Recenzije 06. veljače 2018.

Završili pjenušci, ali dolaze malvazije!

foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Tek što je završio Salon pjenušavih vina s kojeg donosimo izvještaj, Vinistra će sljedećeg ponedjeljka, 12. veljače, u zagrebačkom hotelu Esplanade tradicionalno predstaviti malvazije iz 2017. Istrijanima će se ove godine pridružiti nekoliko proizvođača žlahtine i autohtonih sorti Bregovite Hrvatske

Kušanje vina aktualne berbe početkom godine poznata je tradicija u Francuskoj, a poslovični Istrijani taj su lijepi i za vinsku scenu praktični običaj uveli u Hrvatsku. Već sedam godina na najvećem domaćem tržištu vina – onom zagrebačkom, svake veljače predstavljaju se najnovije malvazije. Kada su već preuzeli formu, Istrijani su zadržali i naziv. Tako je i zagrebačka vinska manifestacija dobila ime En primeur i baš poput francuske predstavlja aktualnu berbu koja je još u bačvama, pa je kupci kušaju u ranoj fazi i investiraju u vina koja im se svide.

 | Author: Promo foto: Promo

Ovogodišnji En primeur održat će se 12. veljače u zagrebačkom hotelu Esplanade. Smaragdna dvorana jednog od najpoznatijih zagrebačkih hotela pokazala se punim pogotkom. Daje onu dozu luksuza i prestiža koju malvazija i zaslužuje.

„Tradicionalno, od 13 do 16 sati degustacija je rezervirana isključivo za profesionalce - ugostitelje, sommeliere, vlasnike vinoteka i one čiji je posao vezan uz vino, a od 16 do 19 sati u aktualnoj berbi moći će uživati šira javnost. Iako je ulaz slobodan moguć je jedino uz pozivnicu ili prethodnu prijavu na web stranicu Vinistre“, istaknuo je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre - udruge vinara i vinogradara Istre, koja je uz Udruženje vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori organizator manifestacije.

Iz Istre se očekuje oko 57 proizvođača malvazija, proizvođači istarskih sireva - Latus i Špin, maslinovog ulja – OL Istria, a njima će se ove godine priključiti nekoliko proizvođača žlahtine i dvadesetak proizvođača autohtonih sorti Bregovite Hrvatske.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Zagreb zasvjetlucao mjehurićima i dobrom energijom!

U srcu Zagreba, u hotelu Dubrovnik, 2.2.2018. održan je 2. Salon pjenušavih vina Zagreb zablistavši mjehurićima s prvim ovogodišnjim zagrebačkim pahuljicama. Snijeg nije omeo ni izlagače ni brojne posjetitelje da dođu uživati u izvrsnim domaćim i stranim pjenušcima, a dobra energija i radost na licima vidjela se na svakom koraku.

Nakon prošlogodišnje veoma uspješne premijere Salona pjenušavih vina Zagreb, veza Zagreba i Ljubljane postala je još čvršća i uspješnija, stoga su organizatori odlučili ustanoviti međunarodnu mrežu salona pjenušavih vina »Salon of Sparkling Wines« koja će se širiti (prvenstveno po regiji) i povezati prijestolnice putem pjenušavih vina. Prvi salon iz mreže »Salon of Sparkling Wines« je bio 2. Salon pjenušavih vina Zagreb koji je otvorio novu zagrebačku vinsku sezonu; dva tjedna kasnije, u petak 16.2.2018., 5. Salon penečih vin Ljubljana otvorit će sezonu ljubljanskih vinskih događanja.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

2. Salon pjenušavih vina Zagreb ponovno je pokazao je da brojna zagrebačka publika voli pjenušce i rado proširuje svoje vinske vidike. Privukao je oko 500 posjetitelja, istinskih ljubitelja pjenušaca i pedesetak novinara koji su mogli kušati pjenušce 39 izlagača. Izlagači su bili iznimno zadovoljni primijetivši »novu publiku«, onu koja prepoznaje novitete na tržištu, uz kušanje postavlja dodatna pitanja i želi – kupiti pjenušac koji im se sviđa. Uz pjenušce, organizatori su svojim gostima ponudili i nekoliko prigodnih zalogaja koje je pripremila kuhinja hotela Dubrovnik u posebnom dijelu salona.

Salon je otvorila veleposlanica Republike Slovenije, Nj. E. dr. Smiljana Knez ukazavši na važnost ovakvih događaja za dobre gospodarske i prijateljske odnose dviju država koje Veleposlanstvo podržava. Na samom početku proglašeni su i najbolji pjenušci salona, nakon zajedničkog ocjenjivanja održanog u Ljubljani, na kojemu su ocjenjivale dvije miješane hrvatsko-slovenske komisije. Pobjednicima je priznanja podijelio mr. sc. Franjo Francem, dopredsjednik Hrvatskog sommelier kluba.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen


Priznanja za najviše ocijenjena vina 2. Salona pjenušavih vina Zagreb podijeljena su u dvije kategorije:

Bijela, pjenušava vina:
- 1. mjesto: Radgonske gorice d. d., Zlata radgonska penina Ciconia, 2007. ;
- 2. mjesto: Juve y Camps (d'Avgvsta Impex d.o.o.), Juve I Camps reserva de la familia, brut nature, 2012;
- 3. mjesto dijele: Vinogradništvo in vinarstvo ČARGA 1767, Donna Regina, brut nature, 2013, bijelo – i Istenič, No.1, nv ;

Ružičasta pjenušava vina:
- 1. mjesto: Vinogradništvo in vinarstvo ČARGA 1767, Donna Regina, brut, Rosé, 2013;
- 2. mjesto: OPG Željko Kos, Rosula, 2015, brut;
- 3. mjesto: Radgonske gorice d. d., Zlata radgonska penina, rosé, 2012

Na salonu je bilo 39 izlagača, većinom proizvođača pjenušaca iz Hrvatske i Slovenije, uz nekoliko stranih pjenušaca iz Italije, Španjolske, Francuske te biodinamičkih šampanjaca; ukupno su posjetitelji salona mogli su kušati preko 100 pjenušavih vina. Cilj salona promocija je pjenušaca, dizanje vinske kulture i praćenje (rasta) pjenušave scene regije uz degustacije i edukacije, pa su na salonu održane i tri besplatne radionice: jedna sa šampanjcima Legret, druga s najbolje ocijenjenim hrvatskim i slovenskim pjenušcima koju je vodio poznati sommelier Mario Meštrović, a na trećoj se igralo s čašama Staklane Rogaška uz vina Graben.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

»Salon je ponovno pokazao da Hrvatska i Slovenija imaju odlične vinare, vrhunske pjenušce te visoku razinu vinske kulture. Bio je to još jedan dokaz da su susreti na vrhu uspješni kada je vino tema susreta. Uživao sam u svakom trenutku.« - izjavio je Rado Stojanovič, direktor Radostnih prireditvi i oba Salona pjenušavih vina.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.