Recenzije 05. svibnja 2023.

Na odličnoj večeri chefovi David Skoko i Stiven Vunić oduševili jelima i pričom o održivosti

Aminess Wine & Gourmet Nights
Davis Skoko, Nikola Benvenuti, Stiven Vunić foto: Merlo De Graia
gastro postao gastro.24sata.hr
Svakog posljednjeg petka u mjesecu u novigradskom hotelu Maestral održavaju se večere Aminess Wine & Gourmet Nights. Ovaj put, uz stalnog chefa Davida Skoku, kuhao je i njegov dragi kolega i istomišljenik Stiven Vunić, a pila su se vina vinarije Benvenuti. Bilo je to odlično iskustvo koje ćemo sigurno ponoviti

Svakog posljednjeg petka u mjesecu ljubitelji gastronomije okupljaju se u novigradskom hotelu Aminess Maestral na nezaboravnim večerama koje na najbolji mogući način objedinjavaju sjajnu hranu i najbolja vina. Bilo je tako i prošlog petka, gdje je, uz Davida Skoku,  stalnog kuhara na Aminess Wine & Gourmet Nights večerama, gostovao i sjajni chef i vlasnik Zijavice u Mošćeničkoj Dragi, Stiven Vunić, Skokin dragi kolega i istomišljenik. Pila su se izvrsna vina vinarije Benvenuti, a za desert se i ovaj put pobrinula slastičarka Martina Labinjan, vrijedna članica Aminess Gourmet tima.

 | Author: Merlo De Graia David Skoko foto: Merlo De Graia

 | Author: Merlo De Graia Dobrodošlica uz Benvenuti rose foto: Merlo De Graia  | Author: Merlo De Graia Aminess Wine & Gourmet Nights foto: Merlo De Graia

Vizualno dojmljivo

Krenulo je elegantnom dobrodošlicom na terasi hotela, tik uz bazen gdje su gosti nazdravljali lijepo ohlađenim Benvenuti Roséom 2022. (teran 60%, merlot 40%) koji nas je baš lijepo osvježio. Po ulasku u restoran chefovi su već vrijedno slagali hladno predjelo, a znatiželjni ljubitelji gastronomije, influenceri i oni koji će to tek postati pratili su svaki njihov korak i vrijedno bilježili za uspomenu, ali i za potrebe objava na društvenim mrežama.

 | Author: Merlo De Graia Toplo-hladna salata od moškardina foto: Merlo De Graia  | Author: Merlo De Graia David Skoko i mali moškardini foto: Merlo De Graia  | Author: Merlo De Graia David Skoko i članice Aminess Gourmet tima foto: Merlo De Graia

Prvi slijed, s potpisom Davida Skoke, bila je toplo-hladna salata od moškardina, malenog mekanog i slatkog muzgavca, s miješanim povrćem te kremicom od mladog špinata. Već na prvi, vizualni, dojam jelo je bilo čudesno, a i okusi su nam se jako svidjeli. Bilo je to jelo blagih i profinjenih okusa te odlično izbalansirano, koje je pratila izvrsna svježa Malvazija Benvenuti 2022.

 

David Skoko Možda vas zanima... David Skoko: "U praksi, malo je lokalnog i autohtonog u hrvatskoj gastronomiji" Špajza   

 

Bolje od originala

Drugi slijed potpisao je Stiven Vunić, a pripremio je hit jelo iz svoje Zijavice za koje je rekao da ga nikad neće moći skinuti s menija koliko ga gosti traže. Bile su to hrskave i slasne kuglice od pohanog bakalara sa salsom od slane ribe i kapara. Ugodno iznenađenje za sve koji su ovo jelo kušali prvi put, a za nas koji koristimo svaku priliku da odemo do Zijavice bilo je veselje kušati to jelo još jednom.

 | Author: Merlo De Graia Stiven Vunić foto: Merlo De Graia  | Author: Merlo De Graia Kuglice od pohanog bakalara foto: Merlo De Graia  | Author: Merlo De Graia Andrea Pančur, Stiven Vunić i David Skoko foto: Merlo De Graia

"Ovo jelo prati me od prvog dana Zijavice. Riječ je o pohanom bakalaru na salsi. Svjestan sam da bakalar nije riba iz našeg podneblja, ali ta je riba svakako postala dijelom naše tradicije i toga se ne trebamo sramiti.

Ove kuglice mogle bi se napraviti i s oslićem, i zato pozivam nekoga da se počne baviti sušenjem oslića da i od njega možemo napraviti ovo jelo", poručio je chef Vunić te skromno dodao kako mu je inspiracija bio pohani bakalar, tradicionalni portugalski specijalitet, no kako mu svi govore da je njegov bolji od originala.

 | Author: Merlo De Graia Nikola Benvenuti foto: Merlo De Graia

Vino kao posveta ocu

Uz ovo jelo dobili smo jedno uistinu posebno vino  - malvaziju iz nove linije Livio Benvenuti koju su vrijedna braća Nikola i Albert Benvenuti posvetila svome pokojnom ocu Liviju.

"Ova linija vina nasljednik je naše linije Anno Domini u kojoj su bili malvazija i teran. Sada je došlo vrijeme da ta linija vina dobije novi vizualni identitet i novo ime. A budući da je naš otac jedan od, usudio bih se reći, začetnika modernog vinarstva u središnjem dijelu Istre, smatramo da zaslužuje da ima svoje dvije etikete, tako da ćemo večeras i probati ta vina, neka ovo bude premijera ovdje u Novigradu", ispričao ja Nikola Benvenuti.

 

Riba na grilu Možda vas zanima... David Skoko: Kako ispeći ribu, bez da se presuši Špajza

 

Jelo s (održivom) pričom

Nakon ovog izvrsnog poja jela i vina, David Skoko za sljedeći slijed osmislio je jelo baš u njegovom stilu – s rijetko korištenim dijelovima ribe čime promiče ideju održivosti i potpune iskoristivosti namirnica. Njegovi obrazi od raža s palentom i naribanom sušenom butargom od cipla izvrsno su se uklopili s Malvazijom Anno Domini 2016. vinarije Benvenuti iz berbe 2016. koje je točeno iz magnum boca. Zanimljivo jelo s pričom i odlično vino – može li kombinacija biti bolja?

 | Author: Merlo De Graia Obrazi od raža s palentom i sušenom butargom od cipla foto: Merlo De Graia

"Surađujem s ribarskom zadrugom Istra iz Poreča, koji mi uvijek izađu u susret s nekim posebnim namirnicama. U ovom glavnom jelu su primjerice obrazi od raža, a uspio sam nabaviti i butargu od cipla. Cijelu jesen su cipli u mrijestu,  a butarga, odnosno sušena ikra, je jedna od najcjenjenijih namirnica iz mora.

Kod nas se lovi jako puno cipla i jako puno raža na žalost što ne dolazi na naše tržište jer to naše tržište ne zanima. Onda ja tu nađem načina kako to iskombinirati pa sam u suradnji s ribarskom zadrugom dobio te zanimljive stvari koje najčešće na žalost završe u otpadu. Obično svi izvuku filete od riba a onda s ovim drugim ne znaju što bi.

Dakle, kad kuhamo ne biramo ono što mi želimo nego gledamo iskoristiti apsolutno sve.  Ako razmišljamo na taj način, naša će gastronomija biti održivija. Moramo se koncentrirati na ono što imamo, a ne na ono što želimo imati – jedino na taj način možemo napraviti čudo", poručio je Skoko, koji baš svaki put jako strastveno govori o temi održivosti i iskorištavanju kompletne namirnice.

 

Možda vas zanima... David Skoko i prijatelji u sasvim novoj ulozi Najave

 

 | Author: Merlo De Graia Hobotnica sa šugom i pireom od celera foto: Merlo De Graia  | Author: Merlo De Graia Vino Teran Livio Benvenuti 2019. foto: Merlo De Graia

Najmekša hobotnica ikad

Za drugo glavno jelo chef Stiven Vunić pripremio je hobotnicu sa šugom, pireom od celera i tostiranim lješnjacima. Hobotnica se kuhala u svojoj tekućini i morskoj vodi, bez dodatnog soljenja i paprenja, te je začinjena tek s malo zvjezdastog anisa.

Uz slasnu i mekanu hobotnicu koja se topi u ustima pili smo Teran Livio Benvenuti 2019., vino staro 4 godine koje je tek na svom početku. Već sada je sjajno, a kakvo će tek biti dok odleži u boci još koju godinu...

 | Author: Merlo De Graia Izvrsna Aminessova pastry chefica Martina Labinjan foto: Merlo De Graia

Slatko otkriće

Pravi spektakl bio je i desert Martine Labinjan, članice Aminess Gourmet Tima. Bila nam je ovo prva prilika kušati desert izvrsne, talentirane slastičarke o kojoj smo do sada čuli samo sve najbolje.

I nisu nam lagali – skromna i vrijedna Martina, koja je u Aminessu započela karijeru kao pomoćna slastičarka i napredovala do pozicije pastry chefice, oborila nas je s nogu elaboriranim voćnim desertom jednostavnog naziva Jagoda, kokos, passion fruit. Mousse od kokosa s jagodom, namelaka od marakuje, namelaka od jagode, crumble s bademima i gel od jagode elementi su ove slastice koju ćemo još dugo pamtiti i hvaliti.

 | Author: Merlo De Graia Spektakularni desert Martine Labinjan - jagoda, kokos, passion fruit foto: Merlo De Graia

Uz desert poslužena je desertno vino Corona Grande 2020. vinarije Benvenuti, odlična kupaža malvazije, muškata i ulovine, nazvana prema istoimenom položaju vinograda. Vino se sjajno sljubilo s desertom. - kakav završetak odlične večeri!

Kao zaključak, nećemo vas gnjaviti vlastitim mislima, nego prenijeti riječi chefova zaslužnih za ovu večeru. Pratili smo ih cijelu večer, zahvaljujući otvorenoj kuhinji - cijelo vrijeme bili su nasmiješeni, a u takvom raspoloženju bio je i ostatak Aminess Gourmet tima.

 | Author: Merlo De Graia David Skoko i Stiven Vunić foto: Merlo De Graia  | Author: Merlo De Graia David Skoko foto: Merlo De Graia

"Meni je ovdje u Aminessu najljepše kuhati, imam jako puno slobode, a imam i prekrasnu publiku i prekrasne goste od kojih se veselim čuti ne samo pohvale, već i iskrene i dobronamjerne savjete i kritike.

Drago mi je da je Stiven pristao kuhati s nama jer ima vrlo sličan koncept kuhanja kao i ja, te na sličan način razmišlja o kuhanju. U njemu vidim kolegu, frenda, partnera i istomišljenika koji uspješno pomaže tome da se hrvatska gastronomija podigne na viši nivo", rekao je o svom gostu chef Skoko, a kolega mu je uzvratio 'istom mjerom'.

"Pa ne mogu ja njega odbiti. Jako se dobro znamo i dijelimo ista razmišljanja, iste svjetonazore. Mislim da se moramo držati svi zajedno, posebno kad dijelimo istu filozofiju održive gastronomije", poručio je chef Stiven Vunić.

 | Author: Merlo De Graia Aminess Gourmet tim foto: Merlo De Graia

 

Chefovi Stiven Vunić i Zdravko Tomšić Možda vas zanima... Jesi li za moderan goranski doručak? Znamo gdje ćeš ga naći Najave

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.