Recenzije 29. studenoga 2017.

Priska bisera: Sjajno sljubljivanje jela s pivima

foto: Bojan - Haron Markičević
gastro postao gastro.24sata.hr
Povodom prvog Zagreb craft beer weeka koji se održava cijeli ovaj tjedan na raznim punktovima (finale je u petak i subotu u Studentskom centru), najpoznatija hrvatska chefica Priska Thuring spojila je u Dubravkinu putu svoje kreacije s najboljim domaćim craft pivima!

Pivo se u Hrvatskoj još uvijek uz obroke ne pije tolikim intenzitetom poput vina. Gemišt i bevanda su nam još uvijek nekako jednostavniji i bliži, no sljedeći svjetske trendove, i istražujući sve što se može skuhati i spariti, Priska Thuring nam je opet ponudila jednu novu dimenziju uživanja. Vrijeme je bilo da pružimo priliku novim spajanjima...

 | Author: Bojan - Haron Markičević foto: Bojan - Haron Markičević

Zagreb craft beer week je manifestacija u kojoj se Zagrebu i njegovim gostima želi prikazati i približiti rastući svjetski hit – craft pivarstvo. U sklopu te ideje, organizirali su večere sjajnih kuhara na raznim lokacijama (Horvati) i matičnom Craft Roomu na Opatovini.

 | Author: Bojan - Haron Markičević foto: Bojan - Haron Markičević

Kanađanka švicarskih korijena koja već dulje vrijeme živi u Hrvatskoj, ovom je prilikom išla spajati pet izvrsnih hrvatskih craftova s jelima za koja je mislila da će dobro kliknuti. Iako smo očekivali ziheraškiji pristup, Priska nas je potpuno iznenadila.

Večer je počela mariniranom skušom na želatini od mandarine, posutom bademima i potočarkama. Ovaj živahni voćno morski miks još je više citrusno otvorio aromatičan gorči lager Baltazar zagrebačke pivovare Medvedgrad. Sjajna, elegantna i ne preintenzivna kombinacija, iako bi bila bolja s pogledom na more. Čisto ljeto.

 | Author: Bojan - Haron Markičević foto: Bojan - Haron Markičević

Uslijedila je poznata Priskina gusja jetra (žena čuda radi od svih mogućih iznutrica), s briljantno hrskavim briošem, demiglaceom od piletine i pireom od jabuke. Spojila ju je s Flamingom, american amber aleom mlade bjelovarske pivovare Zeppelin u kojoj kuha jedan od najjačih homebrewera regije – Daniel Babić. Mekana, jedva pečena, na rubu života i smrti, mirisna i slasna jetra u dodiru s pivom je postala još kremoznija i podatnija.

 | Author: Bojan - Haron Markičević foto: Bojan - Haron Markičević

Lopte od kozica sa špekom u umaku od manga s kikirikijem i čilijem te listićem zlata (i nije neki okus, ali je seksi) išle su uz Neon stout s ubačenim habanero papričicama Habaneon iskusnih ljudi iz Varionice. Ljuti umak i ljutkasto pivo (u suradnji sa sjajnom ekipom Volim Ljuto), sami su po sebi bili izvrsni, ali njihova kombinacija je bila apsolutni hit večeri. Slatko, orašasto, puno lješnjaka, poput nekog nutelastog plašta ispod kojeg tinja tiha vatra. Spektakl!

 | Author: Bojan - Haron Markičević foto: Bojan - Haron Markičević

Predahnuli smo uz sorbet od lješnjaka i heljdinog kruha, da bismo se skoncentrirali na glavno jelo. S velikim G. Priska je uzela juneća rebra, držala ih 24 sata u salamuri i onda od subote do utorka sousvideala na 58 stupnjeva. Netom prije posluživanja je na kratko stavila na 180 Celzijusa i to poslužila s koreanskim umakom, pastrnjakom, bok choyjem i – kestenom. Ozbiljno ogromno jelo, meso kakvo nije probalo puno ljudi, teža perverzija, koju je popratila još veća. Naime, iz najpoznatijeg domaćeg crafta došlo je Zmajsko RIS (Russian imperial stout), nešto masivno, poput nafte gusto piće koje je godinu dana provelo na odležavanju kako bi imalo te divne note kave, čokolade i suhog voća. Ovo je bilo brutalno, jako, intenzivno – obrok dostojan Alije Sirotanovića.

 | Author: Bojan - Haron Markičević foto: Bojan - Haron Markičević

Za desert, tko je još mogao, došla je kesten rolada s divnim sladoledom od kruške i biskvitom u spoju s fantastičnom mladom pivovarom Garden, odnosno njenim Milky Stoutom. Kesten i čokolada meko su pratili gutljaje nježnog piva koje je idealno zatvorilo večer.

Sjajna, stvarno sjajna večera završila je slikanjem i obećanjima da će se ovako nešto ozbiljno morati ponoviti i to što prije. Svaka čast i hrvatskim crafterima što podižu svijest o kvalitetnim pivima iz domaćih kuhinja, i gospođici Thuring koja stvarno voli svoj posao i nikad nas ne prestaje iznenađivati. Makar joj mi dosađivali sa svojim idejama...

 | Author: Bojan - Haron Markičević foto: Bojan - Haron Markičević

Naravno, sve pohvale organizatorima Zagreb Craft beer Weekenda, koji nastavljaju svoju misiju već danas, a detalje o programu pogledajte na njihovoj službenoj stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.