Recenzije 342 prikaza 14. svibnja 2019.

Medvedgradov rođendanski party za pamćenje

Medvedgrad
Kako proslaviti 25 godina stvaranja vrhunskih piva? Pa jednostavno, otvorenjem novog pogona i tulumom za pet tisuća ljudi uz najbolje pizze, burgere i vrhunska piva!

Sva četiri brata Nauković trčkarala su te subote popodne po pogonu i oko njega kako bi otprilike pet tisuća posjetitelja na otvorenju novog pogona pivovare u Gajnicama u Huzjanovoj ulici 36 imali apsolutno sve što treba imati jedan Tulum za pamćenje, s velikim T.

Njihov je otac pričao s uzvanicima, majka nosila i dijelila čvarkuše i kiflice, dječica zabavljena u svom kutku, pivoljupci od Baranje do Konavala u elementu i priči, zaposlenici Medvedgrada nasmiješeni i pri ruci za svaki upit…

 | Author: Medvedgrad Medvedgrad

I sve je bilo savršeno, jer je i pivovara otvorena, i ljudi su rasplesani i veseli otišli kući, a Medvedgrad je uz velika zvona ponosno ušla u 26. godinu postojanja.

 | Author: Medvedgrad Medvedgrad  | Author: Medvedgrad Medvedgrad


No, vratimo se na subotu, 11. svibnja, kada je u 14 sati počelo predstavljanje jedne od najmodernijih craft pivovara u regiji i šire, vrhunac rada i uspjeha u godini kada Medvedgrad slavi 25. rođendan. „Nova pivovara je rezultat Funderbeam kampanje, preko koje smo prikupili milijun eura u 9 dana, i to od 292 investitora iz 26 zemalja, među kojima su i svi zaposlenici pivovare. Važno je napomenuti da je 30. travnja isplaćena prva dividenda dioničarima od ukupno 60.000 eura.“ Rekao nam je Ivan Nauković i nastavio.

„Automatizirana varionica od 6000 litara (proizvodnja 40.000 litara piva u jednom danu), podrum za odležavanje kapaciteta gotovo 500.000 litara, punilici za boce kapaciteta 5000 boca na sat.“

 | Author: Medvedgrad Medvedgrad

Većina posjetitelja se i na svoje oči prilikom tematskog obilaska pivovare (Varionica Gričke vještice, podrum Crna kraljice, glazbena terasa Novi val itd.) uvjerila u veličinu minimalistički, ali definitivno pivski uređenog pogona, kao i probala neka od 36 piva skuhanih u ovih četvrt stoljeća (konkretno, pilo se 19 vrsta!), a koja su bila posluživana iz boca i bačvi.

Isprobali smo i jedno od tri premijerna piva, nježno, lagano i prije svega ovom prilikom humanitarno Sretno dijete, a sav prihod od njene prodaje je toga dana otišao u humanitarne svrhe za Dječju Udrugu Hrabrost.

 | Author: Medvedgrad Medvedgrad  | Author: Medvedgrad Medvedgrad

Barrel aged kutak predstavljao je Mijo Budicki, najpoznatiji zagrebački pivar s početka 19 stoljeća (lik s jedne od Medvedgradovih etiketa), bio je tu i Gin korner by Two Birds Spirits iz Engleske i Luftbremzerom iz Zagreba. Gosti su dobili i Pivnički list „25 godina Medvedgrada“ na 90 stranica.

Urbani, zagrebački štih uz sve Medvedgradove etikete, murale i grafite upotpunio je nastup Azra, The Beatles i Hendrix tribute bandova, a za hranu su se pobrinuli O’Hara s pizzama, Mason s burgerima te BarBaQ s dimljenim specijalitetima.

 | Author: Medvedgrad Medvedgrad  | Author: Medvedgrad Medvedgrad

Medvedgrad je na najljepši mogući način zaokružio velik jubilej. Hvala im na svim sjajnim pivima i priči koju ne prestaju pisati, nego nas na čelu s brewmasterom Božom Kostanjčarom, Igorom, Moranom, Janom i desecima zaposlenika – nastavljaju pojiti napicima koji nas čine sretnijima. Do sljedećeg Mede, Crnog Jacka, ili najnovijeg Ferdinanda – pivili!

 | Author: Medvedgrad Medvedgrad

I za kraj, obzirom da je nekim ljudima smetalo što moraju čekati u redu za pivo i hranu, riječi jednog od najvećih pivskih novinara ovog prostora Mate Pejića iz Daruvara i njegove legedarne Pivnice.

"Ako je sve u redu, onda je red dugačak. Taj duhoviti aforizam iz osamdesetih godina, koji je subverzivno ukazivao na naličje onovremenog imperativnog optimizma, dobio je sada novo značenje – na jučerašnjoj fešti otvorenja nove Medvedgradove pivovare u Gajnicama u prostranom je dvorištu pogona u Huzjanovoj ulici bio ne jedan, nego čitav niz dugačkih redova i istovremeno je sve bilo u savršenom redu. Red na blagajni za „kule“ – jedino platežno sredstvo na manifestaciji, red za pivo, red za hamburgere, red za pizzu, red za toalet…

Odaziv ljubitelja piva, poštovatelja pivovare, koja je prije četvrt stoljeća utirala put hrvatskog crafta, naprosto je nadmašio sva očekivanja, pa i kada su u hodu dodavani novi točionici, redovi su i dalje bili dugački, jer je rijeka gostiju tekla bez prestanka. A kažu da nije bilo moguće završiti u ponoć, kako je bilo najavljeno, jer se tražilo još i još.

O tome nažalost ne mogu posvjedočiti iz prve ruke, jer sam se povukao s padom mraka, pošto valja srediti dojmove, prebrati fotografije i napisati tekst, a kada me je negdje na zelenom valu kroz otvoren prozor plavog Clija glasno pozdravio drug po peru i pjenušavoj tekućini Ribafish, shvatio sam da ima još pouzdanih i savjesnih autora."

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.