Na mjesto negdašnje legendarne Plave terase u Njivicama niknulo je novo mjesto – 7 Seas Restaurant & Bar. Riječ je o mjestu gdje se jako dobro jede, što smo se i sami uvjerili prije nekoliko dana na svečanom otvorenju, a koncept ovog novog mjesta inovativne visoke gastronomije potpisuje chef Matija Bogdan, čije prethodno iskustvo dovoljno govori o talentu, znanju i kulinarskoj umješnosti. Naime, Matija je radio na poziciji senior chefa u londonskom restoranu The Ledbury s dvije Michelinove zvjezdice, a proteklih nekoliko godina vodio je kuhinju zagrebačkog Mana.
“Koncept visoke gastronomije 7 Seas inspiriran je raznovrsnošću namirnica, ali i destinacijama na Jadranu. Svima koji dođu u restoran pružamo pravo enogastronomsko putovanje koje kreće vrhunskim jelima napravljenima od najkvalitetnijih namirnica, nastavlja se ponajboljim hrvatskim vinima, a zaokruženo je besprijekornom uslugom, jedinstvenim ambijentom te pogledom koji ostavlja bez daha.
Jako mi je drago što sam dio ovog projekta, posebno zato što počinjemo iz nule. Imamo prazan teren koji možemo nadograđivati iz godine u godinu, prazno igralište na kojem se možemo igrati i sami stvarati neku novu priču", poručio je chef Matija Bogdan, executive chef gastro koncepta 7 Seas koji se, osim u Njivicama, može iskusiti i na Korčuli.
“Oba restorana s konceptom visoke gastronomije 7 Seas imaju svoj jedinstveni identitet, isto kao što je svaka lokacija sama po sebi posebna. Svi ljubitelji dobre hrane dobrodošli su i u Njivice, i na Korčulu", zaključuje chef Matija Bogdan.
Čim smo došli u blizinu restorana 7 Seas u Njivicama, oduševila nas je njegova jedinstvena pozicija, a dojam je postao još snažniji kad smo ušli u restoran iz kojeg kroz staklene stijene puca pogled na more. Dok večerate, pozdravljaju vas valovi, a na predivnoj terasi more vam je još bliže. Bila je to savršena kulisa za ovu večeru za pamćenje u kojoj su, uz chefa Matiju Bogdana, i njegov sjajan tim, sudjelovali i gostujući chefovi Hrvoje Zirojević i Stiven Vunić te vinari Ivica Matošević i Ivan Toljanić.
Prvi slijed, ceviche, kreirao je chef Hrvoje Zirojević, a činile su ga vrhunske svježe namirnice iz mora - škamp, domaća kapesanta, brancin kratko mariniran u soku od naranče i limuna, sol, papar, malo peperončina, pulpa od naranče, crumble od indijskog oraščića, limeta, kavijar od limuna te hladni čaj od kamenice i gina. Uistinu bogato i osvježavajuće jelo kojeg su bila puna usta, a suptilna kombinacija ribe, morskih plodova i citrusa bila je sjajan uvod u odličnu večer. Uz ovo jelo pila se svježa vrbnička žlahtina vinarije Gospoja iz 2022., lagano ljetno vino sa, za velike vrućine, prihvatljivih 12 % alkohola.
Drugi slijed s potpisom chefa Matije Bogdana vratio nas je u djetinjstvo kada smo onaj pravi okus rajčice uzimali zdravo za gotovo. Matija je u svoje jelo, koje je nazvao Puna zdjela rajčice, uvrstio džem od rajčice na bazi karamele i sjemenki komorača, cherry rajčice, želirani consomme od rajčice, ulje od škampa i kozica, pistacije… Bilo je to možda i najupečatljivije jelo večeri, a i uvijek nas posebno veseli kada kuhar s povrćem čini čuda! Uz ovaj slijed pio se Rose Gospoja 2021., osvježavajuće ružičasto ljetno vino niskih alkohola i završetka na bobičasto voće.
Treći slijed, Brancin, jelo jednostavnog naziva i od samo nekoliko namirnica, kreirao je gostujući chef Stiven Vunić. Uz njegov nježni brancin, kupus i beurre blanc umak baš se lijepo sljubilo vino Matošević Grimalda bijelo 2020., kupaža 3 sorte (chardonnay, malvazija i sauvignon bijeli).
Jako smo uživali i u četvrtom slijedu, Sporo pečenoj otočkoj janjetini (potrbušina od janjetine s malo misa, odležani francuski sir Saint Maure, kreker od badema, krumpir, suho začinsko bilje). Uz ovaj slijed točilo se elegantno vino Matošević Grimalda crno 2019., još jedna oda kultnom položaju, sjajna kupaža 3 crne sorte (merlot, teran, cabernet sauvignon).
A za kraj, koji ipak nije bio kraj (jer uživali smo nakon večere u koktelima i sjajnom nastupu Gine Victorije Damjanović), poslužen je desert – Namelaka od ružmarina, karamelizirani bademi, limeta. Chef Matija Bogdan prezentaciju ovog slijeda prepustio je kolegi Hrvoju Čerleku, koji je head chef restorana 7 Seas u Njivicama. Uz desert ponuđen je vinski kuriozitet na ovim prostorima – vino Matošević Iron Witch, Port of Grimalda, napravljeno u stilu porta koje je vinar Ivica Matošević posvetio svojoj supruzi, triatlonki Đurđici Orepić.
Znamo, možda smo vam malo i postali naporni svojim opisima jela koje vjerujem nije lako čitati, bez da ih kušate. No postoji rješenje – 7 Seas u Njivicama je i službeno otvoren i jedva čeka svoje goste. Ova večera sjajno nas je uvela u priču ovog jedinstvenog restorana posvećenog lokalitetu i vrhunskim namirnicama, koje u kombinaciji s nevjerojatnim talentom, znanjem i maštovitošću chefa Matije Bogdana obećava samo još finije sljedove.