Recenzije 09. listopada 2017.

Saznali smo tko kuha najbolji brudet!

foto: Petar Lupić
gastro postao gastro.24sata.hr
U povodu obilježavanja Svjetskog dana turizma, Grad Rab i Turistička zajednica Grada Raba pripremili su trodnevno slavlje za svoje domaće i strane goste. Najviše pažnje posjetitelja izazvalo je natjecanje u pripremanju brudeta...

"Idealne vremenske prilike, čak deset natjecateljskih timova i odličan ocjenjivački žiri kojim je predsjedavao glavni urednik portala Gastro.hr, Domagoj Jakopović Ribafish, obilježili su ovogodišnje kulinarsko natjecanje za Naj brunčić" - izvijestili su lokalni portali dan nakon ove svečanosti, na što smo mi u redakciji, logično - neobično ponosni.

 | Author: Petar Lupić foto: Petar Lupić

Na krcatom centralnom Trgu Sv. Kristofora su se u toplo nedjeljno poslijepodne tako okupili najbolji amaterski kuhari brudeta u kotliću, i svojim se kulinarskim majstorijama borili za titulu najboljeg. Plan je bio jednostavan i jasan - kako je za ovo tradicionalno, težačko jelo potrebno vrlo malo sastojaka, a vrijeme za pripremu je vrlo kratko, natjecatelji su imali ravno dva sata da od praznih kotlića, kilogram ribe i rakova i drva za potpalu - dođu do svoje finalne delicije.

 | Author: Petar Lupić foto: Petar Lupić

U brodet na rapski način ide ulje, kapula, šalša od rajčica, vino, kvasina - a ostalo je prepušteno na maštu natjecateljima. Ekipe su bile pretežno muške, ali bilo je tu i mješovitih pa i dvije ženske ekipe, svi potpuno nabrijani ne toliko da ostave dojam, koliko da se dobro zabave. Prvi plamičci su liznuli viseće kotlića, ubačeno je ulje, i kuhari su se bacili na posao.

Neki su ubacivali češnjak, neki mladi luk, ubacivale su se čak i kunjke za jači toć, a neki umjesto u sebe vino stavljali i u jelo - sve u svemu, dva su sata brzo proletjela. A onda je krenulo ocjenjivanje...

 | Author: Petar Lupić foto: Petar Lupić

Gledao se vizualni dojam, da tanjur ne izgleda kao da vam ga je preko volje natovario zatvorski kolega, zatim miris i okus umaka, čvrstoća ribljeg mesa, kao i da se poštuju neka osnovna pravila - među ostalima i to da se mora osjetiti kapula pod zubom. 

 | Author: Petar Lupić foto: Petar Lupić

Bilo je tu svega, od onih koji su zaboravili ukrasiti tanjur, do onih koji nisu stavili niti kap safta, ribe su uglavnom bile savršeno mekane, a ne raspadnute, pa su uglavnom prevladale nijanse. Dva su brodeta ipak odskočila punoćom okusa, miomirisima mediteranskog bilja i podsjećanjem na odrastanje uz očekivanje dolaska ribarskog broda u uvalu, i tada je žiri u kojem su bili i poznati rapski kuhari i ugostitelji Alen Faflja i Marko Šurlin donio tešku odluku - za stvarno nijansu je pobijedio brodet s brojem 10!

Red slavlja, red ljutnje, grljenje, mijenjanje tanjura i recepata, i sve je na nastavku fešte uz koncert Četiri tenora potrajalo do dugo u noć. A mi se vraćamo bogatiji za detalje za savršeni brodet, koje ćete uskoro moći čitati...

 | Author: Petar Lupić foto: Petar Lupić

Pobjeda je, kako smo saznali kad smo organizatorima predali rezultate, pripala Društvu športske rekreacije Kampor. Čestitamo pobjednicima, i nadamo se još većem broju prijava iduće godine, kao i novom pozivu u žiriranje. 

 | Author: Petar Lupić foto: Petar Lupić

Tako je na dostojan način zatvorili obilježavanje Svjetskog dana turizma i kraja špice sezone na Rabu. A kako pripremaju i natjecanje u spremaju janjetine, očekujte još izvještaja!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.