Najviše vas vesele deserti bez pečenja, jer nemate puno posla oko pripreme, a i znate da nećete potrošiti puno energije u domu koristeći pećnicu ili štednjak. Jeste li znali da i mali kućanski aparati mogu biti energetski učinkoviti poput velikih? Pametnim odabirom svojih pomagača u kuhinji također ćete smanjiti mjesečne troškove vašeg kućanstva! Donosimo recepte za deserte koji štede vrijeme i energiju!
Chia puding s bananama i datuljama
Chia sjemenke su idealne za doručak, ali mogu se jesti i kao desert nakon ručka ako ih pripremite u chia pudingu. Sadrže zdrave masti, vlakna, proteine i antioksidanse koji štite naše stanice. Vrlo su blagog okusa što ih čini dobrim dodatkom receptima. Mogu se jesti sirove, namočene u soku ili mlijeku ili dodati zobenim pahuljicama, pudingu, smoothiejima. Mi vam donosimo recept za chia puding!
Sastojci:
- 1 šalica bademovog ili zobenog mlijeka
- 1 banana
- 1 čajna žličica cimeta
- 1 čajna žlica lanenih sjemenki
- 2 otkoštene datulje
- jedna jušna žlica chia sjemenki
- šaka bobičastog voća ( može i smrznuto)
Postupak:
- Sve sastojke osim chia sjemenki ubacite u Gorenje blender i miksajte dok ne dobijete smjesu nalik pireu.
- Smjesu prelijete u posudu ili čašu te dodajte chia sjemenke i dobro promiješajte. Stavite u hladnjak na nekoliko sati, najbolje da stoji cijelu noć.
- Ujutro izvadite iz hladnjaka, promiješajte i po vrhu dodajte malo bobičastog voća po želji koje ste prethodno odmrznuli.
Snickers čokoladne pločice
Čokolada i kikiriki su baš savršen par, a rijetko tko može odoljeti Snickers čokoladnim pločicama iz kućne radinosti. Svima nam stvarno dobro dođe kad nešto ne moramo peći, kao što je to slučaj s ovim Snickers pločicama! Najbolje ih je napraviti dan prije nego ih mislite konzumirate, jer trebaju stajati u hladnjaku barem četiri sata.
Sastojci:
Za pločice:
- 1 šalica prirodnog slanog maslaca od kikirikija
- ¼ šalice javorovog sirupa
- ½ šalice zobenog brašna
- ¼ šalice mljevenog lana
Za preljev:
- ¾ šalice komadića čokolade
- 2 žlice prirodnog slanog maslaca od kikirikija
Postupak:
- Obložite posudu za pečenje 20x20 cm papirom za pečenje. Pomiješajte sve sastojke za pločicu u zdjeli i miješajte dok ne postane glatko. Smjesu ravnomjerno utisnite u obloženu posudu.
- Napravite preljev tako da u malu zdjelu stavite komadiće čokolade i maslac od kikirikija.
- Stavite u mikrovalnu pećnicu Gorenje na dvaput po 30 sekundi, te nakon svakog grijanja promiješajte. Prelijte čokoladom smjesu za pločice i gumenom lopaticom zagladite. Vrh možete posuti sa soli u listićima.
- Stavite u hladnjak na četiri sata ili preko noći. Kad se stvrdne, narežite ploške.
Važno je znati da i prilikom korištenja malih kućanskih aparata poput miksera, blendera, multipraktika, kuhala za vodu, mikrovalne pećnice ili sjeckalice možete uštedjeti energiju u svom domu ako se odlučite za Gorenje aparate – koji istovremeno štede energiju i novac. Mali kućanski aparati Gorenje osiguravaju vam veću energetsku učinkovitost, a time i manju potrošnju energije u domu.
Pametan odabir malih kućanskih uređaja može pomoći i vašem kućanstvu da povećate uštedu energije i time minimizirate svoje troškove. Gorenje želi svojim kupcima osigurati visokokvalitetne, energetski učinkovite male kućanske aparate kako bi vam život učinili lakšim, učinkovitijim i održivijim.