Recenzije 14. lipnja 2019.

Novigrad - mjesto koje ovog ljeta moraš posjetiti - evo zašto!

foto: Darko Kontin

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Osim mora, onog čemu ljeti najviše težimo svi mi s kontinenta, u Novigradu možete pronaći sjajnu hranu, ali i velik broj divnih mjesta za odmor i uživanje...

Uhvatila sam našeg najpoznatijeg food blogera i velikog gurmana Darka Kontina za ruku i odvela ga u Novigrad. Povod je bio jedna sasvim posebna večera, a put smo završili neočekivano oduševljeni novigradskim divotama. Krenimo od samog početka - od mora.

Kako oboje čitavu godinu provodimo uglavnom na kontinentu, onaj prvotni uzdah oduševljenja tamo negdje oko Rijeke bio je izazvan plavetnilom. U doba kada smo se zaputili u Novigrad taman su počeli stizati prvi pravi ljetni dani, a s njima i prvi kupači. Zagrebačko nas je vrijeme zavaralo i na more smo stigli u dugim rukavima dok su se domaći i turisti već dobro pržili na suncu, a zatim rane zacjeljivali u osvježavajućem moru. Kakva uživancija, pomislili smo, da smo barem ponijeli kupaće.

Dan smo proveli na plaži hotela Aminess Maestral, ispijali limunade i sjajne koktele te maštali o masaži i bezbrižnom kopanju pijeska golim nogama. Aktivnosti na svakom koraku, bazeni i sportski tereni. Ovo mjesto pravi je raj za one koji ovog ljeta naprosto žele uživati u aktivnostima koje vole, opušteno, bez i jedne brige. Kao veliki radoholičar, čak i na samo dva dana, Darko je pravi dokaz tome. Gotovo da je i zaboravio na društvene mreže i ostale čari današnjeg doba.

 

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

 

Kad smo kod Aminess Maestral hotela, ovo mjesto pravo je čudo i sam po sebi predstavlja razlog više za posjet Novigradu. Naime, osim što nudi bogat program aktivnosti za sve posjetitelje, uređen je s ukusom, a na travnjaku s balkona hotelske sobe vidjeli smo čak i zeca. Pravog zeca. Osim toga, hrana u hotelskom restoranu oduševila nas je na nekoliko razina. Bogat doručak na kojem će vam smiksati najfiniji smoothie po samo vašem guštu ili tisuću i jedan dodatak za prvi jutarnji tanjur dovoljan su razlog da se iz kreveta dižete s osmijehom na licu.

No, to nije sve. U hotelu Aminess Maestral svakog zadnjeg petka u mjesecu od ožujka do listopada održavaju se za gurmane poprilično važne večere. Prisustvovali smo onoj chefa Davida Skoke i studenata visoke gastronomske škole Aspira i sve što možemo reći jest da ovo iskustvo naprosto morate doživjeti.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin  | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

O večerama Davida Skoke nije potrebno govoriti previše. Ovaj majstor od morske kužine i najčudnije plodove mora pretvara u poslastice pa nam je tako ovom prilikom pripremao raviole od tjestenine s algama, a dodao im je gambere te nas zatim iznenadio sjajnim jelom koje spaja sipu s lardom i bižima u nekoliko oblika. Čak i da smo htjeli, oduševljenje prvim tanjurom nismo mogli sakriti. Očistili smo ga do zadnje kapi čudesnog umaka od gambera i divili se sjajnoj kombinaciji okusa do idućeg slijeda. 

Ekipa iz Aspire ovu je večeru obogatila predjelom u obliku paštete od oslića u kombinaciji s granny smith jabukama i krastavcima te kruščićem s maslinama. Osvježavajuće, aromatično, jednostavno, a fino. Pripremili su još i svinjski filet na kremi od komorača, sa šparogama, umakom i ukiseljenom kapulom, a točku na i uz svako pripremljeno jelo dala su i sjajna Tomaz vina. Spoj svinjetine i Terana Barbarossa definitivno je bio najdraži spoj večeri.

Za kraj, slastičarka hotela Aminess Larisa Sossa pripremila je pravo slatko čudo. Nazvala ga je Sweet Spring, a na tanjurima je kombinirala domaći marshmallow, kremu od pjenušca, bobičasto voće, čips od badema i mascarpone s brendijem. Eksplozija okusa, doza slatkog, pa doza osvježenja. Ovaj ću desert pamtiti još dugo.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Ako vas još uvijek nisam uspjela uvjeriti da već ovog ljeta zakažete putovanje u Novigrad, okolica ovog divnog gradića možda hoće. Pregršt vinarija, maslinika i divna domaćinstva na kojima možete degustirati poslastice ovoga kraja, njihovi mirisi pomiješani s morskim zrakom i čisto plavetnilo ispred vas u svakom trenutku idealan su povod da napokon spakirate kofere i zaputite se na još jedno od divnih mjesta naše obale.

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin  | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

 | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin  | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin  | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin  | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin  | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin  | Author: Darko Kontin foto: Darko Kontin

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.