Recenzije 14. prosinca 2017.

Top 5 drugačijih kućica i specijaliteta

foto: Privatni album
gastro postao gastro.24sata.hr
Nikada dovoljno izvještaja sa zagrebačkog Adventa, pa pogledajmo što nam je pripremio naš dragi lutajući kolega...

Možda najhrabriji kulinarski iskorak na zagrebačkom adventu je onaj Francoisa Louyota, koji je na Trgu bana Josipa Jelačića otvorio Maison de France. Pedantni Francuz potrudio se da posjetitelji isprobaju sjajnu hranu, te vina i pjenušca iz njegove zemlje.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

- Proputovao sam puno svijeta i probao puno različitih kuhinja, a Francuska je u vrhu. Ove su me delicije kod Francoisa vratile su me u dane kad sam živio u Francuskoj – rekao je Ćiro Blažević, koji je među prvima posjetio Maison de France.

U ponudi su francuski kroasani punjeni odličnim maslacem te s raznim nadjevima, sjajna je pašeta od guščje jetre (foie gras) s armagnacom, kamenice iz Normandije, te namaz od rakova mesa. Ne može se pogriješiti niti s bagetima s raclette topljenim sirom, ili tipičnim francuskim toast sendvičem sa šunkom, sirom zapečenim u bešamel umaku.

Vina kuhaju na francuski način i ponešto je drugačije od onog kojeg najčešće možemo ovdje piti, a ima i pjenušaca te crnih i bijelih vina s obale rijeke Rhone u jugoistočnoj Francuskoj.

- Trudim se da sve što imamo u Zagrebu na adventu jednako kao i u mojoj zemlji – rekao je Francois Louyot.

 | Author: Davor Lugarić foto: Davor Lugarić

Naš posjet Adventu u potrazi za ponešto drugačijom ponudom nastavio se u 'dvorištu' Arheološkog muzeja. Tamo nam je za oko zapela kućica imena Mcsushi. Domišljati Goran Karagić, kako i samo ime kaže, osim klasičnih kobasica, u ponudi ima dvije vrste sushija. Hvali se i vrućim ginom i Aperolom.

- Nisam želio 'klasičnu' ponudu, a znam da ljudi u Zagrebu vole sushi i puno ga jedu – dodao je Goran.

 | Author: Davor Lugarić foto: Davor Lugarić

Iz Arheološkog muzeja zaputili samo se na Zrinjevac. Sve kućice još nisu bile otvorene do kraja kad samo ugledali ogroman soparnik. Već tradicionalna kućica Lefty's koja se godinama diči gulašom u kruhu, sada je na jelovnik stavila i sjajnu deliciju iz Poljica nadomak Splita. Rakije su tradicionalno u bogatoj ponudi.

 | Author: Privatni album foto: Privatni album

- Naš gulaš uvijek dobro prolazi, a soparnik je prava poslastica za sve gurmane – rekao je Marin Levaj.

 | Author: Davor Lugarić foto: Davor Lugarić

Nekoliko kućica dalje ugledali smo u Plavom škarniclu zamotanu kobasicu. Domaću kobasicu stave i na grill, te u somun, a ima i veliki izbor sjajnih umaka, mi smo se odlučili za chutney i bilo je sjajno. Za desert stavili sjajne male knedle punjene Nutellom i prelivene vanilijom. Pogodili su i s ponudom pića, a ističu se kuhana medica i vrući Jackie.

- Provjereni mesar radi nam kobasice od najboljeg mesa, ovo sigurno nisu klasične kobasice – rekao nam je Domagoj Trusić.

 | Author: Davor Lugarić foto: Davor Lugarić

Nismo se puno odmakli kad smo se na kućici Stara preša pozitivno šokirali – zasekom. Prava, domaća s obiteljskog gospodarstva iz Šenkovca oduševila je sve koji su ju kušali. U ponudi često 'miksaju' raznim gulašima, dok je sarma konstantna svakog dana. I to sjajna, kakvu kuhaju mame.

- Kod nas je sve domaće, a zaseku smo 'oplemenili' stavivši malo više čvaraka. Sarma se nakuhava svaku dan, ne smijemo ostati bez nje – objasnio je Mile.

 | Author: Davor Lugarić foto: Davor Lugarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.