Recenzije 16. rujna 2024.

Putuješ u Maribor? Znamo gdje dobro jesti, koja vina kušati i koje atrakcije obići...

maribor
Maribor u 6 slika
foto: Vjekoslav Doman/Unsplash; Miha Arh/Unsplash; Emina Basara; Press
Mnoštvo restorana posvećenih lokalnoj gastronomiji, izvrsna lokalna vina i brjone turističke atrakcije privukli su nas u grad u kojem će svatko pronaći nešto za sebe

Uvijek smo u potrazi za novim mjestima gdje se dobro jede i pije, a posebno u njima možemo uživati i u dodatnim sadržajima. Zato smo se nedavno uputili u Maribor gdje smo tri dana uživali u odličnoj hrani od lokalnih namirnica, izvrsnim lokalnim, štajerskim vinima, ali i drugim divotama koje nudi ovaj divan gradić od kojeg nas (iz Zagreba) dijeli tek malo više od sat i pol vožnje. Gdje smo sve bili i što smo sve kušali doznaj u nastavku…

maribor | Author: Press Sunčani raj foto: Press

Nemoj propustiti Fontanu vina

Uistinu posebno mjesto u neposrednoj blizini Maribor je posjed Sunčani raj (Sončni raj), na kojem se uživa u vrhunskim zalogajima od domaćih namirnica (mi smo tijekom naše posjete kušali izvrsnu platu s domaćim kobasicama, šunkom, namazima, te vrhunski dimljeni pečeni buncek s domaćim hrenom), ali i odličnim vinima lokalnih vinara u kojima se može uživati u sklopu – Fontane vina.

Što je to Fontana vina? Nisu to nikakve spektakularne fontane (Zagrepčanima, a bilo nas je nekoliko na ovom putovanju, pri spomenu riječi „fontana“ prve na pamet padnu slavne Bandićeve fontane), već niz bačava s vinima od različitih sorti. U čemu je fora? Kupiš vinsku čašu s čipom koja uključuje određen broj konzumacija i točiš redom. Ako ti nije dosta, doplatiš - koristiš istu čašu, koju možeš sa sobom ponijeti i kući te drugi put proći jeftinije ako je doneseš sa sobom.

maribor | Author: Press Fontana vina foto: Press

maribor | Author: Press "Vino" od konoplje foto: Press

Mogu se kušati bijela suha i poluslatka te crvena vina okolnih vinarija Protner, Emil Vino, Vina i drugih. A pravi kuriozitet je „vino“ od konoplje – u mirnoj i pjenušavoj verziji, a prave i vermut. Također, za one kojima su draža bezalkoholna pića Fontana vina nudi 2 ukusne mogućnosti – prirodni ledeni čaj od konoplje i od lavande.

Nakon obilnog obroka i zdravice (ili možda ipak bolje prije) za ljubitelje adrenalina na Sunčanom raju nude uzbudljivi zipline, a imaju i posebne kućice za odmor – takozvani nesting. Baš kao i sve na ovome imanju, i one su u skladu s prirodom i odlično se ukapaju u okoliš i nude savršen mir i opuštanje, tako blizu, a tako daleko od civilizacije.

LeVino, maribor | Author: Emina Basara LeVino Wine Bar foto: Emina Basara

LeVino - mjesto gdje su u fokusu lokalna vina

Za večernje izlaske, ali i lijepa dnevna druženja uz dobro vino, svakako preporučujemo LeVino Wine Bar u centru Maribora. Predivan prostor s nekoliko prostorija, uključujući i renovirani stari podrum iz 11. stoljeća, poput pravog je dnevnog boravka u kojem se uživa u odličnim vinima i dobrom društvu te opuštenoj atmosferi.

U svom atriju ponosno održavaju sadnicu vinove loze od slavne mariborska Stare Trte (najstarije biljke vinove loze na svijetu), a u vinskim čašama poslužuju isključivo slovenska vina, i to lokalnih vinara – oko 70 etiketa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LeVino (@levino_wine_bar)

Tijekom našeg posjeta vlasnica nam je za degustaciju pripremila 3 vina te odličnu selekciju lokalnih sireva. Za početak kušali smo odličan Gaube laški rizling (graševina) iz 2023. Nakon toga kušali smo i Meranovo sauvignon iz 2022. koji prave studenti Poljoprivrednog fakulteta, a za kraj oduševila nas je frankovka vinarije Kobal iz 2023. LeVino Wine Bar odlično je mjesto baš za vinoljupce koji se žele upoznati s lokalnim vinima.

maribor | Author: Miha Arh/Unsplash Maribor foto: Miha Arh/Unsplash

Odličan gulaš pojeli smo na splavi

Odlično mjesto za uživanje u ljepotama Maribora, zabavnoj avanturi, ali i finoj domaćoj hrani kakvoj se uvijek rado vraćamo bila je naša plovidba na staroj splavi. Baš kao nekada, kada su ovakvim splavima po Dravi prevozili drvo, i mi smo zaplovili i usput uživali u gemištima, finom domaćem soku od bazge, rakiji i tradicionalnoj dobrodošlici – kruhu i soli.

Naučili smo sve o mariborskoj splavarskoj tradiciji, slušali veselu slovensku glazbu, ali i kušali sjajan gulaš koji nas je baš dobro zagrijao. Ova vožnja splavom, koja traje oko sat, sat i pol, odličan je način da se kroz novo iskustvo doživi Maribor, na malo drugačiji način. Za kraj popije se prava splavarska kava pripremljena na ognjištu, a potom slijedi iskrcavanje na Lentu, blizu Stare trte koja je bila naša sljedeća atrakcija koju smo posjetili.

Stara trta neizbježna je atrakcija

Ljubitelji dobrog vina, naravno, ne smiju propustiti niti posjet Kući najstarije loze na svijetu, popularnoj Staroj trti, koja je upisana i u Guinnessovu knjigu rekorda. Kuća je trenutačno zatvorena jer se obnavlja, te će kroz koji mjesec ponovno otvoriti vrata posjetiteljima. Do tada, može se posjetiti obližnja POP-up Kuća najstarije loze na svijetu na Lentu ispred Minorita.

Prava atrakcija je berba Stare trte koja u Maribor privlači brojne posjetitelje i ljubitelje vina. Ove godine berba će se održati u sklopu godišnje manifestacije Festival Stare trte od 26. do 29. rujna.

maribor, Nana kavana i bistro | Author: Emina Basara Nana kavana i bistro foto: Emina Basara

Večera u Nani se ne propušta

Mjesto za fini ručak ili večeru definitivno je Nana kavana i bistro smještena na Glavnom trgu. Riječ je o ugodnom retro lokalu s domaćim šarmom. Imaju bogatu ponudu doručaka i bruncheva, ali i bistro jela za ručak i večeru s lokalnim sastojcima, s potpisom kuhara Sebastijana Blakaja. Prišapnuli su nam da su pravi hit među stanovnicima Maribora i njihovim gostima i njihove sjajne domaće torte i druge slastice.

U Nani smo pojeli finu večeru koja je počela malim zalogajima – kornetićima punjenim paštetom od dimljene pastrve te jetrica s gljivama. Nastavili smo krem juhom od graška, nakon koje je za slavno jelo poslužen teleći biftek, dok nas je za desert razveselio sladoled od vanilije s bučinim uljem i karameliziranim bučinim sjemenkama.

kocbek, maribor | Author: Press Posjet uljari Kocbek i kušanje vrhunskog bučinog ulja foto: Press kocbek, maribor | Author: Press Posjet uljari Kocbek i kušanje vrhunskog bučinog ulja foto: Press

Razbuđivanje uz bučino ulje

Nakon dva luda dana puna raznih (turističkih) sadržaja, fine hrane i vina, naše treće jutro nije moglo bolje (i mirisnije!) početi! Posjetili smo naime, poznatu uljaru Kocbek, koja se nalazi na 30-ak minuta vožnje od Maribora, a u Sloveniji, ali i cijelom svijetu (imaju klijente i u Dubaiju, gdje plasiraju svoje ekskluzivne linije!) poznata je po vrhunskim bučinim uljima te drugim proizvodima od bučinih koštica i bučinog ulja (čips, kruh, slastice, namazi…).

Lokacija uljare u regiji Prlekija, smatra se, ima najbolje klimatske uvjete i tlo u svijetu, gdje rastu najbolje bundeve koje im daju najbolje bučine sjemenke, pa mogu proizvesti najbolje bučino ulje. A vlasnik uljare Kocbek, Gorazd Kocbek, predstavnik je treće generacije ove vrijedne obitelji čija uljara ove godine slavi svoj 95. rođendan. Doznali smo se o proizvodnji bučinog ulja, hladnom i toplom prešanju te nutritivnim benefitima bučnog ulja, kušali razne proizvode od bučine golice te svoje putovanje nastavili puni inspiracije.

dveri pax, maribor | Author: Emina Basara Vinarija Dveri Pax foto: Emina Basara dveri pax, maribor | Author: Emina Basara Vinarija Dveri Pax foto: Emina Basara

Vrhunska samostanska vina

O okolici Maribora brojne su vrhunske vinarije i teško je odabrati samo jednu za posjet. Ovaj put odlučili smo se za dobro poznatu vinariju Dveri Pax, koja je u vlasništvu benediktinskog samostana iz obližnjem austrijskog Admonta a smještena je u dvorcu!

S vinima vinarije Dveri Pax susrela sam se više puta o svaki put potvrdili su na kušanju svoju vrhunsku kvalitetu, koju dokazuju i brojna međunarodna priznanja. Samo ove godine, vinarija Dveri Pax, koja bilježi vinarsku tradiciju dulju od 800 godina, osvojila je 8 srebrnih medalja na prestižnom natjecanju Decanter World Wine Awards!

Imaju izvrstan šipon, sauvignon, sivi pinot, rajnski rizling, crni pinot…, ali i sjajne, koji se mogu kušati u kušaonici, ali i uz fini obrok u restoranu koji se nalazi u njihovu obnovljenom podrumu. U restoranu chef Gregor Šagi priprema jela inspirirana lokalnom kuhinjom, od sezonskih i lokalnih namirnica. Meni se mijenja sezonski, a degustacijski meni od 7 sljedova (hladno predjelo, juha, 3 topla predjela, glavno jelo i desert) iznosi  87 eura. Postoje i opcije degustacijskog menija od 4, 5 ili 6 sljedova.

gostiona šiker, maribor | Author: Emina Basara Gostionica Šiker foto: Emina Basara

Šiker je oaza domaće kuhinje

Uz nekadašnju kočijašku cestu između Maribora i Radgone nalazi se prava slovenska gostionica (gostilna) Šiker, koja na istom mjestu hrani goste još od davne 1870. godine. Ljubiteljima domaće hrane ova gostionica trebala bi biti nezaobilazna postaja, a evo što smo tamo kušali. Za početak, na stol nam je stigao tanjur prave, domaće goveđe juhe. Topla i mirisna, s domaćim rezancima bila je sjajna početak finog ručka. U ponudi predjela bila je i hladna juha od rajčice te carpaccio od tikvica.

gostiona šiker, maribor | Author: Emina Basara Gostionica Šiker - domaća goveđa juha foto: Emina Basara gostiona šiker, maribor | Author: Emina Basara Gostionica Šiker - lungić u umaku od vrganja i štrukli od sira foto: Emina Basara

Za glavno jelo odabrala sam svinjski lungić u umaku od vrganja s domaćim slovenskim štruklima od sira, a uz to stigla je i prepuna zdjelica sezonske salate s bučinim uljem. Za glavno jelo opcije su bile i pohani smuđ s blitvom, piletina u slanini i vege tanjur.

Za desert poslužili su nam šarlotu, voćno-kremasti desert kuće koji već desetljećima oduševljava njihove goste. Moram pohvaliti i njihovo kućno vino – izvrsnu graševinu (laški rizling).

gostiona šiker, maribor | Author: Emina Basara Gostionica Šiker - šarlota foto: Emina Basara

Što se još može raditi u Mariboru?

Naravno, tijekom našeg trodnevnog posjeta Mariboru nismo samo jeli i pili. Uživali smo i u njegovoj bogatoj kulturnoj i turističkoj ponudi. Prije svega, bilo je divno šetati ulicama Maribora, čiji su centar, te Lent, pješačka zona tako da se može, bez uznemiravanja i izmicanja automobilima uživati u ljepotama ovog preslatkog gradića.

klupe, Maribor | Author: Emina Basara Klupa ispred Gradske knjižnice Maribor foto: Emina Basara klupe, Maribor | Author: Emina Basara Klupa posvećena kazališnoj umjatnosti foto: Emina Basara

Postoje razne ture obilaska Maribora, a mi smo ovom prilikom grad upoznati kroz turu koja uključuje obilazak – klupa. Da, u Mariboru su klupe prava turistička atrakcija, a riječ je o umjetničkim djelima postavljenim diljem Maribora od kojih svaka priča svoju posebnu priču. Prva klupa postavljena je ispred gradske knjižnice, a osim ove (na kojoj se može sjediti i uživati u knjigama), tu su i klupe posvećene novinarima, kazališnoj umjetnosti, te posebnoj slovenskoj riječi „midva“…

keramika, maribor | Author: Emina Basara Lončarski centar Maribor foto: Emina Basara keramika, maribor | Author: Emina Basara Lončarski centar Maribor - naša "umjetnička" djela foto: Emina Basara keramika, maribor | Author: Emina Basara Lončarski centar Maribor - vrijedna i talentirana ekipa foto: Emina Basara

Za one koje zanima keramika i rad s glinom, nezaobilazna stanica prilikom posjeta Mariboru treba biti Lončarski centar Maribor koji nudi tečajeve keramike (početne i napredne), ali i malo drugačije suvenire. Da, i mi smo se okušali u izradi, te s nestrpljenjem iščekujemo da nam na kućnu adresu stignu naši uraci 😉

balet pod zvijezdama, Maribor | Author: Press Balet pod zvijezdama na mariborskom Glavnom trgu foto: Press balet pod zvijezdama, Maribor | Author: Press Balet pod zvijezdama na mariborskom Glavnom trgu foto: Press

Dio kulturne ponude Maribora definitivno je i uvijek bogat kulturni program. A jedna od pravih atrakcija su umjetničke izvedbe na otvorenom. Tako je tijekom našeg posjeta Mariboru priređen Balet pod zvijezdama, besplatni baletni spektakl SNG-a Maribor na otvorenom. Ove godine na programu je bila izvedba baleta "Romeo i Julija" s potpisom Valentine Turcu, na glazbu Sergeja Prokofjeva. Na žalost kiša nam je omela u uživanju, pa je izvedba odgođena i na kraju održana u subotu 7. rujna na radost svih ljubitelja baletne umjetnosti.

Maribor | Author: Vid Adam/Unsplash Maribor foto: Vid Adam/Unsplash

Kako sve ovo zabilježiti, da i drugi uživaju? U novoj aplikaciji!

Povod našem putovanju u Maribor bio je završetak europskog projekta Erasmus+ InnoVET u kojem su sudjelovali Srednja škola za ugostiteljstvo Maribor, Zavod za turizam Maribor, Turistička zajednica Karlovačke županije, Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac, Ugostiteljsko-turistička škola Beograd te tvrtke GosTur, Ferial d.o.o. i Ericsson Nikola Tesla d.d. Cilj projekta bio je izdavanje tri priručnika za učenike i studente turističkih smjerova te aplikacija za mapiranje turističkih znamenitosti i atrakcija.

U okviru projekta Erasmus+ InnoVET nastala je opsežna digitalna baza turističkih znamenitosti na području tri države, koja će se moći svakodnevno dopunjavati. Posebnost baze je njena javna dostupnost, jer će korisnici aplikacije InnoVET moći samostalno unositi turističke znamenitosti iz svoje okoline.

Erasmus+ InnoVET, Maribor | Author: Press Završnica projekta Erasmus+ InnoVET u Mariboru foto: Press Erasmus+ InnoVET, Maribor | Author: Press Završnica projekta Erasmus+ InnoVET u Mariboru foto: Press

Aplikacija InnoVET će na kraju projekta sadržavati oko 1.500 zapisa sa strukturiranim podacima o turističkim znamenitostima, odnosno više ili manje prepoznatljivim lokacijama u Mariboru, Radovljici, Karlovcu, Zagrebu, Rijeci, Beogradu i Skoplju. Dodana vrijednost aplikacije su funkcionalnosti poput filtriranja znamenitosti dostupnih osobama s invaliditetom ili prijava tzv. ekoloških incidenata ili mogućih oštećenja turističke infrastrukture. Nakon završetka projekta, razvoj će se nastaviti integracijom softverskog rješenja u druge destinacije.

Erasmus+ InnoVET, Maribor | Author: Press Završnica projekta Erasmus+ InnoVET u Mariboru foto: Press

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.