1628 prikaza 28. lipnja 2019.

Top 5 osvježavajućih sokova za vrele ljetne dane

Sokovi
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovi su sokovi idealni za podizanje energije tijekom vrućih ljetnih dana - a tako ukusni...

Svi znamo da je tekućina najbolja pomoć tijekom teško podnošljivih vrućina te da je voda prvi i osnovni izbor. Međutim, odmah nakon nje dolaze osvježavajući prirodni sokovi. Osim što pomažu u nadoknadi tekućine, svježi sokovi od voća i povrća doprinose i unosu kalija, mineralog elementa kojeg u znatnoj količini gubimo znojenjem, ali i antioksidansa, koji naš organizam štite od sunca „iznutra“. Sokovi sadrže i prirodne šećere, stoga su idealni i za podizanje energije tijekom lijenih vrućih dana kada nam je smanjen apetit. 

Kombinirajte raznoliko voće i povrće

Vrijeme velikih vrućina sezona je mnoštva jarko obojenog voća i povrća, poput jagoda, borovnica, kupina, malina, višanja, breskvi, marelica, dinja, lubenica, rajčica, mrkve, cikle, kelja i salata. Zanimljivo, nabrojano voće i povrće obiluje vitaminom C, karotenoidima i polifenolima koji našu kožu izvrsno čuvaju od sunčevih UV-zraka te joj pružaju zdravu i privlačnu boju. Prilikom osmišljavanja kombinacija za svježe sokove uvijek nastojte koristiti zrelo voće, budući da je ono znatno slađe i ukusnije od onog koje nije do kraja sazrjelo, te mlado povrće, koje je još uvijek svježeg i slatkastog okusa te sadrži veći udio vode i niži udio prehrambenih vlakana. Također, probajte upariti što više raznolikih sastojaka je ćete tako osigurati hranjiviji sok.

Međutim, razmišljajte i o prezentaciji – sokovi izgledaju najprivlačnije ukoliko su zadržali boju osnovnog sastojka. Primjerice, sokove od bobičastog voća kombinirajte s ciklom ili lubenicom koje će naglasiti njihove crveno ljubičaste tonove, a narančastu boju dinje dodatno naglasite dodatkom mrkve. Ukoliko se odlučite za zeleni sok, na primjer od kelja, okus mu obogatite dodatkom slatkih i sočnih jabuka ili krušaka koje će svojom blijedom bojom „osvježiti“ tamnozelene listove ovog povrća.

Nadalje, okus sokova možete oplemeniti i dodatkom korijena đumbira, soka limuna ili limete, stabljika celera ili nezaobilaznih listića metvice.

Sokovi bez sokovnika

Prirodne sokove najjednostavnije je pripremiti u sokovniku, no mogu se pripremiti i uz pomoć blendera ili štapnog miksera i cjediljke. Odabrano voće i povrće najprije dobro izmiksajte, po potrebi, uz dodatak male količine vode, te dobivenu kašastu masu protisnite kroz gusto cjedilo. Kako biste ubrzali cijeli postupak, kašu procjeđujte u manjim obrocima te ju miješajte i pritišćite žlicom ili kuhinjskom špatulom. Umjesto cjediljke može poslužiti i gaza, no ukoliko volite smoothije, postupak procjeđivanja možete i preskočiti. U tom slučaju, voće i povrće je uputno miksati uz dodatak nešto veće količine vode kako bi krajnji rezultat bio pitak. Osim vodom, smoothije možete „razrijediti“ i nezaslađenim zelenim čajem ili kokosovom vodom. Pozitivna karakteristika ovih kašastih sokova je ta da su u njima zadržana prehrambena vlakna, pa samim time i sve prehrambene prednosti voća i povrća. Svježe sokove najbolje je konzumirati odmah nakon pripreme, dok im je miris i okus u punom sjaju, a ukoliko ih planirate popiti tek nakon nekoliko sati, do konzumacije ih držite u hladnjaku. Čuvanje svježih sokova tijekom duljeg vremena nije preporučljivo budući da se oni vrlo brzo kvare.

Sokovi | Author: Thinkstock Thinkstock

Sok od bobičastog voća i krastavca

Bobičasto voće i krastavac čine neočekivano ukusnu i osvježavajuću kombinaciju voća i povrća. Sok pripremite od 2 šalice miješanog bobičastog voća, 2 jabuke i 1 krastavca. Ukoliko nemate sokovnik, jabuke i krastavac ogulite te sve sastojke dobro usitnite u blenderu ili štapnim mikserom. Dobivenu kašu procijedite kroz gazu.

Sok od cikle, mrkve i đumbira

Za ukusan tamno crveni sok od povrća, jabuke i đumbira bit će vam potrebne 3 mrkve, 1 korijen cikle, 1 jabuka i korijen đumbira duljine 2 cm. Sve sastojke očistite i dobro usitnite u blenderu te, po potrebi, dodajte malo vode kako biste pospješili miksanje. Kašu procijedite kroz gusto cjedilo ili gazu, a sok po želji zasladite s malo meda.

Sok od lubenice, jagoda i metvice

Aromatičan sok od jagoda i lubenice pripremite od 2 šalice lubenice narezane na kockice, 1 šalice jagoda, 1 jabuke, nekoliko listića metvice i malo soka od limete. Poslužite ga ukrašenog metvicom.

Smoothie od jagoda, malina i rajčice

Kašasti sok od bobičastog voća i rajčice još je jedna neobično dobra kombinacija. Pripremite ga od 1 ½ šalice jagoda, 1 ½ šalice malina i 1 rajčice – sve miksajte u blenderu i dodajte vode koliko je potrebno da biste postigli tekuću, pitku konzistenciju.

Smoothie od dinje, banana i cimeta

Neodoljivi smoothie možete pripremiti i od ½ dinje, 1 banane i 1 žličice cimeta. Sve voće očistite i zajedno s cimetom dobro usitnite u blenderu te dodajte vode ili bademovog mlijeka po želji.

Probajte i sljedeće smoothije:

Smoothie kokos-bobičasto voće

Ljetni smoothie s lubenicom

Detoksikacijski napitak

Zeleni smoothie

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.