Recenzije 19. veljače 2024.

Iako su ogromni, Vinakoper proizvode odlična vina!

vinakoper, brolo
VInakoper, linija Capris foto: Emina Basara
gastro postao gastro.24sata.hr
Prisustvovali smo predstavljanju linije vrhunskih vina Capris treće najveće slovenske vinarije Vinakoper u novoj zagrebačkoj vinoteci Brolo. Zaključak - ne treba se bojati vina velikih vinarija

Ne treba se bojati kvalitete vina iz velikih vinarija, pa naučili smo to i na primjerima domaćih vinskih divova poput Kutjeva, Belja, Vina Laguna… A tako je i kod naših susjeda gdje odlična vina pravi vinarija u državnom vlasništvu – Vinakoper (ima 590 hektara vinograda i po veličini je treća u Sloveniji, nakon također izvrsnih Puklavec Family Wines i Goriških brda).

vina koper, brolo | Author: Sanja Muzaferija Jana Košćec i Veronika Pranjić iz vinoteke Brolo foto: Sanja Muzaferija vinakoper, brolo | Author: Emina Basara Pjenušac Capris Marine Brut foto: Emina Basara

Savršen ugođaj za (pretežno) žensko društvo

Uvjerila sam se u to na kušanju vina koje su priredili udruga WOW (Women on Wine) i nedavno otvorena vinoteka Brolo, smještena na Prisavlju, u prostoru gdje su se već godinama (pa i desetljećima) izmjenjivale razne vinoteke raznih vlasnika. Sva nanovo uređena, vinoteka Brolo pružila nam je jako ugodan ugođaj za kušanje vina koja su nam pak znalački predstavili članica tima vinoteke Brolo, sommelierka Jana Košćec, ali i predstavnik Vina Koper Borut Anzeljc.

Uglavnom žensko društvo (članice udruge WOW) te jedan (ali vrijedan!) muškarac – Domagoj Jakopović Ribafish, koji se sjajno uklopio među dame kušačice, uživalo je u odabranim vinima Vinakoper, koja godišnje proizvede oko 3 milijuna boca, a za naše kušanje odabrali su svoju liniju vrhunskih vina Capris.

vinakoper, brolo | Author: Emina Basara Vinakoper u vinoteci Brolo foto: Emina Basara

Pjenušac, malvazija... nastavi niz

Za početak nazdravili smo pjenušcem Capris Marine Brut od sorti malvazije, chardonnaya i crnog pinota, proizveden charmat metodom. Napomenimo samo da Vinakoper proizvode ukupno 7 različitih pjenušaca!

Nastavili smo s Capris Malvazijom iz 2022., suhim vinom sa 13,5 % alkohola koje je odležavalo na finim talozima, u kombinaciji inoxa i drveta. Dok smo pijuckali ovu nenametljivu malvaziju pretežno voćnih aroma Borut nam je ispričao što sve, osim više od 30 etiketa vina, rade Vinakoper.

Doznali smo tako da imaju vlastiti restoran s Michelinovom preporukom, raskošnu kušaonicu te predivno dvorište u vinariji u kojem ljeti priređuju razne koncerte i druga događanja, baš kao što priređuju i svoje partyje na plaži. I baš sam se mogla zamisliti kako u ruci držim čašu ove malvazije i uživam na nekom dobrom koncertu u dvorištu vinarije.

Nakon malvazije, kušali smo i Capris Chardonnay 2022. zlatno-žute boje, sa 12,5 % alkohola, koji se vinificira na isti način kao prethodno kušana malvazija. Vinakoper koriste različite drvene bačve u proizvodnji svoga vina, prevladavaju one od slavonskog hrasta, ali ima i bačava od francuskog te američkog hrasta, a ponešto i bačava od bagrema, a za svako vino enolozi slažu idealnu kombinaciju.

vina koper, brolo | Author: Sanja Muzaferija Capris Refošk 2021. foto: Sanja Muzaferija

Refošk - ugodno iznenađenje

Nakon chardonnaya uslijedio je Capris Refošk 2021., uz napomenu da Vinakoper proizvode čak 8 različitih etiketa refoška te su najveći proizvođači vina od te sorte! Kušani refošk bio je vrlo intenzivan (po boji i aromama), no jako obuzdanih tanina što me ugodno iznenadilo. Snažne arome šumskog voća i plemenite note drveta također su karakteristike ovog 'signature' vina.

Nakon refoška kušali sm Capris Rose Primavero, novo vino od sorti refošk, merlot i cabernet franc, a potom i Capris Merlot 2021. aroma zrelog bobičastog voća, koji je 15 mjeseci dozrijevao u drvu, dok je dio iz inoxa. Maloprodajna cijena ovog odličnog vina je 14-15 eura.

Kao sedmo vino kušali smo Capris Shiraz 2021. (da, iako je nastao na europskom tlu, ovo vino Vinakoper nisu nazvali 'syrah', kako se vino od te sorte po tradiciji nazva na Starom kontinentu, već su mu dali novosvjetski naziv – 'shiraz'). Ovo vino ima 15 % alkohola, a proizvodi se istom tehnologijom kao druga crvena vina iz linije Capris. Snažnih je začinskih (papar!) te aroma bobičastog voća. Za kraj – Capris Cabernet Sauvignon 2021., intenzivne rubin crvene boje arome suhih šljiva, likoricije, višnje…

vinakoper, brolo | Author: Emina Basara Vinakoper, linija Capris foto: Emina Basara

Umjesto zaključka...

Zaključak? Vinakoper još su jedan razlog za rušenje predrasuda o velikim vinarijama i kad budem u blizini svakako ću posjetiti njihov restoran i kušaonicu, a nadam se da će biti i lijepo vrijeme pa time i savršena prilika za uživanje u nekom događanju u njihovom dvorištu. A dok se to ne dogodi, znam gdje njihova vina mogu nabaviti u Zagrebu – u odličnoj novoj vinoteci Brolo koju ću sigurno češće obilaziti i zbog drugih 'tekućih pitanja'. 😉

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.