Recepti Recepti za dobar start 22. ožujka 2023.

2 ukusna deserta za koja ne morate paliti pećnicu

Recepti bez pečenja
Najviše vas vesele deserti bez pečenja, jer nemate puno posla oko pripreme? foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Svima nam je ponekad potreban brz i fin desert koji će oduševiti naše goste i ukućane. Ako pritom ne moramo paliti pećnicu, još i bolje! Donosimo vam prefine recepte: za chia puding s bananama i datuljama i čokoladne pločice od samo 5 sastojaka bez pečenja.

Najviše vas vesele deserti bez pečenja, jer nemate puno posla oko pripreme, a i znate da nećete potrošiti puno energije u domu koristeći pećnicu ili štednjak. Jeste li znali da i mali kućanski aparati mogu biti energetski učinkoviti poput velikih? Pametnim odabirom svojih pomagača u kuhinji također ćete smanjiti mjesečne troškove vašeg kućanstva! Donosimo recepte za deserte koji štede vrijeme i energiju!

Chia puding s bananama i datuljama

Chia sjemenke su idealne za doručak, ali mogu se jesti i kao desert nakon ručka ako ih pripremite u chia pudingu. Sadrže zdrave masti, vlakna, proteine i antioksidanse koji štite naše stanice. Vrlo su blagog okusa što ih čini dobrim dodatkom receptima. Mogu se jesti sirove, namočene u soku ili mlijeku ili dodati zobenim pahuljicama, pudingu, smoothiejima. Mi vam donosimo recept za chia puding!

 | Author: Micheile Henderson/Unsplash foto: Micheile Henderson/Unsplash

Sastojci:

  • 1 šalica bademovog ili zobenog mlijeka
  • 1 banana
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 1 čajna žlica lanenih sjemenki
  • 2 otkoštene datulje
  • jedna jušna žlica chia sjemenki
  • šaka bobičastog voća ( može i smrznuto)

Postupak:

  • Sve sastojke osim chia sjemenki ubacite u Gorenje blender i miksajte dok ne dobijete smjesu nalik pireu.
  • Smjesu prelijete u posudu ili čašu te dodajte chia sjemenke i dobro promiješajte. Stavite u hladnjak na nekoliko sati, najbolje da stoji cijelu noć.
  • Ujutro izvadite iz hladnjaka, promiješajte i po vrhu dodajte malo bobičastog voća po želji koje ste prethodno odmrznuli.

Snickers čokoladne pločice

Čokolada i kikiriki su baš savršen par, a rijetko tko može odoljeti Snickers čokoladnim pločicama iz kućne radinosti. Svima nam stvarno dobro dođe kad nešto ne moramo peći, kao što je to slučaj s ovim Snickers pločicama! Najbolje ih je napraviti dan prije nego ih mislite konzumirate, jer trebaju stajati u hladnjaku barem četiri sata.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Sastojci:

Za pločice:

  • 1 šalica prirodnog slanog maslaca od kikirikija
  •  ¼ šalice javorovog sirupa
  • ½ šalice zobenog brašna
  • ¼ šalice mljevenog lana

 Za preljev:

  • ¾ šalice komadića čokolade
  • 2 žlice prirodnog slanog maslaca od kikirikija 

Postupak:

  • Obložite posudu za pečenje 20x20 cm papirom za pečenje. Pomiješajte sve sastojke za pločicu u zdjeli i miješajte dok ne postane glatko. Smjesu ravnomjerno utisnite u obloženu posudu.
  • Napravite preljev tako da u malu zdjelu stavite komadiće čokolade i maslac od kikirikija.
  • Stavite u mikrovalnu pećnicu Gorenje na dvaput po 30 sekundi, te nakon svakog grijanja promiješajte. Prelijte čokoladom smjesu za pločice i gumenom lopaticom zagladite. Vrh možete posuti sa soli u listićima.
  • Stavite u hladnjak na četiri sata ili preko noći. Kad se stvrdne, narežite ploške.

Važno je znati da i prilikom korištenja malih kućanskih aparata poput miksera, blendera, multipraktika, kuhala za vodu, mikrovalne pećnice ili sjeckalice možete uštedjeti energiju u svom domu ako se odlučite za Gorenje aparate – koji istovremeno štede energiju i novac. Mali kućanski aparati Gorenje osiguravaju vam veću energetsku učinkovitost, a time i manju potrošnju energije u domu.

Pametan odabir malih kućanskih uređaja može pomoći i vašem kućanstvu da povećate uštedu energije i time minimizirate svoje troškove. Gorenje želi svojim kupcima osigurati visokokvalitetne, energetski učinkovite male kućanske aparate kako bi vam život učinili lakšim, učinkovitijim i održivijim.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 11:48 22. Ožujak 2023.

    Uskrs stize dobro ce doci