Recenzije 08. siječnja 2024.

Vinske priče iz Vipavske doline, od velikih vinarija do boutique kušaonica

gastro postao gastro.24sata.hr
Za jednog vinoljupca bila su to tri dana za pamćenje! Nas nekoliko novinara i influencera iz Hrvatske početkom studenog posjetilo je vinorodnu i živopisnu Vipavu u Sloveniji, udaljenu oko dva sata vožnje od Zagreba. U ta tri dana obišli smo desetak vinskih podruma, a koliko smo vina kušali teško je prebrojati. No, "nepce je upamtilo" bukee autohtonih sorti zelena i pinele, ali i onih opće rasprostranjenih, prenosimo dojmove

Lijepo se voziti kroz brežuljkastu dolinu koju osim vinograda i voćnjaka krase i dvorci, crkve te tipična sela s kamenim kućama i uskim ulicama. Vipavska dolina smještena je između Jadranskog mora i visokih planina. Ima blagu klimu, pogodnu za voćarstvo i vinogradarstvo.

U Vipavi, ali i u Slovenije čak 75 posto vina su bijela, neki od vinara s kojima smo razgovarali otkrili su da su općenito posljednjih godina na njihovom domaćem, ali i svjetskom tržištu tražena laganija bijela vina kao i ona organska te pjenušci, dok za crnima vlada manji interes. Vipavski vinari dosta izvoze u Nizozemsku, ali  i u druge zemlje svijeta, no u Hrvatsku rijetko koji jer bi njihova vina kod nas zbog trošarina bila preskupa. Iznimka su vina obitelji Puklavec kod nas poznata pod etiketom Jeruzalem - Ormož. Neka od krasnih vina i pjenušaca nedostupnih kod nas, a koje smo probali u Sloveniji  mogu se naći već za desetak eura. Svake godine slovenska vina osvajaju sve više nagrada na međunarodnim natjecanjima. Dosta mlađih vinara s kojima smo razgovarali svoje znanje o vinima usavršava na Novom Zelandu i u Južnoafričkoj republici. Ako se zaputite na izlet u Vipavu u Turističkoj zajednici možete naći informacije o kušaonicama i degustirati sve što smo i mi.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Vina Puklavec - Jeruzalem Ormož

Naša prva vinska postaja bila su Vina obitelji Puklavec (Puklavec Family Wines) koja se uzgajaju na položaju Ljutomer - Ormož u regiji Podravlje još od 1935. godine. To je ujedno i prva od dvije velike vinarije koje smo posjetili, ostale su značajno manje. Obitelj surađuje s okolnim vinogradarima kako bi priskrbili dovoljne količine grožđa. Trenutno proizvode četiri milijuna litara što ih čini jednim od najvećih izvoznika vina u Sloveniji. Vina obitelji Puklavec nude razne brendove i sorte grožđa za različita tržišta i distribucijske kanale. Na međunarodnom tržištu dostupni su: puklavec & friends, Seven Numbers i Estate Selection.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

U Sloveniji i u Hrvatskoj, osim Seven Numbers i Estate Selection nude i dobro nam poznata i vina Jeruzalem Ormož. Prosječan urod po vinu iznosi dva kilograma, a svaki grozd još uvijek beru ručno. Očevu i djedovu viziju ispunjava i nastavlja Tatjana Puklavec, a rezultat su elegantna, dobro izbalansirana i izražajna vina. Više o Puklavec vinima potražite na društvenim mrežama FB Puklavec Family Wines i @puklavec_family_wines.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Ručak s pogledom u Taverni Kupljen Jeruzalem

Kad poželite fino jesti i piti u idiličnom ambijentu s fascinantnim pogledom na zelene brežuljke posjetite Tavernu Kupljen. Juha od gljiva koju poslužuju sa žgancima od heljde i vrhnjem najava je da s onim što dalje dolazi nećete biti ništa manje oduševljeni. Teletina i svinjetinu sa super ukusnom salatom i neodoljivim kruščićima, zadovoljit će i zahtjevnija nepca tvrde to moji suputnici Kasandra Draganić, Ribafish i Mile Butorac, a tu je i riba poslužena s ječmenom kašom.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Zaista sve odlično i zaokruženo vinima Kupljen. Za desert su nam poslužili neodoljivu (jer koliko god da ste se najeli ne možete joj odoljeti) prlešku gibanicu od sira s domaćim pekmezom. Ako poželite ostati možete iznajmiti i sobu s pogledom. Mjesto je odlično i za proslave. #tavernakupljenjeruzalem

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Ptujski podrum

Ptujski podrum nalazi se u centru šarmantnog Ptuja i to je ujedno najstariji i najnagrađivaniji vinski podrum u Sloveniji. Posjetitelji mogu vidjeti izložbeni podrum sa starim bačvama za vino i upečatljivu zbirku arhivskih vina. Godišnje proizvedu oko milijun litara vina, od čega je 85 posto bijelih sorti.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Svaku berbu karakterizira samo zdravo i pažljivo odabrano grožđe visoke kvalitete koje se bere ručno. Najpoznatiji brendovi Ptujskih podruma su Pullus, Haložan i Pinky Chick.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

U supermarketima vina iz ptujske vinarije mogu se naći već za pet eura. Naravno, Ptujski podrumi imaju i ozbiljnija vina za koje treba izdvojiti znatno više novca. Vina u Ptuju predstavio nam je enolog koji je o vinima učio na Novom Zelendu. @ptujskaklet.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Noćenje na imanju Rouna

Imanje Rouna okruženo je zelenom prirodom sa svih strana i udaljeno od sela Slap oko kilometar. Naziv imanja (Rouna) potječe još iz vremena austrougarskog popisa stanovništva, 1765. godine. U katastru je zabilježen naziv Rouna (ravno), koji je sačuvan do danas. Ostali vinari iz kraja s pravom Vinariju Rouna nazivaju Toskanom, budući da se nalazi na brijegu okružena vinogradima.

Podrum s kušaonicom uređen je u stilu tradicionalnih vipavskih podruma. Na imanju možete i odsjesti u sobama i apartmanima koji su vrlo prostrani. Domaćin nas je zaista lijepo ugostio u svom podrumu i razgovarao s nama do dugo u noć. Tu smo prvi put kušali i autohtone sorte zelen i pinelu, a večer smo završili domaćinovim vinjakom! @rouna _wines FB Rouna Wines.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Vina Marc, Slap

OPG Marc nalazi se u "najzelenijem selu na svijetu" - Slap. Na gospodarstvo smo došli u devet ujutro, ipak pomalo umorni od prethodnog dana, ali brzo smo živnuli. Degustaciju smo počeli s osvježavajućim pet nat pjenušcem od sorte zelen. A onda je uslijedilo oduševljenje Marcovom pinelom koja je kao sorta izraženijih nota od zeleni. Jako nam se svidjela Marcova pinela jer je iznimno blaga, a sadržajna okusom i mirisom.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

"Izuzetno smo ponosni na našu Pinelu iz 2019. koja je nagrađena Platinum medaljom na prestižnom natjecanju London DecanterWWA. To je dokaz da dobro i promišljeno radimo i daje nam poticaj i snagu da i ubuduće radimo dobro. Ujedno, ovo priznanje donosi visoku razinu odgovornosti i razinu kvalitete koju ćemo i dalje održavati kako biste i dalje mogli uživati u vrhunskim vinima Marc", rekao je prilikom degustacije mladi vinar Marc. @zt_trg_vipava

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Vina Krapež

Na Gospodarstvu vina Krapež probali smo organska bijela i crna vina. Sva vina koja smo kušali su dobra, ali Cabernet franc se izdvojio od ostalih i za preporuku je. Obitelj je 2020. godine započela proces restrukturiranja te su 2023. godine dobili certifikat za ekološku proizvodnju.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

"Prepoznatljivost naših vina rezultat je posebnih prirodnih karakteristika, poput mikroklime i tla, oplemenjeno dosljednim radom u vinogradu i podrumu, gdje se osjeća briga za prirodu. Korištenje iskustva naših predaka i vlastito znanje daje vinima poseban karakter koji se očituje u snažnoj strukturi i mineralnosti. Nastavljamo tradiciju proizvodnje vipavskih vina, fermentacije su spontane, traju od pet do sedam dana, vina dozrijevaju u hrastovim i bagremovim bačvama, bez pročišćavanja i filtracije s niskim udjelom sulfita", rekao je o svojim vinima gospodin Krapež.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Vina Batič

U selu Šempas nalazi se podrum i obiteljska kuća Batič. Primili su nas u dnevnom boravku jer kako je rekao karizmatični vinar Miha Batič, dok su drugi ulagali u kušaonice, oni ulažu u zemlju i vino. Vina Batič nema u vinotekama robnih kuća, proizvode isključivo vina više kvalitete. Mogu se kušati u restoranima i wine barovima. Entuzijazam, ljubav i filozofija Mihe Batiča prema vinu očarava i osvaja gotovo jednako kao i njegova vina dotjerana do savršenstva.

 | Author: Kasandra Draganić foto: Kasandra Draganić

"U svaku bocu Batiča uloženo je puno ljubavi i truda u želji da vina odražavaju vipavski kraj u najčišćem obliku. Kreacija su iz vlastitog biodinamički uzgojenog grožđa. Uzgajamo 225.000 trsova na 45 hektara, od čega godišnje proizvedemo oko 75.000 litara vina". Tri su osnovne linije Batič vina: Classic, Selection i Angel. Četvrta linija Marlon od nešpricanog grožđa najavljuje budući smjer Batičevog vinarstva.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Kod Batiča smo kušali i neka starija vina, a počeli smo s roseom 2009. i 2022., kušali smo i Angel Rosso iz 2006. Ono što me kao nekoga tko nije ljubitelj prirodnih bijelih vina (ne odgovara mi njihov miris ni mutna boja) posebno fasciniralo kod Batiča je što on radi prirodna bijela vina koja su izgledom i mirisom jednaka kao konvencionalna!

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Vinarija TILIA Estate

Vinarija TILIA Estate carstvo je crnog pinota. Sama vinarija kao i pejzaž na koji puca pogled s terase pojačavaju dojam samih vina. Pokretač vinarije Matjaž Lemut, priznati enolog svojom osobnom pričom, ali i pričom o crnom pinotu posjet vinariji TILIA  čini posebnim iskustvom. Pokvarili bismo vam možda neki od budućih izleta u Vipavu, ako bismo ovdje ispričali Lemutovu priču o crnom pinotu, ali dovoljno je podsjetiti da proizvodnja crnog pinota enolozima općenito predstavlja jednu od najvećih zagonetki, a naš domaćin se najviše posvetio upravo toj sorti.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Prošle godine, povodom 25. obljetnice postojanja, TILIA estate pripremila je iznenađenje za vinoljupce - rose pjenušac EL- Emperor of Love, bez dodanog sumpora.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Wina Štrancar

Na gospodarstvu Vina Štrancar dočekala nas je ljubazna gazdarica i ugostila nas u ustakljenoj prostoriji s velikim kaminom i pogledom na pomno uređen vrt s bazenom. Na gospodarstvu Štrancar imaju i sobe te je cijeli prostor kao stvoren za neke dobro ugođene proslave uz naravno vina Štrancar.

 | Author:

Na kraju druženja simpatična gazdarica, pozdravila nas je uz izreku: "Dan bez vina je kao dan bez sunca". 

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Tončevi, spavanje na kraju svijeta

Pedrovo je idilično selo okruženo prirodom za koje kažu da je na kraju svijeta jer je donekle odsječeno od civilizacije, ali postoje i još neke lokalne priče koje biste mogli osobno čuti, ako se odlučiti tamo provesti vikend. Selo ima dvadesetak stanovnika, a nas je ugostila obitelj Tončevi na svom ekološko turističkom imanju, lijepo uređenom uglavnom recikliranim namještajem, šarmantnim detaljima i komforom koji većina treba ma koliko se neki kleli u svoju ljubav prema prirodi i minimalizmu.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Na imanju uzgajaju koze burske pasmine, kuniće i kokoši, proizvode vina (teran i malvaziju), uzgajaju voće, povrće i ljekovito bilje.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

A što možete raditi kod Tončevih, objasnili su ljubazni domaćini: "Nudimo doručak, ručkove i večere za naše goste i slučajne prolaznike. Trudimo se pripremati i nuditi uglavnom domaću hranu koju sami uzgojimo odnosno kupujemo od domaćih uzgajivača. U miru i tišini razmazit ćemo vas izvrsnom domaćom hranom i vrhunskim vinima. Opustit ćete se u šetnji netaknutom prirodom, vožnji biciklom u obližnjoj okolici ili jednostavno ležanju uz bazen ili grijanju u sauni. Ovdje je lijepo u bilo koje doba godine. Dođite i uvjerite se!" @farm_stay_toncevi

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Vina Colja

Novi dan, nova vinarija. Vinarija Colja nalazi se u Braniškoj dolini, neposredno uz glavnu cestu Sežana - Nova Gorica, u zaseoku Steske. U vinogradima Colje zasađeno je 60 % bijelih i 40 % crvenih sorti grožđa. Proizvode bijela vina: malvaziju, sauvignon, chardonnay, autohtone sorte zelen, pinelu, rebulu, od crnih vina: cabernet sauvignon, merlot.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Za posebne i svečane događaje pjenušac Carmi proizvodi se po klasičnoj metodi. Probali smo pet, šest vina i zaista su sva odlične kvalitete. Imaju i novi, moderno opremljen kameni vinski podrum te kušaonicu za 50 osoba u kojoj uz prethodnu najavu organiziraju stručno vodstvo po podrumu i degustaciju.

 | Author:

Ulja Ronki

Predah od vina napravili smo kod kako smo čuli iz pouzdanih izvora (od Goge i Milana iz MGM Media Optima agencije)  najstrastvenijih maslinara u Vipavskoj dolini, obitelji Ronki. U njihovoj kušaonici smo probali maslinova ulja belica, lichino i cuve te ulja s dodacima i svako ostvlja dojam i to jako dobar!

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

"U masliniku posađenom 2004. godine, danas raste 300 stabala maslina. Kao specijalitet kuće nudimo degustaciju i kupnju kruha iz krušne peći, pripremljenog na tradicionalan način. Za lijepog vremena rado pozivamo goste da posjetite maslinik i kušaju kruh i ulje među maslinama. Gosti nam se također mogu pridružiti u branju maslina", rekao je gospodin Ronki o kvaliteti čijeg ulja svjedoče i brojne nagrade koje smo imali priliku vidjeti.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Gostilna Krhne, Vipava

U mjestu Vipava gdje se nalazi i Turistička zajednica i gdje na jednom mjestu imate priliku kupiti sva vina koja smo do sada spomenuli, možete se informirati i o rasporedu degustacija u pojedinim vinarijama. Ako ogladnite i poželite uživati u profinjenim zalogajima koji odražavaju duh Vipavske doline svratite u Restoran Krhne. Da te ukusne zalogaje u Gostilni Krhne prate i najbolja vina vipavskog kraja suvišno je napominjati. Ambijent restorana je ugodan i nenametljiv.

 

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić  | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Vina Benčina, Lože

I kako se ono kaže "finis coronat opus ili konac djelo krasi" tako i mi dospjesmo na našu posljednju vinsku postaju kod Dušana Benčine u malom selu Lože. Supružnici Benčina dočekali su nas spektakularno u svom dvorištu gdje imaju fontanu iz koje teče vino i poslužili nas svojim pjenušcima i zalogajčićima koje je pripravila gospođa Benčina. Zatim smo krenuli u posjet podrumu koji je oličenje urednosti i preciznosti. I taman kad pomislite da je kraj bačvama, opet dođete do zavoja nakon kojeg se nastavlja podrum (želim reći da je zaista velik), a završava u prostranoj kušaonici.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

U vinogradima Benčina je 2/3 bijelih sorti grožđa, od kojih je najviše sauvignona, zatim žutog muškata, chardonnaya i zeleni, a od crnih su crni pinot, barbera, refošk, cabernet sauvignon i merlot. Svaka sorta se posebno vinificira, također prema svom položaju.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Vodeća crna vina su Pinot Noir i Opus Bonum. Crni pinot Benčina je zaista izniman i vrlo ugodan za piti, ako budete imali priliku probajte! Vina Benčina postižu izvrsne rezultate kako na stranom tako i na domaćem terenu. (Vino Slovenija - Gornja Radgona, Decanter-London, Beč...) Ako gospodin Benčina i svoj vinjak pošalje na neko natjecanje vrlo moguće da će i za njega osvojiti nagradu.

 | Author: Kristina Gaćarić foto: Kristina Gaćarić

Živjeli!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.