Recenzije 26. travnja 2022.

Vinske večeri u Mr. Moo ne smiješ propustiti

foto: Anita Mihalak
gastro postao gastro.24sata.hr
Omiljeni zagrebački fine dining restoran Mr. Moo pripremio je vinsku večer u suradnji s vinarijom Kos, a zašto već iduću trebaš dodati u kalendar, saznaj u nastavku

Mr. Moo fine dining restoran u Zagrebu već nas je oduševio svojim sezonskim degustacijskim menijima i rado im se vraćamo kada uz odličnu hranu želimo i dozu gastro zabave i iznenađenja. Da večer provedena na adresi Tkalčićeva 84 može biti još zabavnija pokazali su nam na vinskoj večeri koju su organizirali s poznatom domaćom vinarijom Kos. Dok je za gastro specijalitete kao i uvijek zadužena vrhunska chefica Ivana Antolković, sljubljivanje vina vinarije Kos i Mr. Moo delicija savršeno je odradio gospodin Predrag Čavić, nagrađivani sommelier. 

 | Author: Anita Mihalak Karlo Kos i pjenušavo vino Anita foto: Anita Mihalak

Ova večer puna finih okusa i vrhunskog vina započela je čašicom pjenušavog vina Anita. Nježna aroma i svježina praćena savršenom dozom mjehurića odmah je postavila visoke standarde za cijelu večer. Uz pjenušavo vino poslužili su nam i nekoliko zanimljivih informacija o samoj vinariji, tradiciji, ali i kako su odabrana vina u ponudi našla sasvim slučajno, no na kraju im donijela veliki uspjeh. 

Došlo je vrijeme i za prve zalogaje, a kako bolje započeti večeru nego uz tartar kovača sa žutom dinjom. Uz ovo slasno jelo u kojem smo guštali u svakom zalogaju ispijali smo Kraljevinu, vino koje se radi od autohtone sorte zelinskog kraja. Radi se o vinu s nešto manjim udjelom alkohola koje ima blago citrusnu notu, a kao savršen balans ovom zelenkastom vinu došao je gel od ruže poslužen na ribi. Za dozu hrskavosti poslužen je i čips od batata koji smo s užitkom grickali uz svaki zalogaj.

 | Author: Anita Mihalak Tartar kovača sa žutom dinjom i Kos Kraljevina foto: Anita Mihalak

Nakon guštanja u harmoniji okusa kovača i vina Kraljevina, na red je došao rižoto od ananasa, šipka i svježe mente. Gospodin Čavić je uz ovo pravo proljetno jelo upario vino jednako bogato voćnim aromama. Kerner, još jedna sorta koja dobro uspijeva u zelinskom kraju, već na prvi gutljaj daje nam do znanja da se radi o pitkom vinu koje bismo rado poslužili na ljetnim druženjima. Upravo su takvi i okusi slatkastog rižota koje je pripremila chefica Antolković. Rižoto u Mr. Moo smo već isprobali u nekoliko izdanja, a moramo priznati da nam je ovaj voćni jedan od najdražih uz onaj od vrganja i cikle. 

 | Author: Anita Mihalak Gospodin Predrag Čavić, Kos Kerner i rižoto od ananasa, šipka i svježe mente foto: Anita Mihalak

Volimo u Mr. Moo rado pojesti i kvalitetan komad domaćeg mesa, a iduća dva slijeda opravdali su i zašto. Prva je na redu bila teletina s celerom i jabukom koja je s tanjura nestala u rekordom roku. Savršeno pečeno meso i osvježavajuću kremu zaokružio je Kos Rizling, ali i jedna zanimljiva anegdota koju su prepričali Karlo i Helena Kos, brat i sestra koji ponosno preuzimaju obiteljski posao s dugom tradicijom. Naime, njihov djed pri sadnji vinograda naručio je sadnice graševine, no kada su sadnice izrasle i dale plodove, shvatio je da su mu prodane krive sadnice te da se u vinogradu nalazi značajna količina rizlinga. Možda je sorta u vinograd došla slučajno, ali ono što su od grozdova napravili nikako nije slučajnost. Tako je nastao Rajnski rizling vinarije Kos koji je višestruko nagrađivan te i danas miljenik ljubitelja vina. 

 | Author: Anita Mihalak Teletina s celerom i jabukom i Kos Rizling foto: Anita Mihalak

O drugom mesom slijedu, moramo priznati, maštamo skoro svaki dan, a radi se o crnoj slavonskoj svinji s kremom od smokve i kroketićima od cvjetače. Meso domaće svinje prošarano je masnoćom koja mu daje gotovo kremastu teksturu i čini svaki zalogaj neodoljivim. Sve skupa se jednostavno topilo u ustima, a još kada nam profesionalno osoblje posluži Kos Crni Pinot kao idealan gutljaj vina, dobili smo jelo koje nećemo moći tako skoro zaboraviti. 

 | Author: Anita Mihalak Crna slavonska svinja s kremom od smokve i kroketićima od cvjetače te Kos Crni Pinot foto: Anita Mihalak

Za kraj ove zabavne večeri došao je i zabavan desert koji znamo i obožavamo - staklena cheesecake kugla. Probiti slatku kupolu žlicom svaki put je jednako zabavno kao i prvi, baš kao i okusi koje čuva. Prekrasne okuse čuva i pjenušac Rosula vinarije Kos, a njegova neodoljivo ružičasta boja čini ga još primamljivijim. 

 | Author: Anita Mihalak Staklena cheesecake kugla i pjenušac Kos Rosula foto: Anita Mihalak

Konceptom vinskih večeri kako ih rade u Mr. Moo restoranu smo oduševljeni, dijelom zbog fine hrane koja dolazi iz kuhinje chefice Antolković, a dijelom zbog znatiželje što će nam to novo odabrati i poslužiti gospodin Čavić. Ako si u potrazi za zabavnim i ukusnim gastro iskustvom i želiš naučiti nešto više o vinima i njihovoj povijesti, svakako obrati pažnju na Instagram ili Facebook profil restorana Mr. Moo gdje ćeš saznati sve novosti o budućim vinskim večerima. Svakako ćeš dobiti iskustvo za pamćenje! 

Možda vas zanima... Mr. Moo: Isprobali smo dva menija u restoranu o kojem svi pričaju Recenzije Možda vas zanima... Posjetili smo novootvoreni Mr Moo! Znamo zašto ćeš poželjeti doći na ručak... Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.