Toči se najbolje korčulansko vino, Intrada barba Luke Krajančića, a nas je posebno oduševilo jedno jelo... No, kako je sve počelo, upitali smo vlasnike, Grgu i Andreu Barić:
Nije lako imati ovakvu lokaciju, kako je uopće nastao Don Dino?
- Na mjestu današnjeg Don Dina nekada davno bila je obiteljska pizzerija. Nas dvoje prvo smo pomagali, a prije 13 godina smo je potpuno preuzeli i prenamijenili u restoran. Od početka smo težili nečemu drugačijem jer smo oboje veliki gurmani, a prije tri godine smo odlučili uvesti meni koji ne sadrži “uobičajeno” i na kojemu nema onog što nude drugi restorani u gradu, poput mesnih plata i ćevapa. Htjeli smo ponuditi 'fine dine' baziran na mediteranskoj kuhinji, pa i pod cijenu da propadnemo. Srećom, ljudi su brzo prepoznali ideju, kvalitetu i autentičnost, kako domaći tako i turisti, pa iz sezone u sezonu obaramo vlastite rekorde - pričaju vlasnici…
Koja je danas vaša priča?
- Obiteljski smo restoran kojeg vodimo nas dvoje i doslovce boravimo od jutra pa do odlaska posljednjeg gosta. Okupili smo oko sebe zaista vrhunsko osoblje, počevši od glavnog chefa Ivana Pažanina, našeg ‘kućnog’ sommeliera Ivana Turka, ali i svih ostalih 20-ak ljudi iz našeg tima. U kratkom smo roku visoko podignuli ljestvicu za restorane ne samo u Trogiru nego na području cijele Dalmacije, a i šire. Ono što nas posebno veseli je da nam se gosti vraćaju, i naši i strani, a to je najbolja potvrda da dobro radimo ovaj posao.
Je li teško biti fine dining restoran u užurbanoj prekrasnoj trogirskoj jezgri?
- Nije, dapače. Kvaliteta jela i usluge koje pružamo svojim gostima zapravo se savršeno slažu s ovim neprocjenjivim antičkim ambijentom. Naša lokacija zapravo je jedna vrijednost više, a nikako mana i to naši gosti cijene. Istina je da je gradska jezgra ljeti užurbana, ali mi smo pronašli način kako da naše goste odvedemo u neki drugi svijet – dijelom kroz ugodno uređenu terasu i atmosferu dalmatinskog gradića, a ponajviše kroz pristup gostima i vrhunska jela. Don Dino je mjesto za isključiti se od svih obaveza i uživati u dobrom zalogaju, kapljici i predivnom okruženju – objašnjava Grga.
Koliko danas ima mjesta, koliko u svemu pomaže ime Ivana Pažanina kao glavnog Chefa?
- Ivan je postao dio našeg tima prije nego je postao prepoznatljivo TV lice. Već na prvom sastanku smo 'kliknuli' i dogovorili suradnju. Njegov pristup hrani i kuhanju savršeno se uklopio u našu ideju što želimo ponuditi gostima tako da smo jako sretni što je s nama. Naravno da dio interesa za naš restoran budi i njegov dobar imidž, ali Ivan je prije svega strastveni i talentirani kuhar kojemu je najdraže biti za štednjakom. Nevjerojatno je predan svome poslu, iznimno kreativan i stalno traži načine kako da bude još originalniji i autentičniji. On je, zapravo, oličenje „Don Dino“ filozofije - temperamentni Dalmatinac koji zna uživati u životu i ne poznaje kompromise, posebno kad su odabir namirnica i priprema hrane u pitanju.
Zbog čega trebamo doći kod vas, a ne u neki od tridesetak restorana oko vas?
- Volimo reći za sebe da smo mjesto za one koji znaju što žele i ne pristaju ni na što manje od najboljeg. U naš restoran dolaze razni profili ljudi, od poznatih poslovnjaka, mladih ljudi koji više ulažu u iskustva nego u materijalne stvari, do nautičara…, no ono što je svima zajedničko je da se ovdje mogu opustiti kao da su na svojoj terasi, a uživati u jelima za koja vjerujemo da su pripremljena po svjetskim standardima i to od jednog od najboljih domaćih kuhara.
Kako ste uopće smislili vaš fantastičan rižot?
- Smislio ga je Ivan vodeći se svojom glavnom inspiracijom, a to je “Mediteran na suvremen način”. Njemu je važno da njegova jela budu koliko je god moguće od domaćih namirnica i daje veliki naglasak ribi i morskim plodovima. Ovaj rižot idealno ocrtava Ivanov kuharski potpis – lokalno jelo, ali uz jedan mali ‘twist’ koji ga čini posebnim i drugačijim.
Što nas očekuje do kraja sezone, što nakon nje?
- Kako sada stvari stoje, do kraja sezone bit ćemo jako popunjeni jer iako smo već dobro zagazili u rujan naše hostese i dalje imaju pune ruke s rezervacijama. Otvoreni smo negdje do pred kraj listopada, a onda ćemo uzeti par mjeseci kolektivnog odmora nakon sezone i obilaziti svijet u potrazi za novim gastro idejama, pa opet na proljeće otvaramo svoja vrata. U međuvremenu, otkrit ćemo vam, planiramo otvoriti još jedan “Don Dino” u Dalmaciji. U potrazi smo za lokacijom, a čim budemo znali više, obavijestit ćemo naše goste kojima inače nije problem “potegnuti” 50, 100 i više kilometara da bi uživali u našim jelima.
Smijemo li dobiti osnovni recept, detalje ipak sačuvajte za sljedeći susret
- Recept, kaže Ivan, uopće nije kompliciran samo treba imati dobre sastojke. Sprema se kao i svaki drugi morski rižot, a bitan je dobar riblji temeljac. Sastojci su meso ježinca, meso grancigule i riža arborio. Kada se pripremi, na topli rižot se stavi hladni sladoled u koji mi dodajemo ikru cipla, a na sve se posipa parmezan, u našem slučaju – 24 mjeseca ‘star’.
Pa sad vi ne dođite u Don Dina! Trogir vas zove, dobar tek...