Recenzije 4472 prikaza 06. prosinca 2018.

Najbolje stvari koje morate probati na adventu!

Gastro.hr
"Ne vjerujte recenzentima ispod 100 kila" riječi su urednika Gastro.hr-a koji je gripom platio prva dva dana testiranja hrane po zagrebačkim trgovim i ulicama te nakon toga to prepustio svom vjernom timu. Evo što smo finoga pojeli!

Dočekali smo i došašće, moglo bi i češće, svi su izašli u centar grada i svi se na kućicama žele obogatiti preko noći, a tu su i oni koji su izašli u grad napraviti najlajkaniji selfie! Uglavnom je kao i inače, parada pijanstva i kiča s većinski istim kobasama, kuhanim vinom i preskupim fritulama, ali ljudi - jednom u godini je predbožićno doba i treba se ići nasmijati i prošetati. U tu svrhu, cijeli tim Gastro.hr-a, Ribafish, Lidija, Karina i Damira, pripremio vam je osvrt na puno toga drugačijeg i najvažnije, onog što valja. Uživajte!

Advent u Klovićevim dvorima vjerojatno je najljepši dio ovogodišnje blagdanske priče Zagreba. Divan pogled na grad, miris kobasica i kiselog kupusa u zraku te pokoji posve drugačiji detalj na kućicama osvojili su nas već na prvu. Odmah smo se zaputili na najzanimljiviju kućicu i nismo se prevarili. Ovaj smo dio testiranja obavili s najpopularnijim domaćim blogerom Darkom Kontinom, pa je tako i on dao svoj sud.

 

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

 

Šašlik i kobasica od jelena, Rasputin, Klovićevi dvori, 35 kn i 25 kn

Kućica s ruskim specijalitetima Rasputin te ona koja nosi naziv Sarmagedon bili su, dakle, naša prva postaja. 

Od ruskih delicija isprobali smo Šašlik, posebno marinirano svinjsko meso na ražnjiću, a Darko se poželio i jelenje kobasice. Šašlik je bio genijalan! Sočno, slasno, dobro začinjeno meso prepuno finih sokova, nimalo nalik suhim ražnjićima koji se mogu pojesti u domaćim restoranima. Nakon Šašlika lizali smo prste, a onda je na red došla i rahla, nježno začinjena, ali sočna i fina kobasica od jelena koja je samo potvrdila kako Rusi zbilja znaju s hranom. Simpatične djevojke u kućici ponudile su nam i degustaciju kavijara. Darko je bio oduševljen, meni nije u potpunosti sjeo nakon mesnih delicija, ali u svakom slučaju, nešto je što vrijedi isprobati.

Šašlik smo platili 35 kuna, a kobasicu 25 kuna. Darkov komentar na rusku kućicu bio je: "Ne može biti bolja!"

Darko i Lidija
 

 | Author: Zvonimir Ferina Zvonimir Ferina

 | Author: Zvonimir Ferina Zvonimir Ferina

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

 

Sarma u pecivu, Sarmagedon, Klovićevi dvori, 34 kn

Sarmu u pecivu otkrili smo prošle godine, degustirali na ovogodišnjem Burger Festu, a sada se pojavila i na adventu. Ovaj genijalan izum na kućici Sarmagedon usavršili su do zadnje nijanse okusa. Porcije su bogate, sarma je pošteno paprena, a na kućici su nam otkrili i kako je pripremaju po starinskom bakinom receptu. Sarmi u pecivu dodali su i umak od hrena, a odlična vijest jest da ćete se od ovog sendviča definitivno najesti i još će vam ostati.

"Ogromna porcija, a sarma prefina, želim još nešto s ove kućice", bila je Darkova reakcija, a a ja sam se složila. Isprobali smo tako tu i gulaš pripremljen po receptu Steve Karapandže po cijeni od 36 kuna. Fantastično!

Na Klovićevim dvorima možete pronaći još i kobasice različitih oblika i okusa, tortille i quesadille, ali i sendvič od telećih obrazina na kućici Istra 100%. Nažalost, za vrijeme našeg obilaska sendviča nije bilo u ponudi, no svakako ćemo se vratiti provjeriti još koji put. Zvuči savršeno!

Darko i Lidija

 

 | Author: Gastro.hr Gastro.hr

 | Author: Zvonimir Ferina Zvonimir Ferina


Kobasica s raclette sirom, The Fat Santa, Strossmayerovo šetalište,  33 kn

Iako smo na prvu očekivali meko pecivo s kobasicom i tonom rastopljenog sira, dobili smo kobasicu prelivenu sirom i vruće krumpiriće. Sir je zamirisao čim smo preuzimali svoju porciju i, po mom skromnom mišljenju, totalno popravio okus kobasice. Iako se Darko baš i nije složio sa mnom, meni je ovo jelo odličan usputni zalogaj uz laganu šetnju oko kućica, a i nema kruha, pa možemo zamisliti da ne deblja. Ako volite sir, definitivno isprobati!

 | Author: Zvonimir Ferina Zvonimir Ferina

Tuna u tortilji, Barba, Strossmayerovo šetalište

U moru kobasica i krumpirića, pronašli smo i ovaj biser. Kućica Barba u ponudi ima gulaš od hobotnice koji je fantastičan, gust i pun okusa, ali za brzi zalogaj ipak smo odabrali svježu tunu u tortilji. Izdašna porcija, vruća i hrskava tortilja, fini umak i povrće sjajna su i posve drugačija kombinacija. Tortilju smo ponijeli sa sobom i, iako već poprilično siti, dovršili je putem do iduće lokacije.

"Tuna je super, odlično je začinjena i nije ubijen okus tune što mi je dosta važno", komentirao je Darko, a ja se složila.

Darko i Lidija
 

 | Author: Zvonimir Ferina Zvonimir Ferina

 | Author: Darko Kontin Darko Kontin


Dim sum, Lola Bar, Fuliranje, 39 kn

Jedan od favorita na ovogodišnjem Fuliranju definitivno je azijski dim sum s kućice Lola bara s Hvara. Dim sum je zapravo nešto poput kuhanih, mekih raviola punjenih svinjetinom, začinjenih istočnjačkim začinima. Sjajni okusi mesa mesa, pažljivo pripremljeno tijesto i porcija taman za oslastiti se na najbolji mogući način ono su što nas je posve osvojilo. Dim sum dolazi s posebnim umakom, a meni su se ovi zalogaji toliko svidjeli da kod prva dva umak nisam ni primijetila. Ovo ponavljam!

Lidija

 

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

 

Pileći i vege curry, Munchy, Fuliranje

Još jedan posve drugačija i zapravo poprilično genijalna ideja dolazi iz ogromne srebrne kućice na kotačima - Munchy. Vege i pileći curry odličan su ručak kada se s posla vraćate kući, a Fuliranje je baš negdje na putu. Sjajno začinjene, lagano spicy, ali izdašne porcije finog curryja zagrijat će vas na najbolji mogući način. Ocjena +5!

Lidija

 

 

Patka z mlincima, Garden Bar&Kitchen, Fuliranje, 48 kn 

Ovi su nas zalogaji čiste sreće i topline posebno veselili. Kuhinju chefa Palfija dobro poznajemo, pa smo jedva čekali isprobati i ovaj novi i poprilično zanimljiv specijalitet. Palfi je u kore od vučenog tijesta umotao sporo pečenu patku s reduciranim umakom od pečenja te kremom od krumpira i mladog luka, a zatim taj zimski burek, kako smo ga nazvali pri degustaciji, poslužio uz tri različita umaka - onaj od naranče, jabuke i harrise. Tijesto je sjajno, hrskavo i masno, baš kao mlinci koji ostanu viriti van posude kada ih u onom zadnjem naletu pripreme želite zapeći u pećnici. Patki bismo dodali još koje zrno soli, no ovo jelo definitivno bismo uvrstili u ovogodišnje favorite.

Darko, Lidija, Ribafish

 

Juha u kruhu, Bread Club, Fuliranje, 35 kn

Po cijeni od samo 35 kuna dobit ćete gustu juhu od piva i sira ili juhu od gljiva u prefinom kruhu od domaćeg kiselog tijesta. Ekipa Bread Cluba, osim medalje za simpatičnost, zaslužuje i onu za odličnu ideju i iste takve okuse juha. Naš favorit su najprije bili pivo i sir, a zatim su nas počastili i svojim keksićem sa slanim karamelom i tu smo zbilja pali. Meki i hrskavi u isto vrijeme, tope se u ustima, a slani karamel, koji također prodaju na svojoj kućici u preslatkim staklenkama, samo je dodatan plus u cijeloj kombinaciji. Želite li se omaknuti od kobasica, burgera i klasičnih peciva, ovo je kućica za vas. I nas.

Ribafish, Darko, Lidija

 

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić  | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

 

Kobasica od crne slavonske svinje, Meat the King i Kascheta, Fuliranje, 55 kn

Kobasica crne slavonske svinje pripremljena s Volim ljuto umacima, salsa verde umakom, relish od krastavaca i luka i cheddar umak umotani u tortilju genijalna su kombinacija za ljubitelje ljutog. U ovoj smo tortilji zbilja uživali. Kobasica je poprilično jaka, no ne pada teško na želudac, umaci i dodaci umjereni što kobasicu stavlja u prvi plan. Baš kako treba! Posebno nam se svidjelo što kobasica nije u komadu već u komadićima, nalik primjerice, mljevenom mesu, pa ostavlja dojam potpuno drugačijih adventskih zalogaja. +5!

Lidija i Ribafish
 

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

 

Gulaš, Good Food, Fuliranje, 40 kn

Gulaš s kućice Good Fooda bogat je sastojcima, meso je meko i raspada se pri svakom zalogaju, a ima i dovoljno povrća. Porcija je taman za najesti se, a cijena i više nego prihvatljiva. Mi zadovoljni!

Lidija i Ribafish

 | Author: Lidija Lončarić Lidija Lončarić

Fish and chips, Mangosta, Fuliranje, 37 kn

Slasna riba u tijestu i krumpirići s posebnim umakom genijalan su odgovor na more kobasica. Birati možete između veće i manje porcije, a riba je sočna, ne previše masna i dobro začinjena. Krumpirići fini, a umak lagan i stvoren za ovo jelo. Riba i krumpirići pripremaju se pred vama pa budite sigurni da ćete uživati u hrskavoj, svježe pripremljenoj ribi. Pohvale za ideju i izvedbu!

Lidija

 

 | Author: Zvonimir Ferina Zvonimir Ferina


Janjeći Vindaloo, Kansui ramen bar, Fuliranje, 45 kn

Chefa Vida Nikolića pamtimo po dobru još iz njegove ere u restoranu Time. Danas ga susrećemo na Fuliranju u kućici Kansui ramen bar gdje u suradnji s cateringom Majetić nam nudi pet jela, od kojih smo zapeli na dva: Tonkotsu ramen i janjeći vindaloo (gulaš). Ramen je sjajan, tust, zagasit, zemljan, sa sjajno tvrdom tjesteninom i briljantnim gljivama, ali jelo dana je ipak specijalitet koji su Portugalci davno donijeli u Indiju, a onda Indijci i Britanci dodatno modificirali.

 | Author: Ramen bar Ramen bar

Ovaj ljuti gulaš može doći i sa svinjetinom i piletinom, ali baš je janjetina po mišljenju chefa Nikolića bila ono naj. Temeljni zemljasti začini (kim, cimet, kurkuma) s octom umjesto portugalskog vina, stvaraju izvrstan dojam i stvarno zovu da probate ovaj specijalitet.

Gablec Beg

 | Author: Gablec Beg Gablec Beg


Tomahawk steak, Rešetka by Đurina Hiža, Europski trg, 350 kn

Tomahawk steak ljudi iz najpopularnijeg restorana Varaždinskih Toplica, Đurine hiže, nabavljaju s jednog OPG-a u Slavoniji čije nam ime ne žele odati. Radi se o baby beefu, vakuumiranom u vrećici. Težine su oko 850 grama do 1100 grama, a peku se isključivo medium, u Kamado grillu. Nude ga ili zasebno, ili u kombinaciji s Korlat vinima ili vinima iz domaće proizvodnje. Sjajna zabava za cijelu obitelj, ili tri gladna prijatelja/prijateljice željnih najboljeg komada mesa, a definitivno i fotografiranja!

Ribafish

 | Author: Nikola Božić Nikola Božić

La caja china, BarBaQ, Fuliranje, 63 kn

Kada su Kinezi koji su došli raditi željezničke pruge na Kubu ponijeli sa sobom ideju za ovaj specijalni način pripreme odojka, vrlo brzo su i Kubanci shvatili o kakvom je specijalitetu riječ. Drveni sanduk s metalnim punjenjem i rastrančiranim odojkom služi se uz kiseli kupus i restani krumpir s pancetom. Cijena je 63 kune, sve se radi na lokaciji i stalno je friško. Gudini (odojci, vlasnik Mojmir Žuvela je ipak s Korčule!) su teški 22 kg, peku se 3 do 4 sata trbuhom prema gore, a zatim sat kožom prema gore da se ista zapeče. Kožica je izuzetno hrskava a meso zadržava vlažnost pa iako izgleda kao base jumper u odijelu, ovakva delicija se ne propušta!

Ribafish

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

(Osso)buncek s kiselim zeljem i hrenom, Stara Preša, Zrinjevac, 25 kn

Neki ugostitelji šaraju s lokacijama, a neki su toliko naviknuli svoje stalne goste, da uopće ne razmišljaju kuda bi mogli ići i što probati. Jedni od tih pozitivnih „luđaka“ su svakako ljudi iz Stare preše, restorana i izletišta u Šenkovcu. Nezaustavljivi, uvijek nasmijani Stjepan poznat je po tome što u suradnji sa svojom MasterCheficom mamom Bibom uvijek iznenadi nekim domaćim jelom. Pa tako u Staroj preši ima sarmi, hrena, domaćih kobasa i ove godine specijalno rezan buncek a la osso bucco! Buncek klasično dobar, ali kiselo zelje je apsolutno najbolje ikad, dok za sam kraj Stjepan riba svježi domaći hren po vrhu. Za zaljubiti se!

Ribafish

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Njupalica, 5 do 12, Plato Matoš, 27 kn

Stalnim posjetiteljima zagrebačke gastronomske scene ime Martina Karabajića poznato je s više mjesta, podsjetimo se samo Maximiliana ili O'Hare, a ove je godine sa svojom ekipom zauzeo kućicu na platou kod Matoša gdje među ostalima predstavlja i vrhunsko napolitansko tijesto za pizzu, koje za promjenu – prži u ulju. Pogače su pristojne veličine, podsjećaju na talijanske (i dubrovačke) panzerotte, i teško se odlučiti jesu li bolje one s buncekom, rebricama i kiselim zeljem, ili klasične s rajčicom, sirom, bosiljkom, malo maslinova ulja i češnjaka, zajedničkog naziva – Njupalica. Savršeno tijesto, bogato punjenje i pogled na Zagreb. Divota! 

Lidiji i Darku ovo je jedan od favorita od svega isprobanog. Divno slano, taman odlično paše uz pivo ili toplo kuhano vino, bogato mesom, pa sve zajedno umotano u fino, hrskavo i nimalo masno, a prženo tijesto. Prefino!

Ribafish, Lidija i Darko

 | Author: Darko Kontin Darko Kontin

Time grah, Fuliranje, 40 kn

Jedna od kućica koja se stvarno vrhunski pripremila za dane Adventa, svakako je Time, zagrebački restoran koji je zauzeo svoje mjesto na Fuliranju. I inače je Fuliranje daleko najbitnije odredište za lutajuće gurmane (patka s mlincima u vučenom tijestu The Gardena, Ramen juha, veganski rižoti, kobase na milijun načina, goruća rum baba RougeMarina...), a četiri nova jela, među kojima dominira grah Trešnjevac kuhan s carskim mesom, lukom i avokadom uz dodatak vrhnja za osvježenje i ancho chili paprika za blagu pikantnost, kobasica sarma, thai kobasica i nebeski mekani bao buns – jednostavno se ne propuštaju ove godine. Još kad probate kuhana vina i ginove – bolje da odmah javite da kasnite...

Ribafish

 | Author: Time Time  | Author: Time Time


Submarine, winter burger, Fuliranje, 58 kn

Submarine ekipa ne prestaje s iznenađenjima i otvaranjima novih podružnica, a za ovu je prigodu pripremila Xmas burger koji, kako piše " osvaja svojom kremom od kestena i sušenim brusnicama, svježom rukolom, Special umakom te 100% domaće junetine iz prirodnog uzgoja." Dakle, čista šuma! Winter burger uz junetinu ima u sebi i suhe šljive dinstane u portu, dalmatinsku pancetu, crveni kupus i senf med umak. Ako želite klasiku s daškom nečeg novog, znate gdje trebate ići!

Ribafish

 | Author: Submarine Submarine  | Author: Submarine Submarine


Riblji ražnjić, Viška priča, Europski trg, 25 kn

Nije se lako odlučiti koji je specijalitet zanimljiviji za ovu lokaciju i doba godine, jer smo i ribu i pogaču naviknuli jesti – na moru. Upravo to daje na kvaliteti viškoj pogači, mekanoj, slasnoj i punoj slanih inćuna, luka i šalše od rajčice, kao i sendviču nazvanom – riblji ražnjić!

25 kuna za miris mora i miks fileta orade, luka i cherry rajčice na štapiću uz lokalne brutalne rakije i dvije vrste viškoga kuhanog vina. Malo fali nekog šuga, ali svejedno budi nostalgiju i zove na more...

Ribafish


 | Author: Viška priča Viška priča

 

Možda vas zanima... Advent u Petrićevoj ulici - Gastro Craft Street Špajza Možda vas zanima... Advent u Zagrebu: Saznajte koji nas je desert apsolutno oduševio Recenzije Možda vas zanima... Sticky toffee - najslađi topli kolač zagrebačkog Adventa Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.