Mljeveno meso jako je zahvalna namirnica. Bez obzira na koje jelo se odlučite možete biti sigurni da će meso upiti sve sokove, arome, okuse i mirise začina i umaka koje koristite.
Umak čiju izradu morate savladati i kojega možete poslužiti na bezbroj različitih načina te umak koji nam odmah padne na pamet kada je u pitanju mljeveno meso. Umak bolognese vječni je klasik koji je kroz godine doživio mnoge verzije i preinake. Međutim, mi vam donosimo recept za ragu bolognese kojeg organizacija zadužena za očuvanje kulinarske baštine Italije smatra autentičnim, odnosno najbližim originalnoj verziji koja je kroz godine doživjela razne preinake.
Još jedno klasično jelo kada se na popisu namirnica nađe mljeveno meso sigurno su mesne okruglice. Kao i kod umaka bolognese postoje brojne verzije u kojima sočne loptice mesa upiju sve sokove i okuse umaka u kojem se krčkaju ili peku. Zato smo ih izdvojili nekoliko u različitim izvedbama, a prve su Mesne okruglice u umaku od rajčice. Isprobajte razne kombinacije i uživajte u vama omiljenim mesnim zalogajima.
Kako bi zaokružili prvu mini priču o nezaboravnim jelima morali smo u izbor staviti, prema mišljenu mnogih, kraljicu mljevenog mesa - Sarmu. O sarmi se sve zna. Svi koji su je pripremali imaju neku svoju tajnu za najbolji okus i teksturu, a mi vam otkrivamo trikove chefa Berislava Lackovića koji će vam pomoći da vaše jelo podignete na još višu razinu.
Razni složenci, poput musaka ili lazanja, otkrivaju sve draži mljevenog mesa. Dok meso otpušta svoje sokove, obogaćuje krumpire ili tjesteninu istodobno poprima okuse umaka u kojem pliva između redova složenca. Jednostavni za pripremu, jer zahtijevaju samo malo truda i vremena, složenci će postati vaš novi omiljeni način kuhanja i to ne samo mesa. Izdvojili smo recept za Složenac od mljevene puretine, tikvica i sira koji vam može biti osnova s kojom ćete eksperimentirati i u koju ćete dodavati i izmjenjivati najukusnije sastojke. Jelo koje također obavezno morate isprobati je Grčki složenac, tradicionalno jelo koje u grčkoj kuhinji ima jednak status kao što to imaju lazanje u talijanskoj.
A ono što vjerojatno ima jednak status u cijelom svijetu, sigurno niste zamišljali u ovakvoj verziji. Pizza s mljevenim mesom otkrit će vam potpuno drugačiju stranu talijanskog specijaliteta, ali i upotrebe mljevenog mesa u gastronomiji.
U ovoj varijanti palačinke više nikada nećete zamišljati samo kao ukusan desert. Bogato punjenje od mljevenog mesa obogaćenog aromama rajčice, luka, češnjaka, vina, origana, ružmarina i bosiljka otkriti će vam sve mirise Mediterana i priuštiti vam veliko gastronomsko zadovoljstvo čiju ćete tajnu otkriti u receptu za Palačinke s mljevenim mesom.
Još jedna rolica s kojom možete uživati u mljevenom mesu je Tortilja. Nešto drugačije teksture i obogaćena sezonskim povrćem privući će vas okusima i izgledom, koji ćete zaokružiti ako na vrh tortilje naribate sir. Ukusna goveđa pljeskavica jelo je koje ćete pripremiti u kratkom vremenu i koje će vas očarati punoćom okusa koju, kada se ispraksirate, možete mijenjati i prilagođavati ukusu.
Još jedno nezaboravno jelo koje nije uobičajeno na svakodnevnim menijima je Juha od kelja s mesnim okruglicama. Kada jednom isprobate ovu bogatu juhu, zaboraviti ćete na sve predrasude, ako ste ih uopće imali, o mljevenom mesu u juhi. Svi ljubitelji pikantnih jela sigurno svoju omiljenu verziju mljevenog mesa vide u receptu za Chili con carne. Jelo koje je osvojilo SAD savršeni je spoj mesa i graha u žestokoj kombinaciji sa chilijem.
Nešto nježnije pureće meso možete pripremiti kao hamburger, a začini i razno povrće po izboru otkrit će vam potencijal puretine koja će upiti sve arome sastojaka s kojom je pripremate i postat će odlično platno za isprobavanje raznih namirnica i stvaranje idealnog omjera okusa za najsočniji Pureći hamburger.
Ražnjići za gurmane, odnosno Mesne okruglice na štapiću najbolje će se spojiti sa slatko - kiselim umakom, a bit će gotove za samo 20 minuta. Još jedna verzija okruglica koju morate probati su Švedske mesne okruglice, a recept za njih podijelila je naša blogerica Tatjana Pasutović Klaić. I za kraj smo ostavili recept majstora jednostavne kuhinje, čija jela uvijek izvuku ono najbolje iz namirnica, Jamiea Olivera koji otkriva tajnu kako u samo 15 minuta pripremiti Janjeće okruglice, salatu i jogurt s harissom.
Što reći nego - pravac mesnica!