Recenzije 17. srpnja 2017.

Pijmo autohtono: Vrhunski škrlet Ilovčak

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Škrlet ili Ovnek žuti prvi se put spominje 1854., a o njemu je pisao 1856. godine gospodin Vukotinović u spisu „Trsovi Hrvatske“ spominjući nazive Kanigl gruner, Ovnek, Osukač ili Maslec. Profesorica Marija Vukelić spojila je Škrlet Ilovčak s lokalnom hranom i napravila sjajnu feštu Uu vinogradu Ilovčak u blizini Kutine...

Abeceda finih zalogaja pod vodstvom profesorice Marije Vukelić svoju je zadnju radionicu sljubljivanja vina i sireva preselila u Moslavinu, konkretno, u prekrasnu klet u vlasništvu vinarije Ilovčak. Ondje nas je uz četiri vrste domaćih vina, čekala i hrana s kojom su ista trebala biti spojena.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Sami vinogradi Ilovčak smješteni su na obroncima Moslavačke gore uz rijeku Ilovu, trsovi rastu na 240 metara nadmorske visine isključivo južnih padina, a pokrivaju površinu od ukupno šest hektara vinograda. Peta je to već generacija vinogradara na parcelama koje datiraju iz sredine 19. stoljeća, najzastupljenija je sorta škrlet, a slijede graševina, pinot bijeli i cabernet sauvignon.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Škrlet je bijela sorta grožđa nepoznata podrijetla, a budući da je karakteristična za sjeverozapadnu Hrvatsku – najviše Moslavinu, vlada mišljenje da otuda i potječe. "Ovnek žuti" je inače staro ime škrleta koje je dobio jer mu grozd izgleda poput ovnove glave.

Francuska Možda vas zanima... Abeceda finih zalogaja: FRANKOVKA & FRANCUSKI SIR @ French Store None

Vina i sirevi oduvijek se vole, a vinar Sven Đozo i Marija su ih spojili još s voćem te ponekim tajnim dodatkom. Uz degustaciju, malo smo se vinski educirali, vrtili smo čašu, gledali boje vina, njuškali, prepoznavali arome, kušali - i izvrsno se družili!

Menu Klet Ilovčak:

Rosé 2016 & mozzarella u seksi salati sa smokvama
Svježina vina zanimljivo se spajala sa slano-slatkom kombinacijom u kojoj je prednjačila slasna aromatična smokva koja raste doslovno - iznad naših glava.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Škrlet 2016 & škripavac s kruškama
Kako vino večeri i samo miriši po zelenim jabukama i kruškama, gotovo da nije moglo biti bolje kombinacije.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Graševina sur lie 2015 & kozji sir s marelicama
Vanilija iz graševine sjajno je zaoblila mirisne domaće marelica, a lokalni kozji sir je čista sreća - pogotovo ako ne volite prearomatične Francuze...

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen


Cabernet sauvignon 2015 & camembert s borovnicama + Cabernet sauvignon 2015 & macarons od borovnica
Jedino crno vino i najveće iznenađenje, pogotovo u kombinaciji s netom ubranim kupinama iz susjedstva.

Francuski i vino Možda vas zanima... Francuski i vino: Abeceda francuskog jezika za gurmane - Bordeaux vs Bourgogne None



Još jednom smo se uvjerili da projekt Abeceda finih zalogaja itekako ima smisla, i divno educira te pokreće na razmišljanje i raspravu. A otkrili smo i sjajnu malu vinariju, divne ljude i sortu o kojoj će se još puno čuti. Živio škrlet!


 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Škrlet Ilovčak, 2015, vrhunsko suho vino
Nježno je žute boje sa zelenkastim odsjajem. Miriši po zelenim jabukama i ne previše zrelim kruškama. Po žutim šljivama. Mineralnost i svježina dolaze uz travnate note, dopadljivost donosi miris bijelog poljskog cvijeta. Kad ga se malo dulje vrti i zavrti, čak dašak petroleja. Nenapadno, ugodno. U ustima suho, živahno i svježe. Nježna gorčina pridonosi slasnosti i trajnosti. Harmonično, lagano, pitko.

Cijena u podrumu : 35kn + PDV.


Više o vinariji Ilovčak: https://www.facebook.com/VinaIlovcakMoslavina/

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.